Hej Mulleveterinären! Vi fick vår första ponny i somras och nu är det vinter i stallet. Tycker du att det är något som är extra viktigt att göra på vintern för att hon ska vara frisk? Vi kommer ju ha broddar på skorna så hon inte halkar och så, har du kanske mer tips om hur hon inte blir förkyld och sjuk? Kram från Kajsa och PonnyMaja

Bra luft i stallet

Hej Kajsa och PonnyMaja! På vintern är ju ofta hästarna mer inomhus än på sommaren och då är det extra viktigt att det är en bra inomhusmiljö i stallet. Hästar har väldigt känsliga luftrör och mår inte bra av en dammig och fuktig miljö. Även om det blir kallare på vintern är det viktigt att se till att det är bra ventilation i stallet och att det kommer in frisk luft hela tiden. Ibland vill man stänga till stallet för att det ska hålla värmen bättre men det är alltså viktigt att det inte blir instängd och dålig luft inomhus.

Att tänka på om hästen har täcke

Hästars päls ger väldigt bra skydd mot kyla så länge pälsen är torr. Om hästen behöver mer värme kommer hårstråna resa sig mer från huden och därigenom släppa in mer luft som isolerar extra mot värmen. Det är samma funktion som när vi ryser till och får ”ståpäls” och armarna blir alldeles knottriga. Många hästar klarar sig bra utan täcke på vintern. De kan behöva extra grovfoder vilket gör att de har lättare att hålla värmen. Om hästen ändå behöver täcke är det viktigt att det har en bra passform så det är bekvämt för hästen att ha på sig. Det är också viktigt att täcket håller tätt så det inte blir blött på insidan, i så fall gör det hästen kallare än att den står utan täcke. Ta av täcket varje dag för att borsta hästen och se att den inte har några skavsår. Om man lägger  era täcken på varandra minskar luftlagret mellan hästen och täckena så det blir inte så mycket varmare som man kan tro.

Vatten och motion

Många hästar rör sig mindre och dricker mindre vatten än vanligt på vintern. Det kan göra att hästen får kolik (ont i magen). Det är viktigt att hästen hela tiden har tillgång till vatten som den kan dricka och på vintern kan man behöva uppvärmda kar som gör att vattnet inte fryser under dagen. Det är också viktigt att se till att hästen rör på sig ordentligt varje dag så magen håller igång.

Förkylning

Precis som hos oss människor blir hästarna förkylda av virus och bakterier. Om hästarna står mer inne i stallet på vintern är risken större att de smittar varandra eftersom de kommer närmare varandra än när alla bor utomhus. Tänk på att vara noga när du träffar hästar i andra stall för att inte riskera att ta med sjukdomarna till din häst. Tvätta alltid händerna och byt kläder och skor när du besöker andra hästar. Låt inte heller din häst nosa på hästar som kommer från andra stall. Lycka till i kylan!

Sockerbitar? Jag undrar om hästar får äta sockerbitar? Från Mia

Hej Mia! En enstaka sockerbit som ges någon gång vid speciella tillfällen är inte farligt för hästen. Dock är hästens tarm ora (snälla bakterier i magen) gjord för att äta grovfoder som gräs och hö eller hösilage i första hand och därför kan den bli sjuk av att äta mycket socker. Hästens tänder är känsliga för socker och de kan precis som vi få karies av bakterier i munnen. Kom ihåg att även äpplen innehåller mycket socker! Det är bättre att ge hästen en morot som belöning. Hälsningar Katarina, Mulleveterinären P.S. Mulle hälsar att han helst vill ha hallonbåtar men vi rekommenderar fortfarande morötter.

Ställ dina frågor om hästens hälsa och sjukdomar till veterinären Katarina! Mejla till: minhast@egmont.se Skriv Veterinärkollen i ämnesraden.