I samband med att man skaffar sig en ny häst rekommenderas det att man alltid gör en veterinärbesiktning innan man köper den! Då får både köparen och säljaren veta om hästen är fullt frisk. Om hästen är sjuk eller halt, ska du inte köpa den.

Vid en gårdsbesiktning, som sker hemma i stallet, går veterinären igenom hela hästen från topp till tå. Veterinären kommer lyssna på hjärta och lungor samt känna över hästen.
Hon kommer också kolla att hästen inte är skadad eller halt. Veterinären gör ett så kallat böjprov, då man böjer ett ben i taget och låter någon springa med hästen emellan så att man kan se hur den rör sig. Det kan även hända att man gör ett arbetsprov. När man till exempel longerar, kör eller rider hästen.
En dyrare häst besiktigas ofta på klinik. Då får man möjlighet att röntga benens alla leder, för att kontrollera att ingenting mystiskt gömmer sig där som kan skada hästen längre fram. Det här gör man för att vara på den riktigt säkra sidan, så att hästen verkligen håller för träning och tävling ett bra tag framöver.

Om hästen är halt eller sjuk brukar veterinären i regel avbryta besiktningen, och som sagt ska man då avstå köpet. Det är oftast köparen som betalar för besiktningen och som väljer vilken veterinär och klinik som ska utföra den.
När besiktningen är klar får både köparen och säljaren varsitt intyg, där veterinären antecknar allt som hon har upptäckt och sett under sin undersökning!

Bild: Fotolia