American saddlebred är en mångsidig ras som är känd för sitt speciella utseende, sin stolta hållning och sina showiga rörelser. Förutom skritt, trav och galopp har den sina unika gångarter slow gait och rack.
Text: Sara Holmgren
Foto: Getty Images & Sara Holmgren

RASFAKTA

Namn: American saddlebred

Mankhöjd: Cirka 150-160 cm

Temperament : Klok, uppmärksam och samarbetsvillig

Färg: Alla färger är tillåtna utom tigrerad.
Fux är vanligast.

Ursprung: USA

Saddlebredhästen är en mycket populär showhäst med sin utstrålning och sina fem gångarter.

Ursprung

American saddlebred kallades i början för kentucky saddler. Den utvecklades på 1800-talet i de amerikanska sydstaterna, speciellt i Kentucky. Nybyggarna i området behövde en mångsidig häst som både kunde dra en plog, bära en ryttare under hela dagen ute på plantagerna och dra vagnen till kyrkan på söndagarna.

Man korsade framför allt raserna narragansett
pacer och canadian pacer – två raser som nu
är utdöda och som var så kallade passgångare. De hade sitt ursprung på de brittiska öarna och rörde sig mjukt och bekvämt. Man använde också morganhästar, hackneyhästar och fullblod i sitt avelsarbete.

Utseende

Den eleganta saddlebredshästen har ett ädelt huvud med uttrycksfulla ögon som sitter brett isär. Halsen är högt ansatt vilket gör att hästen håller huvudet högt. Manken är tydlig och ryggen flack. Svansen är högt ansatt. Benen är långa och slanka och har tydliga senor. Kotlederna är långa och lutande, vilket ger ett mjukt, fjädrande steg.

Rasen har en fin hållning, en bra framåtanda och rör sig elegant med höga knälyft.

De allra flesta saddlebredhästar är säkert mycket älskade, väl omskötta och får rätt träning, men tyvärr finns det hästar utomlands som utsätts för tveksamma metoder för att de ska lyfta benen ännu högre och snabbare när de rör sig på shower, och att deras svansar binds upp på ett onaturligt sätt. Det förekommer som tur är inte i Sverige!

Gångarter


Saddlebredshästens skritt
ska vara elastisk med höga lyft. Traven ska också ha höga lyft, och vara flytande och bekväm. Den ska kunna vara både långsam och elegant, och snabb och kraftfull. Galoppen ska vara mycket samlad och långsam. Förutom skritt, trav och galopp kan rasen röra sig i gångarterna slow gait och rack.

Slow gait är en mycket stolt, samlad, fyrtaktig och kontrollerad gångart med samma fotförflyttning som i skritt. Kraften kommer från bakbenen som ska röra sig in under hästen. Då lyfter hästen frambenen högt.

Rack är en fyrtaktig gångart med samma fotförflyttning som i slow gait och skritt, men denna gångart är snabbare än slow gait. Ju snabbare hästen kan röra sig och samtidigt behålla den rätta formen, desto bättre.

Källor:

American Saddlebred Horse Association: www.asha.net

Att se på YouTube:

American saddlebred - The horse for eventing

Se denna fantastiskt mångsidiga ras i fälttävlan.

Vad mer kan du se på YouTube

Sök på ”american saddlebred” – det finns många klipp att se! Om du lägger till ”gaits” i den sökningen ser du flera filmer om rasens häftiga gångarter.