Text: Josefin Strang - Foto: Getty Images
Innan köpet
En alldeles egen häst är det bästa pengar kan köpa. Men om du inte har rätt kunskap, tid och råd att ha häst, så spelar det ingen roll om du lyckas välja världens mest perfekta häst. Ditt hästköp kommer ändå gå åt skogen! Om du är osäker på om du och din familj har tillräckligt med kunskap för en egen häst – fråga din ridlärare om råd!
Även om du kan skritta, trava och galoppera med balans och kontroll, finns det massor med hästkunskap en hästägare måste vara säker på: allt ifrån hästens sjukdomar och utfodring till problemlösning vid hantering. Det är också dyrt att ha en egen häst: stallplats, foder, försäkring, veterinärvård, hovslagare, utrustning, träning, kanske tävling, ja listan är lång! Innan hästköpet behöver du också ha hittat en stallplats som fungerar för både dig och hästen. Och såklart, att äga en häst kräver massor med tid. Varje dag, år efter år, oavsett om det är sommarlov eller snöstorm, så ska du självklart ta hand om hästen.
Konsten att köpa häst
Berätta för din ridlärare och alla hästgalna du känner att du tänker köpa häst – de kanske vet den perfekta hästen för dig! Att drömma sig bort i hästannonser på nätet är en av roligaste sakerna som finns. Men när du verkligen planerar att köpa en häst måste du vara säker på några saker. Exempelvis vilken sorts häst som kan passa dig, vad den får kosta och hur långt bort ni kan tänka er att åka för en provridning.
När du väljer häst är det viktigt att du tänker med huvudet, inte hjärtat! Många människor har råkat förälska sig i en söt men för svår ponny, en billig unghäst eller bortglömd travare, som inte alls passar ryttaren. Läs annonserna noga. Om det står att hästen ”kräver rutinerad ryttare” så betyder det att hästen är svårriden. Du kan köpa hästar av företag eller vanliga hästägare, antingen i Sverige eller utomlands. Om det blir bråk efter hästköpet, till exempel om hästen är skadad, så är lättast att lösa bråket om du köpt hästen från ett svenskt företag.
När du ringer på hästen
Har du nu valt hästar till salu som du är intresserad av? Wihoo! Då är det dags att ringa eller mejla säljaren – låt en hästvan förälder eller tränare fixa det. Beskriv för säljaren vilken sorts häst ni söker, ställ frågor om sådant som inte stod i annonsen. Kanske berättade de inte om hästens fördelar och nackdelar, om den haft skador, varför hästen säljs eller om hästen är snäll i all hantering.
Om ni fortfarande är intresserade av hästen, ta reda på när ni är välkomna att träffa den! Innan ni åker iväg och provrider hästen kan det vara smart att be om filmer på hästen från flera olika situationer. Då märker ni om ägarens beskrivning av hästen verkar stämma, och ni kanske slipper åka långt i onödan. Ett tips är att planera flera provridningar under samma helg. Det är vanligt att provrida mååånga hästar innan det blir helt rätt!
När du tittar på hästen
Ta med dig en hästkunnig person till provridningen och gör mer än att bara rida hästen. Kolla hur hästen beter sig i hagen, är den sur mot hästar eller människor, bråkig att leda, klarar den av att vara själv, kanske har hästen olater?
Kom ihåg att lägga märke till hästens personlighet – är det en häst du skulle vilja umgås med flera timmar om dagen? Dags att rida! Bäst är om ägaren rider en stund innan det är din tur. Testa bara det du ska! Det är fel att se provridningar som ett gratis ridtillfälle – respektera hästen och säljaren!
Om du märker att hästen känns helt fel, avbryt och tacka för att du fick komma. Om du provridit en häst som du blivit sugen på att köpa, planera in en andra provridning där du testar fler grejer.
Kanske att rida både inomhus och utomhus, hoppa något hinder och rida med eller utan andra ekipage som sällskap. Filma gärna och visa för din ridlärare innan du bestämmer dig för att köpa hästen.
Tänk på att hästägaren kan ha flera anledningar att inte vilja sälja hästen till just dig, och det måste du respektera.
Krångliga men viktiga papper
Alla känner någon som fått problem efter ett hästköp. Kanske visade det sig att hästen var skadad, inte tävlat medelsvår hoppning som utlovat, att den kastar av sina ryttare eller inte alls går att transportera. Därför är det superduperviktigt att skriva ett rejält avtal (det finns på nätet). En annan superduperviktig sak är att besiktiga hästen. Det betyder att en veterinär kollar om hästen verkar frisk. Det är också smart att ringa försäkringsbolaget och fråga om hästen har någon skadehistorik. Då kan man passa på att dubbelkolla att försäkringen fortfarande gäller när hästen bytt ägare. Tänk annars om hästen skadar sig i transporten på väg hem till nya stallet – då blir ni skyldiga att betala!
Kom ihåg att de första dagarna i det nya stallet är omtumlande för hästen. Det finns högre risk för skador och sjukdomar, se till att hästen är fullt försäkrad de första sex månaderna (minst). Det är vanligt att hästens personlighet förändras när den får nytt hem och nya hästkompisar, men om ni märker något stort fel hos hästen, kontakta jurist och säljare direkt.
Sammanfattning
Innan du köper häst måste du vara säker på att du har tillräckligt med pengar, tid och kunskap.
- Bestäm dig för vilken sorts häst som kan passa dig – be gärna ridlärare om råd.
- Berätta för andra hästmänniskor att du tänker köpa häst och läs många hästannonser.
- Det är mycket enklare att köpa en passande häst från samma land du redan bor i.
- Ställ så många frågor om hästen till hästägaren som du kan komma på! Hur är den att sko, klippa, lasta, är den snäll mot andra hästar, van vid trafik och kan den vara ensam?
- Provridningen är inte bara ridning. Ta reda på hur hästen är att hantera och umgås med.
- Hästen ska alltid besiktigas av en veterinär innan köp, då får ni bevis på om hästen verkar frisk.
- Vid köpet ska ni vara överens om priset, vad som ingår, köpeavtalet och försäkringen.
- Kom ihåg att hästens personlighet kan förändras i ett nytt stall. Men om något är allvarligt fel på hästen, kontakta jurist, veterinär och säljare direkt.