Text: GOoBi • Foto: Getty Images

Mycket små hästar har funnits alltsedan 1500-talet, då de användes som husdjur i bland annat Europas kungahus. De har också funnits naturligt bland vilda hästar i områden med tufft klimat och ont om föda. Idag används minihästar framför allt som showhästar, sällskapshästar, till körning och som terapihästar i vården. Här får du veta mer om falabellan och den amerikanska miniatyrhästen.

Var förberedd

Det är jobbigt att tänka på, men nästan alla hästar blir sjuka minst en gång i livet. Hur många hästar känner du som drabbats av hälta eller kanske kolik? Den goda nyheten är att det finns många smarta saker du kan göra för att se till att hästarna förblir friska!

Ha koll på utrustningen

 Konsten att hålla hästen frisk pågår också när du gör i ordning hästen! För att undvika smärta och skador hos hästen ska utrustningen passa hästen perfekt – allra viktigast är sadelns passform. Minst en gång per år ska en utprovare kolla sadeln och hästen. Om hästen ändrar sin kroppsform ordentligt, exempelvis att fett eller muskler ökar eller minskar, så behöver sadelutprovaren komma på besök i stallet. Tänk också på att variera betten, hästen vill gärna ridas bettlöst någon gång i veckan. Använd också en pall vid uppsittning, så hästen och sadeln slipper snedbelastning. Sitt också upp från olika sidor!

Visitering varje dag

 Det är bråttom att upptäcka sjukdomar och skador. Ju tidigare behandlingen påbörjas, desto större är chanserna att hästen snabbt blir bra igen!

Därför är daglig visitering ett måste. Visitering gör att du lär dig vad som är normalt för hästen – om den plötsligt mår dåligt märker du direkt att något är fel.

Kolla så hästen ätit upp sitt foder och druckit, och att hästen kissat och bajsat normalt. Verkar hästen vara glad och avslappnad, eller verkar något lite på tok? Står hästen jämnt på benen (det är okej att vila bakhovarna då och då). Kolla igenom hästens kropp, känn på benen och leta efter sår eller svullnader.

När du visiterar kanske du upptäcker att hästen är öm över ryggen, har blivit sparkad eller råkat trampa sig i hagen, har tappat en sko eller verkar förkyld och hängig. Säg då till en vuxen!

Lägga upp ridningen

Dags att rida! När du planerar dagens ridning, se till att hästen inte överbelastas. Tänk om någon tvingade dig lyfta 100 kilo eller springa fem mil utan träning? Gissa om du skulle få skador! Att öka belastningen, till exempel att rida längre, snabbare eller hoppa högre, måste ske försiktigt under lång tid. Något som också är superviktigt för att hålla hästen frisk är att träna på din sits. Hästen kan slappna av när ryttaren har bra balans och följsamhet. Var också uppmärksam på hästens signaler under ridning.

Om hästen inte vill samarbeta, verkar irriterad och kanske kastar med huvudet eller piskar med svansen, så är det tecken på att hästen känner obehag. Visitera hästen efter ridning. Kolla om hästen verkar fått skav från sadeln, skänklar eller bett. Kanske har hästen råkat trampa sig eller slagit skenbenen på en bom? Att pälsen ruggas upp ojämnt under sadeln är ett tecken på att det är dags att ringa sadelutprovaren igen.

Hästens normalvärden

Har du koll på hästens normalvärden? Det är ett bra sätt att ta reda på om hästen är frisk eller inte. Normalvärden handlar om hästens puls, temperatur och andning. Alla hästar har lite olika normalvärden, dessutom varierar normalvärdena med åldern. Bland vuxna hästar slår hjärtat ungefär 28–40 slag per minut i vila, hästen andas 6–8 gånger per minut och har en kroppstemperatur på 37,2–38,2 grader.

Det är viktigt att ha koll på alla hästars normalvärden! Om de är förhöjda någon dag kan det vara ett tydligt tecken på att något är fel. Snabb andning och hög puls är vanligt vid smärta och feber är ett tecken på infektion. Fråga gärna en hästkunnig person om hur man tar reda på hästens puls, andning och temperatur!

Låt hästen leva naturligt

Vet du vad som står överst på hästens önskelista? Nix, inte den där gulliga luddiga grimman. Inte ens en stor säck med morötter! Överst på hästens önskelista är en flock med hästkompisar att dela en stor hage med. Det kommer göra hästen frisk och glad inuti också! Att röra sig på ett naturligt sätt i en stor hage gör hästens kropp frisk, stark och tålig. Leriga hagar är inte roligt för någon – dessutom ökar risken för sjukdomarna strålröta och mugg. Stallägaren kan dränera eller grusa superleriga hagar. Du kan också hjälpa till genom att fodra på olika ställen i hagen (det kan bli väldigt lerigt vid ingången annars). Håll koll på hagen också – staketet ska vara helt och fritt från vassa kanter, flisor eller spikar. Rensa bort giftiga växter såklart!

Fodra rätt

Hästen behöver mycket grovfoder (gräs, hö eller hösilage) för att vara frisk och glad. Kraftfoder är oftast onödigt! Samtidigt är det superviktigt att hålla hästen i normal vikt. Du känner säkert en gullig ponny som lätt blir tjock – och det ökar risken för den allvarliga sjukdomen fång. Övervikt sliter också på hästens kropp. Ett bra sätt att hålla den lättfödda hästen i normal vikt är att ge hästen ha halm att pyssla med. För att kunna utfodra hästen rätt behövs en grovfoderanalys, då får man veta exakt hur mycket näring fodret innehåller och en perfekt foderstat kan skapas! Ha som vana att ha koll på fodret, varje dag. 

Fodret ska lukta gott och självklart vara fritt från damm och mögel. Var försiktig vid foderbyten, exempelvis när hästen byter stall eller när vårgräset växer fram. Ett foderbyte ska ske stegvis, annars ökar risken för kolik och fång.

Ha bra samarbeten

Du har redan hört att sadelutprovaren ska komma på besök varje år. Kanske vet du också att en godkänd hovslagare ska ta hand om hästens hovar varannan månad. Varje år ska en veterinär med särskild utbildning inom hästtandvård kolla hästen. Veterinären sköter också vaccinering av hästen, och kan ge tips på hur ofta du ska kolla om hästen har mask (det är vanligt att skicka in träckprover före och efter sommarbetet). Hästen ska också vara försäkrad. Att behandla sjukdomar och skador kan bli galet dyrt annars! Kolik är en vanlig hästsjukdom, en behandling kan kosta uppemot 20 000 kronor. Om hästen behöver opereras på klinik för att överleva kan priset bli 80 000 kronor, ibland mer! En försäkring gör att hästägaren kan ge sin häst den veterinärvård som behövs, utan att själv behöva betala allt. Det är också viktigt att ha en duktig ridlärare som ser till att du och hästen tränar på ett bra sätt. Många hästägare tycker också det hjälper att hästen får regelbundna undersökningar av diplomerade equiterapeuter. Att hålla hästen frisk är alltså ett samarbete mellan många olika personer!