Hur kul är det inte att gör sin häst extra fin ibland? Att göra hästen riktigt fin är något som man oftast bara gör inför en tävling. Men så behöver det inte vara, varför inte ta någon dag och göra hästen så fin som det bara går och sen be en kompis hänga med och fota? Oavsett om du ska tävla, fota eller bara är pysselsugen så kommer ett par tips på hur du kan få din häst extra fin.

 

Duscha hästen

Att duscha hästen med varmvatten är ett effektivt sätt att få hästen riktigt ren. Du kan tvätta hela hästens kropp eller bara benen och svansen, kom ihåg att när det är kallare måste du ha tillgång till varmvatten om du ska duscha hästen. Tvätta bort schampot riktigt noggrant, och att ta bort så mycket vattnet som möjligt med en svettskrapa, sätt sedan på ett fleece/ulltäcke, så att hästen inte blir kall och låt den stå inne och torka. Byt sedan täcke till ett annat torrt täcke när hästen torkat, så den inte står med att blött täcke för länge. Att duscha hästen när det kallt är lite jobbigt på grund av kylan, så med en ordentlig rykt kan du nå samma resultat.

 

Rykta hästen glansig

För att få hästen riktigt glansig genom att rykta den så finns det några knep. Börja med att ta en gummiskrapa som du masserar hästen med, på så sätt får du fram alla smuts som gömmer sig och hästen kommer börja producera naturligt fett som gör hästen glansig. Ta nu en piggborste och borsta igenom hela hästen noggrant. Nu kan du ta en bra rotborste som hjälper dig att få bort allt smuts som kommit upp. Avsluta till sist med att rykta hästen med en mjuk ryktborste för att få till den sista glansen.

 

Hästens huvud

Vissa duschar även huvudet på hästen, men inte alla hästar gillar det. Om man inte kan det, så går det precis lika bra att ta en blöt handduk eller en våtservett som du kan torka av mulen, och runt ögonen. Du kan även med hjälp av en mjuk borste försiktigt borsta ansiktet. Sen kan du, om du vill, använda lite babyolja på mulen och runt ögonen det gör så hästen ser mer uttrycksfull ut.

 

Hovarna

Ta en hård borste och rengör hovarna samtidigt som du spolar av dem, så de blir helt rena. Sedan kan du smörja in dem med olja. Det finns massor med olika hov-oljor att köpa, rapsolja/eller babyolja fungerar precis lika bra.

 

Envisa fläckar

Har du en skimmel? Eller en häst med vita tecken? Det finns olika varianter på hur man kan få bort envisa fläckar i både pulverform och sprayform. Men du kan även ta en fuktig trasa och försöka dig på att få bort fläcken. Men för bäst resultat så är det bra att använda en produkt för just det.

 

Svansen

Och nu till svansen, börja med att tvätta svansen noga. Sätt i pälsglans och borsta igenom den. Har du en häst som har en väldigt tunn svans så kan du fläta den så den blir lite lockig, då ser den tjockare ut. Om du vill ha en fin form på svansen kan du linda svansroten medan den är blöt, men var försiktig så att du inte lindar för hårt.

 

Manen

Vad som du vill göra med manen, är helt olika beroende på vilken slags man det är. Är det ett kallblod eller en grövre ponny som har lång tjock man kan du göra en ponnyfläta. Är det däremot en smäckrare ponny eller häst kan du rycka/klippa manen. Den brukar då vara mellan 10-12cm lång ungefär. Vill du vara extra fin kan man då självklart knoppa.