Text: Eden Lev – Bild Getty Images/Fotolia

Det finns hästar i olika former och storlekar, men den här artikeln fokuserar på hästens färger. För även om du känner till de vanligaste hästfärgerna finns det mycket att lära sig och i annat fall är det alltid bra med lite repetition.

Först av allt är hästens färger uppdelade i olika kategorier:

Hela färger – hela hästens hårrem är samma färg, exempelvis svart, brun eller fux.

Blandade färger – hästen har hårstrån av olika färger. Till exempel om hästen är skimmel eller stickelhårig.

Brokiga färger – hästen har hår i olika färger uppdelade i avgränsande fält. Tillexempel skäck eller tigrerad.

Visste du att…

… Vissa raser är alltid samma färg Frieserhästen är till exempel alltid svart och fjordingen är alltid black.

… Den vanligaste hästfärgen är brun.

Brun

En brun häst har en brun hårrem, med svarta ben, svart man och svart svans. En brun häst kan ha vita tecken på benen, men kommer då vara svart över tecknet. Om du tittar närmare på en brun häst så kan du se att närmast in till huden är hårstrået som allra ljusast för att sedan bli mörkare längre ut. Det kallas att hårstråna är bandade, de har två olika färger och du ser det lättast på ljusare hästar. Det finns många olika nyanser av bruna hästar, de kan vara allt från nästan svart till väldigt ljust bruna. En svart häst som har en ljusare färg runt till exempel mule, ljumske eller armhåla är också brun, då kallas hästen ofta svartbrun.

Fux

En fuxfärgad häst har en rödbrun hårrem med en man och svans i samma eller en ljusare ton. Det finns mörka fuxar som av vissa kallas svettfux eller leverfux. Sedan finns det också linfuxar, som har ljusare man och svans. En haflinger är ett exempel på en linfux

Skimmel

En skimmel är en häst som är vit eller grå och som har svart skinn. En skimmel föds alltid med en vanlig färg, tillexempel brun, svart eller fux och blir med åren ljusare. En skimmel kan vara apelkastad och har då ljusa fläckar i pälsen. En flugskimmel däremot har stänk av brun eller svart i pälsen

Svart

En svart häst har en helt svart päls. Vissa svart hästar blir lite solblekta på sommaren, men kan ändå räknas som svarta. En svart häst får ha vita tecken, men till exempel en frieserhäst måste vara helsvart för att vara godkänd.

Black

En black häst är inte svart, som man kanske skulle kunna tro. En black häst kan vara allt från ljust gul till gråsvart, men det som är gemensamt för alla blacka hästar är att de har en ål. En ål är som en linje i svart eller brun som går över ryggen. Blacka hästar kan ha zebraränder på benen. Det finns olika nyanser av black utöver den vanliga brunblacka. När hästen är musblack så är mer grå. Det finns också de hästar som är rödblacka, då har de inget svart pigment och ålen är ljusröd istället.

Skäck

En skäck är en fläckig häst. Hästen kan vara brunskäck, svartskäck, rödskäck (fux), skimmelskäck osv. När man delar upp skäckfärgen i olika kategorier så gör man helt enkelt det efter den färgen som fläckarna har.

Isabell

En häst med en gul hårrem, manen är antingen i samma färg eller ljusare. Det kan ibland vara svårt att skilja på om en häst är linfux eller om den är isabellfärgad.

Tigrerad

En tigrerad häst är en häst som har en prickig eller små fläckig hårrem. Vissa hästar har bara några fläckar medan andra är fyllda med dem. Fläckarna brukar vara från storleken på en enkrona till storleken på ett äpple ungefär. En ras som är tigrerad är Knabstrupper.