Quarterhästen har ett lugnt temperament och är mycket intelligent. Den är en mycket mångsidig ras som visar framhovarna i bland annat kapplöpningar, boskapsarbete, körning, polo, hoppning och inom westernridning. Rasen är den största i världen med över tre miljoner hästar registrerade i avelsföreningen för rasen, the American Quarter Horse Association (AQHA).
Text: Sara Holmgren, Foto: Fotolia/IBL


Ursprung:
USA
Mankhöjd: 140-165 centimeter
Färg: 17 godkända färger: Svart, brun, brunsvart, fux, mörkfux, gulbrun, isabell, brunblack, rödblack, musblack, avblekbar skimmel, rödskimmel, svartskimmel, brunskimmel, vit, gulvit och pärlvit. Skäckfärg är inte godkänd, utan hästar med den färgen registreras istället som American Paint Horses


Ursprung
Quarterhästen har sitt ursprung i de hästar som spanska upptäckare och handelsmän tog med sig till Amerika av arabiska, berbiska och turkiska raser. Dessa hästar korsades sedan med hästar som, på tidigt 1500-tal, kom från England och Irland. Man avlade fram en kompakt, välmusklad häst som var snabbare än andra hästar när det gällde korta lopp. När nybyggarna drog västerut i Amerika tog de quarterhästen med sig. På 1700-talet började stora boskapsrancher breda ut sig över slätterna och där var quarterhästen till stor hjälp i det dagliga arbetet med de stora boskapshjordarna. Den industriella utvecklingen och transporter via järnväg gjorde att behovet av ”hästkrafter” minskades. 1940 samlades en liten grupp, som ville bevara quarterhästen, i delstaten Texas. De startade det som skulle komma att bli världens största rasregister, the American Quarter Horse Association (AQHA).


Cow sense = kokänsla

Quarterhästen har en naturlig fallenhet för rancharbete eftersom den är mycket duktig på att ”läsa av” kor och kalvar. Det gör den perfekt att använda när man ska fösa kor eller skilja ut en enstaka ko ur flocken. Den är smidig, snabb, målmedveten och smart och är därför en favorithäst hos de som arbetar som cowboys.


Utseende

Quarterhästen är stark och välmusklad. Huvudet är kort och har en bred panna. Öronen är små, ögonen sitter brett isär och mulen är liten. Ganascherna är välutvecklade. Halsen är muskulös och bogen djupt sluttande. Bringan är djup och bred och bröstkorgen stor. Manken är välutvecklad och ryggen bred och stark med ett bra sadelläge. Frambenen sitter brett isär. Alla benen är muskulösa. Bakdelen är bred, djup och kraftfull. Hovarna är runda och små.


Visste du att…
…quarterhästen används mycket till galopplöp i USA? Quartergalopp skiljer sig från vanlig galopp genom att loppen för quarterhästar är på mycket kortare sträckor.
…quarterhästen är världens snabbaste hästras på korta sträckor, som på en kvarts engelsk mil – ”a quarter of a mile”, som är 400 meter? Det var så rasen fick sitt namn.
…rasen kan starta explosivt i full fart från stillastående?
…rasen är mycket populär inom westernridning?


Läs mer:

Den amerikanska avelsföreningen www.sqha.se 
Den svenska avelsföreningen www.sqha.se