Text: Anna Norlin • Bild: Getty Images

En hälta är en störning i hästens rörelsemönster som kan bero på en mängd olika saker. Här tar vi upp de vanligaste orsakerna till hälta och går igenom hur du märker att en häst är halt. Du får också några tips om vad du kan tänka på!

Var sitter det onda?

En hälta kan sitta var som helst i benet, högt upp eller nere i hoven. Den är precis som kolik ett symptom på att hästen har ont någonstans. Hästen är till skillnad mot hunden eller människan, helt beroende av att alla fyra benen fungerar ordentligt. Den är ju ett bytesdjur som ska kunna fly snabbt vid fara.

Tänk på fölungarna som reser sig upp snabbt efter att de har fötts för att kunna följa med sin mamma vid en eventuell fara! De ridhästar vi möter i dag behöver kanske inte fly hals över huvud för att ett rovdjur dyker upp, men de är ändå fortfarande beroende av att kunna röra sig obehindrat. De står upp större delen av dygnet och har hundratals kilo att bära på. Därför kan just hältor bli ett bekymmer när det drabbar en häst. Hältutredningar upptar en stor del av många hästveterinärers arbetstid.

Hur ser det ut?

En hälta graderas normalt på en skala mellan 1 och 4. Hältan kan ibland vara knappt märkbar på rakt spår och bara synas på böjt spår. Eller så är hästen ’blockhalt’, det betyder att hästen inte vill stå på benet överhuvudtaget. En hälta kanske bara syns i trav och galopp, och inte i skritt. Och ibland försvinner en hälta när hästen värmts upp och ridits en stund. En häst som är halt på ett framben kan nicka till med huvudet när den sätter ner det onda benet i marken. Det är lättare att upptäcka hältor på frambenen än på bakbenen.

 

Vissa hältor syns mer, eller enbart, på böjt spår. Och det är inte ovanligt att när man upplever det som att hästen haltar på ena benet, så visar veterinärundersökningen att hältan sitter i det andra. Det kan också vara svårt att se om hältan sitter lågt eller högt upp i benet. För att kunna upptäcka lite svagare hältor krävs ett tränat öga, att man har tittat mycket på hur hästar rör sig korrekt – och hur de rör sig när de är halta.

Ingen ridning!

En hälta kan alltså utlösas av en mängd olika anledningar. En del hältor dyker upp väldigt plötsligt, men utan att det egentligen är någon stor sak som är orsaken. De kan då vara enkla att åtgärda innan hästen är precis som vanligt igen (läs mer i rutan på nästa sida), medan andra är mer allvarliga och kan kräva behandling, konvalescens och rehabilitering under en längre period. Nuförtiden kan veterinärerna göra mycket för att en häst ska bli helt återställd efter en komplicerad hälta, men tyvärr händer det att en häst inte blir helt bra igen. När en häst blir halt under ridning ska ryttaren sitta av för att undersöka varför hästen helt plötsligt börjat att halta. En halt häst ska aldrig ridas! En av de viktigaste sakerna för den som rider eller sysslar med hästar är att lära sig att se om en häst som rör sig är halt.

Några orsaker

Kotledsvrickning. Hästen kan vricka sig i hagen eller under ridturen, ja egentligen var som helst, då den trampar snett och därefter börja halta. Vissa vrickningar går över ganska snabbt, medan andra kräver en tids vila och en försiktig igångsättning efter den. Har hästen vrickat sig är det bra att kyla benet. Jämför med om du själv vrickar foten.

• Fraktur. Om hästen har brutit ett ben bör den inte röra sig mer än nödvändigt i väntan på att en veterinär kan undersöka den. Frakturer är ganska ovanliga.

• Senskada. Senskador märks på ökad värme i den skadade senan och en förtjockning. Skador i ytliga böjsenan är vanligast. Vid misstanke om en senskada ska benet (senan) kylas ordentligt och veterinär tillkallas.

• Hovböld. Smärtor i hoven kan visa sig i olika omfattning, allt ifrån att hästen ömmar lite eller att den blir blockhalt. Hästen får ökad värme och puls i hoven, beroende på hur mogen bölden är. Med en visitertång lokaliseras hovbölden som sedan öppnas och töms av en behörig hovslagare. Därefter läggs ett speciellt hovbandage på.

• Fång. Är en in ammation i hovarna som är mycket smärtsam för hästen och kommer plötsligt, oftast under sommaren när  er hästar blir feta av näringsrikt gräs. Symptomen är ökad värme och puls i hovarna, men framför allt att hästen får så ont i hovarna att den inte vill belasta dem. Många lägger sig då ner, andra avlastar hovarna genom att ställa sig i en typisk ”fångställning”. Ta alltid ut en veterinär vid misstanke om fång! Det är nämligen ett tillstånd som orsakar hästen ett stort lidande

Att hålla koll på för dig!

Har något fastnat i skon? Om hästen plötsligt blir halt under ridturen kan det bero på att den har trampat på en sten som sedan fastnat i hoven. Sitt av och kolla!

Har skon glidit så att tåkappan eller en söm sticker in i hoven? I skogen där trädrötter ligger öppet över stigarna kan en hästsko fastna, vridas till eller lossna helt.

En ömfotad häst med tunna sulor kan vara extra känslig för vissa underlag, till exempel hårt eller stenigt. Den reagerar också extra tydligt om den tappar en sko och kan då börja halta, men den typen av hältor brukar försvinna så fort skon sätts på igen.

Kratsa alltid ur hovarna både före och efter ridpasset! Kontrollera att inget fastnat, till exempel i strålfårorna. En del hästar har lite djupare hovar och då kan allt möjligt fastna. Om du rider en häst som du vet har hovar där stenar, kottar, pinnar etc. gärna fastnar kan det vara en bra idé att alltid ha en hovkrats i fickan när du rider ut. Då kan du enkelt sitta av och ta bort det som eventuellt har fastnat och som gör att hästen får ont.

 

Att kyla ett ben kan både hindra och lindra många mindre hältor. Senskador tex. ska alltid kylas – allra viktigast är detta i det akuta skedet! Kylning är mest effektiv om den görs med rinnande vatten ur vattenslang under 20 minuter.