Det engelska fullblodet är världens snabbaste hästras och kring den har en stor kapplöpnings- och avelsverksamhet skapats.
Text: Sara Holmgren, Foto: Fotolia/IBL


Ursprung:
Storbritannien
Mankhöjd: 155-165 centimeter
Färg: Mörkbrun, brun, fux, svart och skimmel.
En del fullblod kan vara temperamentsfulla, nerviga och känsliga och därför lite svåra att hantera för en oerfaren ryttare, men rasen är en mycket duktig ridhäst som kan användas i alla ridgrenar. Det är en mycket populär tävlingshäst inte bara inom kapplöpning utan också inom fälttävlan och hoppning. Rasen är uthållig både i kropp och i sinne.

Man förbättrar ofta andra raser genom att korsa fullblod med dem. Då får avkommorna fullblodets hållning och talang, men med ett lugnare och mer lätthanterligt temperament. Irish horse och fullblod är till exempel en vanlig korsning.


Ursprung

Det engelska fullblodet uppkom i England under 1600- och 1700-talen när galopphästar i landet korsades med orientaliska hingstar. Flera kungar grundade stuterier för att avla fram hästar för kapplöpning. Så småningom blev orten Newmarket ett centrum för galoppsporten.  Rasen har sitt ursprung i tre orientaliska hingstar; Byerley Turk, Darley Arabian och Godolphin Arabian. Dessa hingstar lade i sin tur grunden för fullblodets fyra huvudgrenar i hingstarna Herod, Eclipse, Matchem och Higfligher. Eclipse, som är obesegrad på galoppbanan, anses vara alla tiders mest berömda kapplöpningshäst.  År 1750 grundades Jockeyklubben som än idag bestämmer reglerna för kapplöpningen i Storbritannien. År 1773 började man föra stambok över rasen. Ett fullblod är helt enkelt en häst som är registrerad i stamboken.


Utseende

Fullblodets ädla och långlinjerande kropp är som gjord för att vara snabb. Det har ett ädelt huvud, där ådrorna syns genom den tunna huden. Pro­filen är rak till skillnad från arabens som är inåtbuktade. De stora ögonen ger ett vaket intryck och näsborrarna är vida. Halsen är elegant och välvd. Den stora bröstkorgen ger gott om plats för lungorna att utvidgas maximalt, vilket är viktigt för en kapplöpningshäst.
Bogen är lång och sluttande, manken tydligt markerad och ryggen kort och stark. Bakdelen är välmusklad och benen är rena med lågt sittande haser.


Visste du att…

… rasen är en riktig kämpe som inte ger upp i första taget?
… pälsen är tunn, blank och silkeslen?
… rasen mognar mycket snabbt? Man rider in fullbloden
tidigare än andra raser.
… ett renrasigt engelskt fullblod får ”xx” efter sitt namn, till
exempel Secretariat xx?