Text: Sara Holmgren • Foto: Getty images och Sara Holmgren

Welshponnyn, sektion C, är en riktig allroundponny – en perfekt familjeponny för både ridning och körning. Den är uthållig och stark och dessutom modig och lätt att hantera. Stamboken för welshponnyer är indelad i fyra sektioner (delar). Ponnyerna i sektion C har samma mankhöjd som de i sektion B, men de är kraftigare och liknar welsh coben

RASFAKTA

Namn: Welshponny av cobtyp – sektion C

Ursprung: Wales, Storbritannien

Mankhöjd: Upp till 137,2 cm

Färg: Alla färger utom skäck

Temperament: Snäll och lättlärd

 

Ursprung

Welshponnyn har sitt ursprung i Wales som är en del av Storbritannien. Där, bland kullar och berg i strängt klimat, har den fötts upp under många hundra år, med sträva grässorter och mossa som mat. Man tror att både sektion C och D har sitt ursprung i korsningar mellan welsh mountainponnyn och hästar som romarna hade med sig när de kom till Wales. Senare korsades hästarna med spanska hästar och så småningom också med norfolk rosterhästen, hackneyhästar och yorkshire coachhästar.

Utseende

Welsh sektion C är en kraftig ponny som ska ha så mycket massa som möjligt. Det vackra huvudet har livliga och utrycksfulla ögon som är placerade långt isär. Öronen är små. Den långa halsen är lång, djup och muskulös och bogen är lång och välliggande. Ryggen är stark och bröstet djupt. Korset är långt och starkt och svansen väl ansatt.

Viktiga hingstar

Det finns fyra viktiga hingstar i sektions C och D’s historia:

True Briton, född 1830, hackneyhäst.

Trotting Cornet, född 1840, hackneyhäst.

Cymro Llwyd, född 1850, welsh mountain. Han var isabell eller black och förfader till många hästar med dessa färger. Hans mest kända ättling på senare tid är Llanarth Braint, född 1948, welsh cob (sektion D).

Alonzo the Brave, född 1866, hackneyhäst. Hans förfäder kan spåras tillbaka till Darley Arabian, en orientalisk häst som är en av de tre stamfäderna till det engelska fullblodet.

Welsh mountainponnyn är den minsta typen av welshponny, och alla de andra typerna härstammar från den.

Olika typer av welshponnyer

Stamboken för welshponnyer är indelad i fyra sektioner (delar) efter ponnyernas kroppsbyggnad och höjd.

Sektion A
Welsh mountainponnyn är den minsta av de fyra och hör hemma i sektion A, där mankhöjden inte får vara mer än 121,9 cm. De andra tre typerna av welshponny härstammar från welsh mountainponnyn.

Sektion B
Sektion B-ponnyn får vara högst 137,2 cm i mankhöjd.

Sektion C
Welshponny av cobtyp, sektion C, får inte heller vara högre än 137,2 cm, men är en kraftigare ponny.

Sektion D
Welsh cob, sektion D, är minst 137,2 i mankhöjd.

Welsh-partbreds
Det finns också welsh-partbreds, de har minst 12,5% welshblod från registrerade föräldrar. De delas in i small om de är under 148 cm och large om de är över

Visste du att...

… rasen får ha en viss mängd hovskägg, men det får varken vara grovt eller stripigt?

… rasen är säker på foten (eller ska man säga hoven)?

 

Läs mer

Bonniers stora hästlexikon av Elwyn Hartley Edwards

Stora boken om hästar & ponnyer av Tamsin Pickeral

Svenska Welshponny och Cobföreningen – www.swf.nu