Text: GOoBi - Foto: Getty Images

Det tuffa klimatet på Island är inte något problem för den lilla islandshästen. Den har nämligen en rejält tjock päls och kan hålla sig varm och torr i både regn och kyla.

Ett transportmedel

Det var vikingarna som en gång förde med sig islandshästens förfäder över havet när de bosatte sig på den stora ön ute i Nordatlanten.

Hästen har alltså funnits på Island i mer än tusen år, och eftersom man inte importerat några andra hästar sedan vikingatiden har rasen varit helt fri från inblandning av andra raser. Islandshästen har betytt allt för människorna på Island. Eftersom det inte fanns några vägar på ön var den lilla hästen det enda transportmedlet.

Gångartshäst

De flesta islandshästar har fem gångarter, de skrittar, travar, galopperar som alla andra förstås. Men de har två extra gångarter som kallas tölt och pass. Olika islandshästar har olika lätt för tölt och pass. Olikheterna beror på vilka föräldrar hästen har (hästens gener) och hur den tränas. För den som har en ung islandshäst är det viktigt att be en tränare om extra hjälp med tölt och pass, så att hästen lär sig rätt från början.

Lättfödd och säker på foten

Islandshästen har fått klara sig själv genom århundraden. Den har gått ute i hagen året om och än idag har man bara de hästar som rids på vintern, i stall.

Övriga hästar går ute i hela sitt liv. Och de hästar som har tillgång till bra bete och naturligt skydd mot väder och vind, behöver ofta inte ens någon stödfodring. De är tjocka och friska när våren kommer och livet blir lite lättare.

Islandshästen är säker på foten och smidig, något som beror på den tuffa terrängen där det varit viktigt att ta sig fram över ojämn, stenig mark, berg, klippor och att korsa vilda vatten.

Tävlingar

Tävlingar som är speciellt för islandshästar inriktar sig mycket på gångarternas kvalitet, men kapplöpning förekommer också. Vissa islandshästar kan utveckla hoppning men hopptävlingar är inte vanliga. Den viktigaste ridtekniken består av en rak, balanserad sits, enkla signaler och stadig hand med mycket lätt tygelfattning. Rösten är ett viktigt hjälpmedel tillsammans med sits, skänkel och tyglar.

Hästen förväntas hålla sig i rörelse, och hålla tempo och takt ända tills den blir tillsagd att stanna. Och man föredrar att hästen fortsätter erbjuda mer energi och framåtriktning i stället för att ryttaren behöver be hästen om mer. Det finns också stilbedömning, där domaren tittar på hur hästen rör sig och inte bara på hur snabb den är.

Ridskola eller på tur

Om du aldrig ridit islandshäst, men vill prova på, så kan det vara bra att börja på en islandshästridskola. Den fungerar som en vanlig ridskola, med lektioner för nybörjare, och till mer avancerad nivå. Turridning är också ett sätt att testa hur det känns att rida islandshäst. Ofta kan hela familjen rida med på en och samma ridtur.

En riktig familjehäst

Islandshästen är framför allt en brukshäst, där man lägger störst vikt vid goda ridegenskaper. Den ska vara modig, självständig och samarbetsvillig. Dessutom ska den vara lätt att hantera och vara godmodig. Islandshästen är perfekt som fritidshäst. Och även om den är liten, i snitt 140 cm i mankhöjd, så är den viktbärande och klarar lätt av att bära tunga vuxna. Det beror på att den har kraftigare kotor och knän än en ponny i samma storlek.

Den lilla hästens speciella lynne gör att den tar stor hänsyn till var och en i den tvåbenta familjen. Den anpassar sig och är trygg och försiktig med de minsta barnen, samtidigt som de vuxna i familjen kan använda hästen till tävlingar på allra högsta nivå. Islandshästen passar också för alla typer av ridning, från skogsturer till distansritt och tävlingar.

Färgsprakande

Islandshästen finns i cirka 40 färger, och i upp till 100 variationer. Och nästan alla kända hästfärger förekommer. Alla kan hitta sin absoluta favorit! Vanligaste färgerna är svart och röd fux, och alla hästar har en av de tre grundfärgerna brun, fux och svart. Det finns också konstantskimlar och silverfärgade hästar.

En riktig nallebjörn

Den robusta lilla hästen är van vid iskalla vindar och snörusk. Och vintrarna är långa på Island även om Golfströmmen gör att det ibland är varmare än vad man kan tro. Med sin tjocka vinterpäls är islandshästen väl anpassad till det hårda klimatet. Pälsen är tjock och mjuk och de extra hårda hovarna står emot både kyla och spetsiga stenar. När det är kallt och blåsigt är islandshästen väl förberedd. Pälsen är nämligen vindtät och fettreserverna från sommaren och hösten både isolerar och fungerar som energireserv när det blir ont om mat de kallaste vintermånaderna.

Islandshästen i världen

Islandshästen är otroligt populär i Sverige. Idag finns cirka 30 000 islandshästar registrerade här och rasen är den tredje största i Sverige efter varmblodstravare och svenskt halvblod. Svenska Islandshästförbundet har cirka 7000 medlemmar. Varje år föds cirka 1000 islandshästföl i Sverige, men dessutom importeras cirka 500 hästar från Island till Sverige årligen. Det är både unghästar och vuxna, ridna hästar. Även andra länder har egen islandshäst-avel, som t.ex. Tyskland och USA.