Lär känna Nina Rademaekers som rider dressyr i U25-landslaget och är superpoppis i sociala medier! Hon berättar om första älsklingsponnyn Enya, avslöjar hur det gick i deras första dressyrtävling och ger sina bästa tips till dig.

Text: Josefin Strang • Foto: Privat

Hej Nina! Hur började du med hästar och ridning?

– Jag har alltid varit besatt av hästar och tog varje ridchans jag fick! När jag var sex år började jag på ridskola. Som tioåring fick jag hyra sommarhästen Enya, och både jag och mamma blev så fästa vid Enya att vi fortsatte hyra henne. En julafton fick jag veta att vi köpt henne!

 

Berätta vad som var speciellt med Enya!

– Enya var en welsh cob från Irland som tidigare blivit illa behandlad. Hon som hyrde ut Enya trodde vi skulle ha henne som sällskapshäst. Så en dag sadlade jag, tränsade och hoppade upp, men Enya frös fast och gick inte en meter! Jag smackade, men hon stod bara och skakade. Det visade sig att hon inte var inriden, hon hade inte ens haft sadel eller träns på sig! Men vi tog det lugnt och sansat, efter några år tävlade vi SM ihop. Jag var så kär i Enya, hon hade man ner till knäna när hon kom och såg ut som en My Little Pony. När jag gjorde knoppar blev de stora som fotbollar. Det var en härlig tid och vi kände ingen press att prestera på tävlingarna.

 

Hade du medfödd talang för ridning?

– Jag har känt mig hemma i sadeln hela livet. Jag och Enya kunde inte jättemycket, det såg nog inte alltid bra ut, men vi lärde varandra och hade roligt ihop. Första gången vi tävlade dressyr fick vi 43 procent, vilket är lågt, men jag visste inte vad som var bra eller dåligt. Jag tyckte snarare det var toppen att få en siffra att slå!

 

Vad är det bästa och sämsta med att vara hästälskare?

– Det bästa är när man lyckas kommunicera med så små hjälper att man bara behöver tänka en sak så gör hästen det. Känslan att jobba tillsammans är beroendeframkallande! Jag har så många fina minnen, både från tävlingar men också från när jag var liten. Som när jag var på ridläger med islandshästar, satt i sadeln framför ridläraren på hennes stora vita häst och galopperade första gången. Det jobbigaste är om djuren mår dåligt. Min förra hund blev akut sjuk för några år sedan, det var helt fruktansvärt, den värsta perioden i mitt liv. Då måste man komma ihåg de bra dagarna. Alla fina härliga minnen man fått måste överväga det jobbiga.

 

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Jag jobbar med sociala medier på heltid. Jag har ett eget företag, YouTube-kanal, blogg och Instagram. I förmiddags fixade jag med fakturor, kvitton och avtal. På eftermiddagen åker jag till stallet och rider Dorano. Vissa dagar är det fotografering, filmande till YouTube, allt möjligt. Att uppdatera bloggen två-tre gånger per dag, klippa filmer och redigera bilder är mycket jobb men otroligt roligt! Två dagar i veckan tränar jag för instruktör. Under våren och sommaren tävlar jag ungefär två helger i månaden.

 

Varför tror du att du lyckats så bra i sociala medier?

– När jag började blogga 2012 var det vanligt att stora bloggare provocerade för att få fler besökare, följare och kommentarer. Det var inte min stil. Med mina kanaler vill jag skapa en härlig, glad och positiv plats att komma till när man vill iväg från sitt liv en stund. Sen är det viktigt att vara uthållig och uppdatera mycket, även om du inte har så stora kanaler än.

 

Vad är det bästa och sämsta med att ha många följare?

– Bäst är att jag har världens största, peppande hejaklack både i medgång och motgång! Tänk att någon faktiskt tar sig tid att skriva snälla saker till mig, så häftigt! Det är lätt att se siffrorna men inte förstå att det är riktiga människor som följer mig, så det är roligt när folk skriver eller kommer fram och säger hej. Det sämsta, hmmm, det är kanske de som inte är så stöttande, men de är inte så många. Det finns många olika åsikter om hur man ska ha häst och rida, men jag känner mig trygg i mina val. En viktig insikt är att man aldrig kan göra ALLA nöjda.

 

 

Vilka är dina bästa tips för att bli en bra ryttare?

– Ridskolan är en väldigt bra start! Du får kunskap som du har nytta av hela livet. Jag har jättefina minnen från ridskolan – ta vara på den tiden! Lyssna på din tränare, rid olika hästar, var nyfiken på att lära dig mer, och var schyssta mot varandra. Alla ska känna sig välkomna, ni behöver inte jämföra er med varandra. Om du drömmer om att lyckas på tävlingsbanan, ha hästens bästa i fokus. Det är lätt att bli ivrig och försöka jaga bättre resultat, tänk på atthästen inte valt att bli riden eller tävlad på. Kärleken till hästen är det viktigaste!

 

 

Visste du att …

… när Nina var liten gjorde hon audition för teveprogrammet Småstjärnorna. ”Jag mimade Eternal Flame med Atomic Kitten. Jag gick vidare men inte hela vägen till teve, så jag var helt förkrossad, hahaha!”.

… Dorano älskar att ligga ner och sova, han gör det jämt. Han är också väldigt tydlig med var han vill bli kliad!

 

This or That?

 

Piaff eller piruett

Mulle eller Stallgänget på Tuva

Instagram eller YouTube

Alltid rida ute eller Alltid rida inne

Passage eller Galoppombyten

Alltid rida barbacka eller Alltid rida bettlöst

 

 

FEM SNABBA FRÅGOR

 

Favoritmat?

– Tacos på fredagar framför Idol! Jag är hemmakär och tycker det är sååå mysigt med trygghet, traditioner och familj.

 

Favoritfilm?

– Oj, jag somnar efter en kvart, alltid! Det var länge sedan jag såg en film, jag tittar mer på dokumentärer eller underhållningsprogrammen på TV4.

 

Senast på Spotify?

– Sam Smith och Promises.

 

Favorit på YouTube?

– Therese Lindgren! Så sjukt bra, proffsig och rolig.

 

Bästa Instamkontot?

– Förutom mitt egna konto @ninasrader vill jag tipsa om min kompis Emma @emmatmjonsson.  Hon har inte bara sjukt fina hästar utan är också en av mina närmsta vänner som jag träffat tack vare hästarna och dressyren.