Att vara hästskötare är ett hårt jobb, att vara hästskötare åt en fyrspannskusk är det allra svåraste. Antonia Johansson gjorde jobbet i sex år! Här berättar hon om det tuffa jobbet på tävling, det mest pinsamma hon gjort och bästa tipset till dig som vill bli hästskötare.
Text: Josefin Strang
Om Antonia: Har jobbat som hästskötare hos fyrspannskusken Fredrik Persson, där hon började som praktikant och blev kvar i sex år. Varit nominerad till Årets Hästskötare 2013 och 2017.
Ålder: 27 år
Bor: Numera i Skellefteå i Västerbotten, där hon kommer från.
När hon inte är i stallet: ”Finns det verkligen ett liv utanför hästarna? Jag kanske läser en god bok eller ser en bra film med en vän.”
Minne av Min Häst: ”Jag har såklart läst tidningen – Stallgänget på Tuva och Mulle var de bästa serierna som fanns!”
Vadå groöm? Inom körning betyder ”groöm” den medhjälpare som står baktill på vagnen. I maratonmomentet har groomen en superviktig uppgift: att hänga baktill och luta inåt i svängarna – annars välter vagnen!
Visste du att…
… tävlingspackningen är extrem! I lastbilen står fem-sex hästar och det nns foder till allihop. Lastbilen har ett stort släp med selar, vagnar och en massa annat!.
Antonia packar bland annat tolv selar, åtta huvudlag, tre vagnar och 60 (!) täcken. Pust!
Knasigt men sant: Antonia kunde ingenting om körning när hon började jobba som praktikant hos landslagskusken Fredrik Persson.
Hästskötaren åt fyrspannskusken på elitnivå tar hand om fem hästar och all deras utrustning, allt ska vara i strålande toppskick. Inte nog med det, hästskötaren deltar i tävlingen genom att vara med på vagnen!
– Att vara groom på maraton är skräckblandad förtjusning! Adrenalinet pumpar och man inser att man är mer tävlingsmänniska än man trodde var möjligt! När man kommit i mål och det har gått bra… Ja, den känslan är den bästa. Sjukt roligt och absolut något jag tycker du ska testa! Jag har också testat åka med enbetskusken Magnus Kronberg på ett inomhusmaraton en gång. Jag har aldrig varit så rädd som när Magnus bestämde sig för att öka tempot, och man inser hur lätt den vagnen kan välta…
Hur ser en dag på körtävling ut?
– Om det inte är supertidig tävlingsstart eller veterinärbesiktning morgonfodrar vi klockan sju, byter vatten och mockar innan vi käkar frukost med resten av teamet. Efter frukost brukar vi ta ut hästarna en sväng för att beta innan det är dags att sela upp dem utrustningen. Sedan på kvällen, när allt är klart, käkar vi en god middag och njuter av att få sitta ner en stund!
Hur många är ni egentligen som jobbar tillsammans på tävling?
– Det ultimata på tävling är att vara fyra till fem personer, tre hästskötare och en kusk . Vi har alltid med oss fem hästar, men det händer ibland att vi har ytterligare en med, kanske en ung häst som behöver träna på att resa. Som minst har vi varit tre personer på tävling: Fredrik, jag och en annan hästskötare som heter Rebecka. Eftersom vi också befann oss på vagnen i alla tre discipliner ck vi arbeta väldigt effektivt!
Vad är det mest pinsamma du gjort?
– Man får väl bjuda lite på sig själv… När jag gjorde mitt första hästskötarår var vi och tränade i Nederländerna hos en annan välkänd kusk. Eftersom Fredrik är väldigt bra på tyska, medan jag inte kan mycket mer än ”ja, nej och fem halm tack”, hängde jag inte riktigt med. Men så säger chefen att jag ska meddela tränaren att Fredrik var nere på banan och väntade på honom. Istället för att då, som en normal människa, ta det sakta på engelska, börjar jag vifta med armar och köra någon slags extrem charad! Så där stod jag och dansade loss, ja det var ju effektivt tänkte jag, eftersom han verkade förstå. Senare får jag veta att han faktiskt kan engelska men bara föredrar att inte prata det…
Vad är det bästa med att vara hästskötare?
– Det är att jag får jobba med det jag älskar mest, hästarna. Sedan är det ju alla härliga människor som jag lärt känna genom åren! Det bästa minnet måste vara när vi vann precisionskörningen i Aachen för några år sedan.
– Eller kanske en av de där gångerna jag lyckades placera en 200 kilos halmbal så perfekt att den gled ner genom luckan, då känner man sig superstark!
Vilken av dina fyrbenta kollegor är din favorit?
– Alla är ju mina favoriter, jag har verkligen lärt känna deras personlighet under åren. De har alla sina favoritställen att bli kliade på, saker de tycker är jobbiga – som höga ljud, vatten eller den livs- farliga sprej askan. De hanterar rädsla och lugnas på olika sätt. Fantastiska djur! Men kanske tyr jag mig mest till Samba Girl som kom samtidigt som jag. Hon kan se ut som den argaste reptilen när man kommer i närheten, men det är nog bara hennes osäkerhet som skiner igenom. Om man inte backar då, så är hon verkligen den goaste hästen.
Vilka är dina bästa tips till den som vill bli hästskötare?
– En bra hästskötare ska inte vara rädd för att ta i, du ska ha vilja att lära dig, och ha ödmjukhet. Som hästskötare blir man en sann multitasker, man lär sig hantera krissituationer och blir en sann problemlösare. Hitta ett stall och fråga om de vill ha hjälp. Lyssna, lär, jobba hårt och fram- för allt – var ödmjuk! Alla börjar vi någonstans och ingen är bäst direkt. Du kommer göra misstag och antagligen göra bort dig, men det är bara att resa sig igen och göra om, och göra rätt. Sedan ska du inte vara rädd för att säga ifrån om det inte känns rätt. Det finns fler stall därute som behöver ärliga och arbetssamma hästskötare.
Lycka till!