Text: Johanna Svenningsson

Kanske vill du göra någonting nytt och roligt tillsammans med din häst. Kanske vill du ha någonting att visa upp för kompisarna på ridklubben. Vad sägs då om att lära hästen att buga? Eller att få den att kliva upp på en pall? Det finns en mängd olika trick du kan lära din häst!

Förutom att trickträning kan vara väldigt roligt, så kan det förbättra kommunikationen mellan häst och människa. Tricken kan också stärka hästens koordination, smidighet och balans. Att få en häst att utföra trick, kräver massor av träning. Den viktigaste utrustningen är därför en stor portion tålamod. Tänk också på att både människor och hästar är olika, och har olika lätt att lära in nya övningar. Trickträningen ska vara rolig för både dig och din häst. Var därför noga med att inte tvinga fram något.

Många valmöjligheter

Det finns hur många trick som helst att välja mellan! Olika trick är olika svåra att lära in, och kräver olika mycket övning. Oavsett vilka trick du väljer att lära din häst, är det viktigt att du inte har för bråttom. Det är hästen som avgör hur lång tid den behöver för att lära sig ett nytt trick. Ta ett steg i taget, och beröm hästen så fort den gör rätt. De flesta trick kan läras in på fler sätt än ett. Välj ett sätt som stämmer överens med din syn på hästhantering, och som fungerar med just din häst. Prova dig fram tills du hittar en inlärningsmetod som fungerar och känns bra.

Hur mycket ska man träna?

En häst har lättast att lära sig en ny övning om man tränar korta stunder varje gång. När du tricktränar bör du därför inte hålla på för länge. Tio till tjugo minuter åt gången kan vara lagom. Det är viktigt att komma ihåg att en häst behöver mycket motion. Trickträningen bör därför inte ersätta ridning, körning eller annan aktivitet, utan vara ett komplement. Det går utmärkt att trickträna en stund efter ett ridpass. Ju oftare du har möjlighet att trickträna, desto fortare kommer du att se framsteg. Det allra bästa är om du kan träna en liten stund varje dag. Om du inte har någon egen häst, eller om du har mycket med skolan, har du kanske inte möjlighet att träna så ofta. Det betyder inte att det inte är någon idé att trickträna. Du och hästen kan absolut göra framsteg ändå. Det kommer bara att ta lite längre tid. Om du anpassar träningen efter era förutsättningar, kommer den att bli mycket roligare!

Godis – ett vanligt hjälpmedel

Vid trickträning är det vanligt att använda godis som lockbete och belöning. Välj därför en godsak som du vet att din häst verkligen uppskattar. För att du inte ska börja bites eller leta igenom dina fickor i jakt på godsaker, är det viktigt att vara konsekvent. Ge bara godis när hästen har gjort precis det du bett den om. Då kommer hästen att koppla samman godiset med att göra rätt. Ge bara en godisbit i taget, det räcker. När du märker att hästen kan tricket, kan du berömma den med röst och klappar i stället för godis. Godiset ska bara fungera som lockbete och belöning, under tiden du lär in ett nytt trick.

Säkerhet

Precis som vid all hästhantering är det viktigt att tänka på säkerheten. Ta gärna sällskap av en hästkunnig medhjälpare. Den personen kan rycka in och hjälpa till om någonting skulle gå snett. Använd också hjälm och rejäla skor. Även om du är van att arbeta hästen lös, är det klokt att använda grimma eller träns. Om hästen skulle få för sig att springa iväg, är det lättare att fånga in den om du har någonting att ta tag i. Kontrollera också att det inte ligger några hårda eller vassa föremål i ridhuset eller paddocken. Då kan hästen skada sig i samband med tricken.

Lita på dig själv och hästen

När du försöker lära din häst ett nytt trick, är det viktigt att du känner tillit till både dig själv och hästen. Du behöver känna dig säker på vad, och hur, du ska göra. Du behöver också känna dig trygg tillsammans med hästen. Det är t.ex. viktigt att du litar på att hästen stannar kvar hos dig, även om grimskaftet hänger löst. Annars finns det en risk att du håller för hårt i grimskaftet, och då kan hästen tro att den gör fel.

Kurser

Är du sugen på att börja med trickträning, men känner dig osäker på hur du ska gå tillväga? Eller har du kommit en bit på vägen med din häst, men vill lära dig mer? Då kan det vara bra att ta hjälp av en tränare. Precis som det finns kurser i hoppning, dressyr och körning, så finns det kurser i trickträning. Coolt va? På en kurs lär du dig inte bara nya saker. Du får även träffa andra som håller på med trickträning. Passa på att peppa och inspirera varandra!

Uppträda inför publik

När du och din häst har hållit på med trickträning ett tag, vill du kanske visa upp vad ni lärt er. En bra början kan vara att låta familj och vänner titta på när ni tränar. Då märker du om både du och hästen kan behålla fokus inför publik. När ni har blivit riktigt duktiga, vill du kanske underhålla och inspirera ännu fler. Det kan du göra genom att delta i något evenemang som ditt eget, eller ett närliggande, stall anordnar. Det kan t.ex. vara en festlig dag med uppträdanden av olika slag. Om det inte är något sådant evenemang på gång, kanske du och några stallkompisar kan ta saken i egna händer? Om ni hål- ler till på en ridskola och har en ungdomssektion, kan ni ge dem förslag på aktiviteter att anordna. De blir säkert glada för tips!

visste du att …

… hästen bugar tack vare att den har förtroende för dig? När hästen har huvudet mellan frambenen, kan den inte orientera sig, utan måste förlita sig på dig. Det gör hästen bara om den känner förtroende.

kom ihåg …

… att målet med trickträningen inte måste vara att uppträda inför publik. Det går alldeles utmärkt att träna bara för att det är roligt!

Så lär du din häst att buga:

1. Ställ dig vid hästens ena skuldra. Stå åt samma håll som hästen. Håll grimskaftet i ena handen. Låt det hänga löst.

2. Böj på dina knän, och locka hästen till att sänka hu- vudet. Detta gör du med hjälp av en godisbit.

3. När hästen förstår att den ska sänka huvudet, för du handen bakom hästens framben.

4. När hästen böjer in huvudet mellan frambenen, ger du den godisbiten.

Om hästen är stel i ryggen, kan det hända att den tar ett kliv bakåt i stället för att sänka huvudet. Ge inte upp, utan fortsätt träna. Bugning är en jättebra strech-övning!