Låt detta bli nyårslöftet 2019: att bli en ännu bättre stallkompis!

Hemligheten är konsten att lägga märke till vad stallet och dina tvåbenta vänner behöver. Bäst av allt är att hjälpsamhet och snällhet är som ringar på vattnet, de sprider sig. Så här gör du stallet till en härligare plats för dig, dina stallkompisar och alla fina fyrbeningar!

Text: Josefin Strang

Sanningen är att det kan vara bråkigt i en del stall. Kanske har du också läst arga meddelanden på anslagstavlan, hört taskiga kommentarer på ridhusläktaren eller blivit sen till ridpasset för att Mulles benskydd var spårlöst försvunna… Låt oss förändra detta under 2019! I stallet har vi ju chansen att tillsammans dela världens bästa intresse: ulliga, gulliga, underbara hästar.

 

Snällare stallkompis

Det är lätt att känna sig osäker i stallet. Hästar är stora djur. Ridning kan vara svårt och läskigt och det blir extra jobbigt att göra bort sig när andra ser på. När en människa känner sig osäker börjar han eller hon ofta hacka på någon annan. För att stoppa mobbning är det viktigt att förstå att ingen är perfekt, istället ska vi göra vårt bästa för att göra stallet till en plats där alla är trygga och välkomnade. Du kan göra stor skillnad!

CHECKLISTA:

 Ge alla i din ridgrupp en komplimang, försök se allt bra alla gör varje dag. Exempelvis att trotsa hopprädslan, göra en snygg galoppfattning eller ta en superfin bild på älsklingshästen!

 När det gäller sociala medier: följ alla och bli vän med alla i din ridgrupp.

 Se dig omkring! Verkar någon kämpa med att fånga in hästen, sadla, tränsa, vad som helst? Erbjud att hjälpa till!

 Var inte rädd att själv be om hjälp – människor blir glada när de känner sig behövda.

 När någon postar en bild från stallet, klura ut något snällt att kommentera!

Lägg inte upp bilder och filmer på dina stallkompisar i sociala medier utan deras lov.

 När du märker att någon är rädd, peppa personen genom att säga något snällt!

 Saknades Nova på ridpasset idag? Skriv till henne sen, så Nova vet att någon saknat henne!

 Ett superbra knep för att få både nya och gamla vänner att känna sig sedda och välkomna: ställ glada, nyfikna frågor!

Stall i toppskick

Stallet är ett hem och förtjänar kärlek! När stallet hålls rent och prydligt blir det en säkrare miljö och betydligt mysigare. Knepet är att öppna ögonen och försöka lägga märke till oredan. Så fort du får en stund över i stallet – kolla igenom listan, det finns alltid något att göra som ökar trivseln! Fråga en vuxen innan du sätter igång med större projekt. Chansen är stor att ridlärare, stallpersonal och hästägare blir jätteglada och tacksamma över att du gör fint!

CHECKLISTA

 Ta bort hästbajs som ligger i stallgången, vattenspiltan, ridbanor och stallplanen.

Det är inte bara boxar som behöver mockas! Även hagen ska mockas minst en gång i veckan för att minska risken för mask. Passa på att kolla så att staketen är hela, utan vassa kanter. Kanske hittar du mer skräp, som tappade skor, grimmor, bensnören eller höbalplast.

 Lägg märke till boxväggarna; tvätta bort intorkat hästbajs, stöv och annat smuts.

  Kolla att krubbor och vattenkoppar/hinkar är rena, de ska torkas ur varje dag.

  Gå en runda och se vad du kan snygga till! Kanske hänger alla täcken superslarvigt, sadelkammaren är kaos eller så behöver tvätten hängas upp på tork.

  Fram med krattan! Ridbanor ska vara helt jämna, utan synliga fyrkantsspår eller högar med ridbanesand i hörnen. Även stallplanen behöver krattas om den är skräpig.

  Snygga till i foderrummet och sopa bort foderrester, annars lockas råttor dit.

  Ser du tjocka lager damm? Ta bort det! Damm är skadligt både för tvåbenta och fyrbenta.

  Fixa till i fikarummet! Släng den ruttna matlådan som glömts i kylen, torka bort skräp och lägg dit några av dina gamla nummer av Min Häst!

 

Pyssla om utrustningen

Visste du att hästens utrustning behöver pysslas om efter varje ridpass? Genom att hålla grejerna hela och rena håller de längre, dessutom minskar risken att hästen får skav. När utrustningen är hel, ren och på rätt plats i stallet blir alla glada!

CHECKLISTA:

Se till att dina egna saker inte lämnas på fel plats.

Kom ihåg att rengöra och lägga tillbaka allt du använder.

Gå igenom ryktlådor och ryktpåsar, ta bort gammalt stöv, tagel och päls. Säg till om några ryktsaker saknas.

Ta en runda i stallet och se om något är på fel plats. Kanske får du syn på ett regnblött hopknycklat täcke, en grimma på golvet (snubbelrisk!) eller bortglömda grepar.

 Kika igenom sadelkammaren: verkar det finnas utrustning som behöver pysslas om?

Schabrak och benskydd ligger nära intill hästen, kolla så allt är rent och torrt. Tänk dig att behöva springa med stenar i blöta skor

 Hittat ett bett med envisa, vassa foderrester som torkat in? Lägg bettet i blöt.

 Lär dig hur man vårdar lädret i träns och sadlar. Stelt och sprucket läder är oskönt för hästen och riskerar att gå sönder under ridningen. Fixa ett putsningsmaraton med en stallkompis!

Bonustips …

Är det mycket som behöver fixas i stallet? Planera en rolig städdag med din ridgrupp under helgen!