Text: Josefin Strang Foto: Getty Images & Sara Holmgren

September 2018 red Fredrik Jönsson sitt första VM i hoppning. Inte nog med det – han och Cold Play blev silverhjältar efter två felfria ritter i lagfinalen. Här berättar han om livet som elitryttare, superhästen Cold Play och ger dig sitt bästa ridtips.

Hej Fredrik! Du växte upp i en riktig hästfamilj. Hur tidigt började du rida egentligen?

– Någonstans runt elva, tolv års ålder. Jag red väldigt lite när jag var tre-fyra år men sen var det bara min syster som red. Sen började jag tjuvrida syrrans två ponnyer, då lät mina föräldrar mig gå på ridskolan en termin för att se om hästintresset höll.

”Tävlingarna gick sådär i början …”

Din pappa har ett olympiskt brons i fälttävlan, ärvde du talang i ridning?

 – Hm, jag vet inte om jag ska kalla det talang … Jag var van vid hästar, hade ridit lite när jag var riktigt liten, sen hade jag sett mycket ridning. Det gjorde att jag hade en visuell idé om hur det skulle se ut när man red. Jag var ganska duktig jämfört med en vanlig nybörjare, men jag ville komma igång med att tävla direkt. Tävlingarna gick sådär i början …

Både du och Peder Fredricson är före detta fälttävlansryttare som ridit OS i fälttävlan, nu är ni toppryttare i hoppning! Varför blev det så?

– Även om du specialiserar dig på en ridsportsgren är det bra att vara allsidig, som fälttävlansryttare får man en bred kunskapsbas för att kunna träna hästar. Jag har alltid hoppat mycket och tyckt det är kul. Sen köpte jag en häst som vägrade hoppa vattenhinder, men han blev en bra hopphäst och placerade sig i Grand Prix. Jag hoppade allt mer, det gick allt bättre, så jag liksom föll in på hoppningen.

Med hästen Cold Play har du nått toppskiktet i internationell hoppning. Vad är det som är så speciellt med honom?

– Han är spänstig som en gummiboll när han behöver! Han har många sidor mentalt: han kan hetsa upp sig och ibland vara lika cool som sitt namn. När man lär känna honom kan man hantera sidorna på ett bra sätt, och få rätt typ av spänning när det behövs. Han är en fantastisk hopphäst!

Hur är han att umgås med?

– Han har blivit lite bortskämd efter framgångarna förra året, haha. Det ser ut som att han vet att han är ganska bra. Han är väldigt trevlig, social och kommer alltid fram, han gillar när man håller på med honom. Ingen blir gladare än Cold Play när man snackar med honom i en timma! Sen tycker han att det är toppen att äta gräs.

Du har berättat att Cold Play var riktigt bråkig som ung och stod på bakbenen jämt, hur var det?

– Jag var nära att ge upp ett tag! Det var tur att min käre far såg till att vi skulle fortsätta kämpa. Det finns en punkt där man känner ”näe, det här blir inte bra, det är för besvärligt”. Men då får man backa tillbaka och tänka lite, och ha duktiga människor runt omkring som kan hjälpa till.

På tal om jobbiga saker, vad är det sämsta med att vara elitryttare?

– Det är alltid tråkigt när hästar skadar sig. Dåliga tävlingsresultat är en sak jag tog hårdare när jag var yngre, men när man tävlar med hästar går det upp ibland och ner ibland. Man får se saker i ett längre perspektiv och analysera saker vad man gör bra och mindre bra.

Efter VM 2018 ville folk köpa Cold Play för flera miljoner kronor! Kan du förklara varför du valde Cold Play framför pengarna?

– Det är en FANTASTISK känsla när man kan rida stora tävlingar och det går bra! Inom ridsporten kan man hålla på så länge och jobba hela sitt liv, och sen plötsligt får man till det. När jag tänker på VM får jag en fantastisk känsla, jag får nästan gåshud nu när jag tänker på det! Det är ett enormt lyckoadrenalinrus, den kicken vill man uppleva igen! Om man bestämmer sig för att fortsätta tävla får man ”stänga öronen” för alla pengabud.

Vad är det bästa och sämsta med att vara elitryttare?

– Det bästa är att få vara med fantastiska hästar och människor, det är ett privilegium att vara i den här sporten! Det sämsta med att rida på elitnivå är många resor som kostar väldigt mycket tid och pengar. Sen måste man ordna pengarna genom att vinna prispengar, sälja sin häst eller hitta sponsorer som vill hjälpa. Det är ett stressigt pussel. Men när man väl är på plats och tävlar, eller tränar hemma i lugn och ro är det fantastiskt kul att få hålla på med hästar.

Vad gör du just idag?

– Idag är jag hemma med ett sjukt barn, denna dagen är ganska lugn. Tur nog bor farmor och farfar nära, så senare ska jag gå ner och hoppa utomhus med några av de bästa hästarna. Nästa vecka ska jag åka till Spanien och tävla, så jag passar på att rida lite utomhushoppning eftersom det varit väldigt nt väder på sistone. Senare ska jag rida med min son. Jag måste också börja planera och packa inför tävlingen – vi åker på tisdag och resan ner till Spanien är lång.

Vad är dina mål med framtiden?

– Jag hoppas min häst får vara frisk, att 2019 går ännu bättre än 2018, och att jag får vara med på EM. Nästa år väntar OS, dit vill jag också. Det blir också massa tävlingar på vägen där man visar att man platsar på de stora mästerskapen. Längre än så sträcker sig inte spåkulan rent sportsligt. 

”Nästa år väntar OS, dit vill jag också.”

Till sist, vilket ridtips vill du ge till läsarna?

– Försök lära dig så mycket du kan och glöm inte att ha roligt när du rider! Oavsett om du vill tävla eller tycker mer om att pyssla med hästar, så är grunderna med hantering och ridning detsamma. Försök utöva ditt specialintresse inom ridning så gott det går. Om du rider på ridskola och är intresserad av exempelvis tävling, försök tävla inom ramen för ridskolan! Kom också ihåg att lyssna på ridläraren och hästen.

Ooops!

Under världsmästerskapet i hoppning sprack gylfen på Fredriks ridbyxor, nästa dag sprack stöveln. Han red hem VM- silvret med tejpade stövlar! Silvertejp alltså!

VINNARLAGET

Laget som vann VM-silvret bestod av Fredrik Jönsson, Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnsson och Peder Fredricson. Fram tills 2018 hade inte Sverige vunnit VM- medaljer på 16 år. Det blev en omhoppning om VM-guldet mot USA, skillnaden mellan guld och silver var två ynka sekunder!

This or That?

Cold Play eller Ulfung

Barbacka eller bettlöst

Terrängritt eller banhoppning

Tävla hemmaplan eller tävla utomlands

Ridhus eller utebana

Namn: Fredrik Jönsson
Ålder: 47 år.
Familj: Gift med Piia Pantsu som är fälttävlansryttare. Barnen Elsie (6 år) och Emil (11 år). ”Elsie rider lite grann. Emil rider mycket, igår tävlade han hoppning och red 110 felfritt. Han började sent med ridning och är nu mycket fokuserad. Det är kul!”
Bor: Flyinge i Skåne.
Meriter: ”Haha, jag vet inte! EM-silver i laghoppning… äsch, jag vet inte, det här är svårt. Jag har ridit OS i fälttävlan, sen har jag ridit mycket och länge – uthållighet är en merit!”
Pinsammaste stunden på hästryggen: Vi kan säkert fylla två sidor med sånt jag gjort som är pinsamt och dåligt, haha! Men sånt får man lägga bakom sig. Lite roligt är det att jag flera gånger tävlat och ridit fel bedömning: jag har ridit som om det vore tidshoppning och tvärtom. Så går det när man inte är förberedd.”