Text: Daniela Andersson - Foto: Getty Images

Fjordhästen är ett riktigt charmtroll med sin tjocka pannlugg, ståndman och härliga färg. ”Fjordingen”, som rasen också kallas, är en allsidig hästras med ett fantastiskt temperament som passar många olika typer av ryttare.

Historia

Uppdatering: Vi har blivit uppmärksammade på att fjordhästen har en lite mer komplicerad historia än vi först trott. Därför hänvisar vi till detta inlägg från Stuterikry.blogg.se som har grävt djupt i fjordhästens historia: https://stuterikry.blogg.se/2021/january/harstammar-fjordhastar-fran-przewalskihastar.html

Utseende

Fjordhästen har alltid färgen black. Det finns dock olika typar av black – mörbrunblack, brunblack, ljusbrunblack, rödblack, musblack och vitblack. Ljusbrunblack är den vanligaste färgen. Fjordhästen har alltid ”ål”, en mörk rand längst ryggen, som även går igenom manen och svansen och gör man och svans tvåfärgad. Vissa fjordhästar har även zebraränder på benen. Det är däremot inte önskvärt med vita tecken på en fjordhäst, även om det förekommer ibland. Man slutar ofta avla på hingstar som ger avkommor med vita tecken just för att man inte vill att fler fjordingar ska få sådana. Fjordhästen har stora och uttrycksfulla ögon, små öron och ett medelstort huvud. Nosryggen är rak eller aningen konkav. Traditionellt brukar fjordhästen ha ståndman, eller stubbman som den också kallas. Ståndmanen ska vara klippt i en båge. Fjordhästen kan såklart också ha lång man, även om det är ganska ovanligt. Dagens fjordhäst är väldigt lik den ursprungliga, vilket till stor del beror på att man inte korsat den så mycket med andra raser.

Egenskaper

Fjordhästen har ett lugnt temperament och passar ofta som barn- och familjehästar. Men trots det lugna temperamentet har de mycket energi och tycker om att arbeta. Generellt är fjordhästen en trygg ras, och inte ett dugg lättskrämd. Fjordhästar är kraftigt byggda och väldigt starka trots att de är ganska små. Ofta är de väldigt lättfödda och kan bli tjocka trots att de bara får lite foder. Det beror på att de härstammar från en karg miljö där det var svårt att hitta mat, rasen har anpassat sig till att inte kräva så mycket mat för att överleva.

Häst - Inte ponny

Fjordhästen är ganska liten, och överstiger sällan ponnymåttet. Trots det räknas den faktiskt som en hästras och inte en ponnyras. Men en fjording som inte är högre än 148 cm i mankhöjd får såklart ändå tävla mot ponnyer. Trots att fjordhästen är ganska liten är den mycket viktbärande och har inte problem med att bära en vuxen ryttare. Eftersom fjordhästarna har låg manke jämfört med andra raser upplevs de ofta som större än de är.

Rasfakta

Namn: Norsk fjordhäst
Ursprung: Norge
Mankhöjd: 136-150 cm.
Färg: Alltid black med ål. Kan ha zebratecken på benen men får inte ha vita tecken.

Mästerskap för fjordingar

Det finns speciella mästerskap där bara fjordhästar tävlar mot varandra. Man kan tävla både Svenska mästerskapen, Nordiska mästerskapen och Europeiska mästerskapen för fjordhästar. I de tävlingarna får bara renrasiga hästar vara med.