RASFAKTA

Namn: Kinskyhäst

Ursprung: Det som idag heter Tjeckien.

Mankhöjd: 160-170 cm.

Färg: 40% av hästarna är guldskimrande palomino (pga. gulanlaget), brun, fux och någon sällsynt gång svart – alla med ett metalliskt skimmer.

Temperament: vänlig, samarbetsvillig, uthållig och livlig med personlighet. Används som: Kinskyhästen är en varm- blodshäst, en klassisk sporthäst som passar till både dressyr, hoppning och fälttävlan Övrigt: Det finns bara drygt 1000 kinsky-hästar i världen. Dessa finns i Europa och Amerika.

Text: GOoBi

Kinskyhästen är en ovanlig ras som har drygt 1000 stambokförda hästar i hela världen. Kinskyn är en varmblodshäst från Tjeckien som används till både dressyr, hoppning och fälttävlan. Men rasen är kanske mest känd för sin guldskimrande hårrem. Kinskyhästens historia börjar med en tusen år gammal sägen om en prinsessa från Böhmen. Prinsessan och hennes följe var ute på jakt när de blev attackerade av vargar. Jaktföljet blev skrämda och flydde åt alla håll för att rädda sig. Men en man som hette Kinsky, stannade kvar på plats för att ta upp kampen med vargarna. Han lyckades rädda prinsessans liv och blev dubbad till riddare av kungen som tack för sitt hjältemod.

En kunglig häst

Kinskyfamiljen som arbetade åt kungen i Böhmen bedrev uppfödning av hästar där man lät hästarna leva fritt på ett stort område. De samlades in en gång om året. Hästhållningen påminde om den som man bedriver med tex. islandshästar idag.

I början på 1700-talet användes hästarna som föddes upp på stuteriet framför allt i kavalleriet. Och den dåvarande kungen gav order om att de finaste hästarna, de med guldskimmer i hårremmen, skulle spännas framför hans egen vagn. I slutet på 1700-talet åkte greve Kinsky till England för att köpa upp engelska fullblod som skulle förädla hans hästar.

Kinskyhästen får sin form

År 1813 anlände grevinnan Kristina Kinsky- Liechtenstein till en kongress i Wien i en vagn dragen av sex gyllene kinskyhästar. Det blev stor uppståndelse kring de vackra hästarna och ryktet om deras skönhet spred sig i Europa.

Tjugo år senare byggde Oktavian Kinsky ett modernt stuteri i östra Böhmen där han fortsatte att förädla rasen med fullblod. Den föräd- lade hästen fick nu en egen stambok där man lade stor vikt vid temperament, uthållighet och snabbhet. Sedan dess har kinskyhästen sett ut som den gör idag. Kinskyn har ett ädelt utseende då den korsats med fullblod genom historien. Det finns många blåögda kinskyhästar.

Oktavian Kinsky arrangerade också de första steeplechaseloppen i den närbelägna staden Pardubice. Och idag är den årliga Grand Nationale Pardubice känd som en av Europas tuffaste hästkapplöpningar.

I början på 1900-talet vann kinskyhästar det stora loppet inte mindre än sex gånger. Kinsky- hästen hade blivit en snabb och uthållig tävlings- häst. År 1937 deltog grevinnan Brandisova i galopptävlingen på Aintree Grand National med sitt kinskysto, Norma och de vann. Det var första och enda gången ett av Europas tuffaste lopp hade en kvinna som segrare!

Utrotningshotad

År 1948-1989 tillhörde Tjeckien Sovjetunionen och rasen var på väg att dö ut. Ryssarna förbjöd rävjakt, något som många kinskyhästar använ- des till och Kinsky-stuteriet stängdes ner. Att man använde kinskyhästen i aveln av det tjeckiska varmblodet, för att göra den rasen snabbare, bidrog också till rasens utarmning. Men som tur var lyckades familjen Kinsky gömma några avelsston och ett par hingstar under sovjetåren, och efter järnridåns fall tog man upp aveln igen.

Kinskystuteriet idag

Trots att stuteriets byggnader än idag tillhör medlemmar i Kinsky-familjen så har de inte längre med själva aveln av den gyllene skönhet- en att göra. Men det finns fortfarande kinsky- hästar på det gamla stuteriet som i första hand säljs som ridhästar.Rasen är en av de minsta i världen och det finns bara ca. 1000 kinskyhästar registrerade idag. Tjeckiska staten har förklarat kinskyhästen som skyddad från utrotning och idag finns avel i både Tjeckien, England och Nordamerika . Det finns ingen avel eller rasförening här i Sverige, men vem vet kanske kommer den gyllene skönheten kommer även hit en vacker dag. Kinskyhästen är lätt att träna, livlig och med mycket karaktär. Den passar bra för alla hästsporsgrenar och används också i jakt och som polohäst.