Som jag beskrev i förra inlägget, är det viktigt att man lär sig hästen signalement av olika orsaker, varav en av dom är att det ger ett proffsigt intryck.

Om någon frågar mig: ”vad rider du på för häst?” så vill jag kunna ge ett bra svar. Då menar jag inte att jag måste kunna hästens stamboksnummer, för det är förmodligen inte det den frågande vill veta. Men jag måste kunna ge ett svar på åldern och härstamningen, för det är det som är det intressanta och som man oftast vill veta. Vad hästen har för färg och tecken ser ju personen som frågar mig. Men om jag visar häst vid hand så måste jag kunna beskriva färg och tecken för domaren, även om han/hon står precis där och ser hästen. Även om någon frågar mig om min häst, när hästen inte är i närheten, så måste jag även kunna säga färgen och tecknen, för att ge en så bra beskrivande bild som möjligt till den som frågar.

Det gäller att kunna fackspråket i beskrivningen, d.v.s. att jag använder rätt ord.
Fel beskrivning:
”min häst är rödbrun med röd man och svans och har en vit rand i ansiktet”
Rätt beskrivning:
”min häst är fux med bläs”

Fel beskrivning:
”min häst är brun med vita fläckar”
Rätt beskrivning:
”min häst är skäck”

Använder jag fel fackspråk på en hästskötarexamen kan jag vara ganska säker på att jag inte får mitt diplom. Jag blir heller inte tagen seriös på en arbetsintervju…

Visa häst vid hand
Att visa hästen vid hand gör man t.ex. på uppvisning, premiering eller utställning. Hästen ska ha träns, föraren ska vara utrustad med hjälm, spö och handskar. Föraren också ska vara praktiskt klädd så att han/hon kan röra sig smidigt och kunna följa hästens rörelser.

 

Föraren ställer upp hästen med sidan mot domaren (ca 5 m ifrån eller på anvisad plats). Hästen ska stå ”öppen”, d.v.s. med benet närmast domaren längre fram än det andra, och likadant med bakbenen (se bild nedan) När hästen står uppställd sker en kort presentation av hästen. Föraren säger först sitt eget namn, följt av hästens namn. Därefter hästens kön, födelseår, härstamning (pappa-morfar), färg och ev. tecken. Föraren måste hela tiden hålla din uppmärksamhet på hästen.

 

 

Exempel på hur man presenterar hästen: Maria Johansson visar hästen Pricken, en valack född 2000, efter Prince- Royal Black. Han är brun med stjärnämne, halvstrumpa höger fram och vit kota höger bak.
(Prince är pappa, Royal Black är morfar).

Föraren visar sedan hästen i skritt och trav till domaren är nöjd. Detta ska man kunna för att ta Grönt kort eller Hästskötarexamen! Många ridskolor har detta som ett moment i teoriundervisningen. Även på ridgymnasieprogram eller hästskötarkurser utövas det. Bra är att öva så många gånger man kan innan man väl ska göra det i ”verkligheten”, t.ex. på en examen, uppvisning eller premiering.

Läs mer om yrkesprov för hästskötare på hastenochjag.se