Den vackra dartmoorponnyn är perfekt som barn- och familjeponny. Den är framgångsrik i de flesta ridsportgrenar, trots att den inte i första hand föds upp som en tävlingsponny.
Bland annat passar den mycket bra till körning. Tre ekipage i parklassen vid VM i ponnykörning 2007 var dartmoorpar.
Text: Sara Holmgren – Foto: Sara Holmgren & Getty Images

Ursprung

Dartmoorponnyn kommer från bergen och hedarna i Dartmoor, som ligger i sydvästra England, Storbritannien. Där har det funnits ponnyer sedan urminnes tider. Redan år 1012 skrev man om ponnyerna på heden i ett testamente.

Man tror att de flesta brittiska ponnyraser har en gemensam bakgrund och man vet säkert att dartmoorponnyn är släkt med exmoorponnyn, grannen i norr. Men till skillnad från exmoorponnyn, som mer bevarats från inblandning av andra raser, har dartmoorponnyn genom inkorsningar fått mer av ridhästens utseende och rörelser.

Hingsten Jude

Hingsten Jude finns flera gånger i så gott som alla dartmoorponnyers härstamning. Han var en svart avkomma till welsh mountain-hingsten Dinarth Spark och stoet Juliet IV, vars fader var The Leat. The Leat var en korsning med arab, dartmoor och hackneyblod i sina ådror.

Stamboken

Den brittiska avelsföreningen The Dartmoor Pony Society bildades 1924. Den har hand om moderstamboken för alla dartmoorponnyer i världen, The Dartmoor Pony Studbook. De flesta dartmoorponnyer föds upp på stuterier över hela Storbritannien. Många av de ponnyer som idag går i nationalparken Dartmoor är inte renrasiga, utan har blandats upp med andra raser. Men det finns ett par hägn på heden där man bevarar rasen – det avelsprogrammet heter ”Dartmoor Pony Moorland Scheme”.

Utseende

Dartmoorponnyn är en elegant ridponny som samtidigt har en stark kropp. Den har rejält med man och svans. Det lilla huvudet är väl ansatt och smalnar inte av mot mulen. Öronen är små och ögonen stora, vänliga och med ett intresserat uttryck. Avståndet mellan ögon och mule är ganska kort. Bogen är lång och välliggande, bålen är djup och ryggen är stark. Det muskulösa korset är varken för rakt eller för mycket sluttande. Rasen har rejäla, muskulösa ben och starka, friska och välformade hovar.

Hingsten Shilstone Rocks North Westerly med sin ryttare Chloe Chubb på Olympia, The London International Horse Show. Kolla in manen! 

RASFAKTA

Namn: Dartmoorponny

Ursprung: Dartmoor, Storbritannien

Färger: Brun, svartbrun, svart, skimmel och fux

Mankhöjd: Upp till 127 cm

Temperament: Snäll och pålitlig

Typ:  Elegant men starkt byggd

Visste du att...

… rasen anses vara en av de mest eleganta ridponnyraserna som finns?

… en renrasig dartmoorponny inte får vara skäck eller tigrerad?

… Svenska Dartmoorssällskapet bildades 1985, men redan i början av 60-talet köptes det in dartmoorponnyer till Sverige. Sällskapet anordnar varje år en riksutställning med ridklasser och oftast även andra aktiviteter. Som en dotterförening till Dartmoor Pony Society ansvarar man för den svenska dartmoorstamboken.

YouTube-tips!

Här kan du lära dig mer om Dartmoorponnyn och se hur de lever ute på hedarna.