Curlyn kommer från tuffa vildhästar, men är mjuk som ett lamm. Lockig päls och krulligt tagel gör curlyn unik. Visste du att rasen dessutom fäller sin man och svans om våren? Lär känna en av världens nyaste och häftigaste hästraser!

Text: Josefin Strang

Vi börjar med att spola tillbaka tiden. Redan för 2000 år sedan fanns berättelser i Asien om ma- giska hästar med lockig päls. Men det var för 200 år sedan man kunde bevisa att lockiga hästar fanns, den här gången i Nordamerika. De lockiga hästarna var heliga för indianerna, det var bara hövdingarna och medicinmännen som red dem.

Den magiska genen

Frågan är såklart, hur blir päls, man och svans lockiga egentligen? Jo, det är en genetisk mutation som lätt ärvs vidare. Så några gånger i historien har det plötsligt fötts ett mustangföl med ullig, krullig päls, som senare blir föräldrar till  er krulliga föl. Men det dröjde länge innan någon försökte avla fram en riktig ras med lockig päls.

Ny hästras

För hundra år sedan fångade den amerikanska familjen Damele en vildhäst med lockig päls, som de red in och sålde. Några år senare kom en lång, iskall vinter. När våren tinade fram verkade det som att vildhästarna med lockig päls var de som klarat vargavintern bäst. Familjen Damele bestämde sig då för att fånga de lockiga hästarna och avla på dem. De förädlade rasen genom att korsta in en morganhingst och en arabhingst, men lockigheten ärvdes vidare ändå. Många av dagens curlyhästar härstammar från familjen Dameles avel.

Den fantastiska pälsen!

Curlys kan ha olika lockig päls. Vissa är bara lite lockiga inuti öronen, andra har supervågig päls och är krulliga ända ut i ögonfransarna! Det är framför allt vinterpälsen som kan bli riktigt lurvig och lockig. När det väl är dags att fälla vinterpälsen händer något riktigt knasigt. Vissa curlys fäller också delar av manen och svansen, så de blir nästan  intis under sommaren! Många ägare låter bli att borsta manen i försök att behålla manen och lockarna.

Därför bra för allergiker

Är du eller någon du känner allergisk mot hästar? Vissa allergiker kan mysa med en curly utan att näsa och ögon börjar rinna och klia. För att förstå varför måste vi också veta vad en allergiker reagerar på. Det är vanligt att tro att det är själva pälsen som har det allergiframkallande ämnet (allergen). Men allergener finns i djurets hud, saliv och kiss, detta fastnar sen i pälsen. Vissa allergiker tål krulliga djur bättre, som curlys eller hundraserna bichon frisé och pudel. Det kan bero på att den krulliga pälsen blir som en  filt mellan allergikern och djurets hud. Det kan också vara så att allergivänliga djur har färre allergener.

Bra nybörjarhäst

Curlyns förfäder är alltså de allra tåligaste vildhästarna i Amerika. Det märks även idag: curlyn är stark, seg och oftast runt 150 centimeter i mankhöjd. Curlyn kan passa nybörjare och kan tävlas på lättare nivåer i dressyr, hoppning, körning och westerngrenar. Rasen också bra för turridning, eftersom curlyn är modig, tålig och har starka hovar.

Extra gångart

Ungefär var tionde curly har en extra gångart, såsom running walk eller foxtrot (psssst, sök på YouTube, det ser coolt ut!). Det finns bara några tusen american curly horse i hela världen och några hundra i Norden. Så om du träffat en curly är du en lyckans ost!

Visste du att …

Vissa curlys föds utan genen som ger lockig päls. De kallas ”smooth curly”.                      

Curlyn är ofta av ponnystorlek och passar nybörjare bra!

 

MER PÅ YOUTUBE

Se den häftiga skillnaden på vinter- och sommarpälsen! Sök ”Curly horse winter vs summer coats comparison”.