Bild ovan: Ett av schabraken som Natalie designat!

Att jobba med något som man tycker är roligt är bra, eftersom att jobbet är en plats man spenderar mycket tid på. Och det finns väl inget roligare än hästar? Det finns väldigt många olika hästjobb, även utöver de vanligaste hästjobben som hovslagare, veterinär, ridlärare eller beridare. Detta är andra delen av Jobba med hästar och i den tar vi upp två yrken: hästdesigner och hästboksförfattare.

Text: Eden Lev

Häst-designer

 

Vad är en designer?

En designer kan vara flera olika saker men det som är gemensamt för alla är man designar något. Det finns kläddesigners som designar kläder, speldesigners som designar spel och så vidare. Men hur hör det här ihop med hästar?  Jo, det måste ju finnas någon som designar ridkläder och hästsaker också. Vi har ställt några frågor till Natalie Lindh som driver och designar alla saker till företaget Amare.

 

Behövs en utbildning?

Det finns flera olika utbildningar och kortare kurser inom designområdet. Natalie berättar att hon har fyra års erfarenhet av att jobba med reklam innan hon startade upp företaget och började designa. Hon är mer eller mindre självlärd inom program som Photoshop och Illustrator som används.

 

Hur ska man välja vad man ska designa?

Natalie har själv hästar och tävlar, så hennes fokus i början låg på att göra produkter som hon behövde och ville ha. Det hon ser som allra viktigast när hon tar fram en produkt är att den ska vara bekväm för hästen så att den ska kunna prestera till sin fulla förmåga utan en utrustning som stör. Sedan så ska produkten vara lätt att använda och se snygg ut.

 

Hur ser designprocessen ut?

När Natalie har klart för sig vad hon vill göra sätter hon sig vid datorn för att göra en skiss. Sedan diskuterar hon med en tillverkare kring vad som är möjligt att göra och när de kommit fram till ett resultat så får hon hem ett provexemplar. Natalie provar sedan exemplaret i några veckor för att se att allting fungerar och gör små justeringar på det som behövs. När hon är helt nöjd med produkten så beställer hon den i en större kvantitet.

 

Vad krävs för att bli hästdesigner?

Natalie tycker att man som designer ska vara nytänkande och nyskapande. Sedan krävs det att man har lite koll på vad som saknas och behövs på marknaden, att man har tillräckligt med kunskap för att kunna se hur hästen reagerar på produkten och sedan är det också viktigt att kunna inspireras av andra produkter på marknaden. Sist men inte minst tycker hon att det gäller att vara envis och inte ge upp.

 

Vill du se hur produkterna som Natalie designar ser ut? Kolla in:

https://amareequipment.com/

@amareequipment  på Instagram

 

Hästboksförfattare

 

Vad är en hästboksförfattare?

En hästboksförfattare är en person som spenderar dagarna genom att skriva böcker om hästar.  Precis som att det finns massor av olika sorters hästböcker, finns det också massor av olika hästboksförfattare. Det finns de som skriver barnböcker för små barn, sådana som skriver ungdomsböcker och sådana som skriver vuxenböcker. Det finns både skönlitteratur och faktahästböcker.

 

Hur blir man hästboksförfattare?

Du kan bli hästboksförfattare på olika sätt. Antingen så skriver man böcker och försöker få ett bokförlag att publicera boken. Det gör man genom att skriva ett manus som man skickar till olika förlag. Eller så tar man hjälp av ett tryckeri och trycker upp boken själv. Om man vill utveckla sitt skrivande finns olika skrivarkurser och utbildningar man kan gå.

 

Passar jobbet dig?

Gillar du att läsa böcker om hästar? Gillar du känslan av att bli så fångad av en spännande bok så att du inte kan lägga ner den, eller föredrar du kanske känslan av att lära sig massor av nya saker när man läser fakta böcker? Ett första steg för att se om man passar som att vara författare är att se om man gillar att läsa. Nästa steg kan vara att prova skriva en novell för att se hur det känns. Om du tycker att det är jättekul är det kommer det antagligen passa dig superbra. Det är också viktigt att man som författare har självdisciplin och tålamod att faktiskt sitta och skriva en bok, även om det går trögt ibland.