Text: Sara Holmgren • Bilder: Getty Images, Sara Holmgren

1600-talets oldenburgare var en typisk vagnshäst med höga knälyft, men så småningom utvecklades den till en mer elegant rid- och körhäst. Idag kan man hitta den stora och imponerande rasen på den allra högsta tävlingsnivån.

Om rasen

Oldenburgaren är den största och tyngsta av de tyska varmblodsraserna. Det är en mångsidig häst som passar fint till tävling, framför allt inom dressyr och banhoppning, men också inom körning. Det är en pålitlig häst med ett lugnt, men ändå livligt, temperament.

Bakgrund

Oldenburgaren utvecklades på 1600-talet mycket tack vare greve Anton Günther von Oldenburgh, som styrde grevskapet Oldenburgh från 1603 till 1667. Hans första målsättning var att skapa en stor vagnshäst som även kunde fungera som arbetshäst inom jordbruket. Han grundade stuterier och även en kunglig ridskola. Han importerade spanska och neapolitanska hästar som han korsade med östfriesiska ston.

En viktig hingst vid rasens tidiga utveckling var skimmeln Kranich, som hade spanskt blod. Vid denna tid tror man att oldenburgaren var rätt kraftig med en tung kropp. På 1700-talet använde man engelska halvblodshingstar, berberhingstar och fullblodshingstar i aveln.

Början till en sporthäst

Under andra hälften av 1800-talet började oldenburgaren bli populär, både som kavallerihäst och till att dra postvagnar. Rasen var fortfarande ganska tung med en kropp som påminde om en lättare arbetshäst. I slutet av 1800-talet började man korsa in mer fullblod och cleveland bay. Clevland bay passade mycket bra både som vagns- och ridhäst och förbättrade oldenburgaren. Man använde också hannoveranare och den normandiska hästen i aveln.

I takt med att man började använda bilar och traktorer minskade behovet av rasen och man började skapa den ”nya oldenburgaren” som passade mer som ridhäst av allroundtyp. Bland annat använde man en normandisk hingst som hetter Condor och en fullblodshingt som hette Lupus.

Utseende

Oldenburgaren har en kraftfull och massiv kropp. Huvudet kan ha en konvex (utåtbuktande) profil och ögonen är stora och milda. Den långa och muskulösa halsen sitter på en kraftfull bog. Bröstet är djup och brett. Ryggen kan vara lång och korset, låren och bakbenen är starkt byggda. Benstommen är bra och hovarna utmärkta.

Tanya Seymour från Sydafrika med sin oldenburgare Ramoneur 6 på Gothenburg Horse Show 2020

Legendariske kapplöpningshingsten Eclipse (1764-1789) målad av den berömde engelske konstnären George Stubb

Visste du att...

… oldenburgaren rör sig mjukt, smidigt och rytmiskt, och med något höga knälyft?

… bland de fullblodhästar som användes i aveln med oldenburgaren kan man hitta släktskap med den berömde kapplöpningshingsten Eclipse?

… många oldenburgare fick arbeta i det första världskriget?

Rasfakta

Namn: Oldenburgare
Ursprung: Tyskland
Mankhöjd: 162-175 cm
Färg: Brun, svart eller skimmel
Temperament: Lugnt, men samtidigt livligt
Utseende: Kraftfull och imponerande kropp

Vill du lära dig mer?

  • Stora boken om hästar & ponnyer av Tamsin Pickeral
  • Oldenburgförbundets hemsida: Hemsida
  • Oldenburgförbundets YouTube-kanal: YouTube