Hjälp, hon skenar för allt!

Svar: Anna Nygren • Foto: Getty Images

Hur ska man egentligen göra när hästen sticker eller skenar iväg? Anna ger några tips att tänka på när allt inte riktigt går som det var tänkt.

Min häst, som jag rider på ridlektioner, bara skenar så fort jag rider förbi ett hinder, skottkärran, stallkatten eller ridläraren. Vad ska jag göra för att lugna henne? Finns det något jag kan träna på? Hon gör bara så mot mig, ingen annan. /Ida

En såhär härlig upplevelse kan snabbt bli obehaglig om hästen börjar skena, därför kan det vara bra att veta hur man ska hantera en sådan situation. 

Anna svarar:

Skillnaden mellan att skena och att sticka

Om hästen bara reagerar på det sättet när du rider och inte när andra rider skulle jag tro att det beror på att du är spänd och rädd för det du tror kommer hända när hästen går förbi något som är ”farligt”. Att skena innebär att hästen rusar iväg helt okontrollerat så att den inte ens ser vart den springer. Det händer sällan, och bara om hästen blir panikslagen. Eftersom det händer så ofta och för små saker tolkar jag det mer som att hästen ”sticker”, alltså springer iväg så att ryttaren inte längre har kontroll över den, men hästen själv vet vart den springer.

Gör så här: 

Andas lugnt och slapna av

Ta ett djupt andetag och slappna av genom hela kroppen och känn att du sjunker djupare i sadeln. En lugn andning är ett utmärkt sätt att sprida sitt eget lugn ner till hästen, dessutom sitter du lite säkrare och stadigare om hästen springer iväg än om du sitter på helspänn och hamnar lite mer ”ovanför” hästen.

Håll hästen fokuserad på dig

Försök sedan hålla hästens koncentration fokuserad på dig genom små lätta tygeltag och att du flyttar undan den lite för skänkeln. Då får den inte tid att gå och spana efter farligheter.

Om hästen ändå rusar iväg så dra enbart i ena tygeln så att hästen omedelbart dras in på en liten volt. Om du drar i båda tyglarna har hästen fritt fram att rusa iväg. Detta eftersom att den alltid är starkare än vad du är.

På denna lilla volt går du sedan på hästen ordentligt med skänklarna så att den måste jobba lite extra. Det är mycket mer ansträngande att springa runt på en liten volt än att bara rusa rakt fram.

Först när hästen själv saktar av till skritt låter du den gå ut på rakt spår med längre tygel.

Det här kommer att göra att du känner att det är DU som har kontrollen över hästens färdriktning och hastighet, detta leder till att du som ryttare blir säkrare. Hästen kommer därefter märka att det blir mer ansträngande att jobba runt på den lilla volten än att bara gå förbi det som tidigare gett den anledning att rusa iväg.

Jag hoppas att det här fungerar för dig, och att ridläraren ger dig utrymma att testa det för det är inte roligt att sitta och vara rädd för att man ska tappa kontrollen över hästen. Då har man ju inte tid att tänka på allt det som är roligt med ridningen!