Mangalarga marchadoren är vacker att se på, har ett lugnt temperament och är fantastisk att rida. Den har nämligen en speciell gångart som gör att man färdas nästan lika bekvämt i sadeln som i baksätet på en bil.
Text: Signe Grassman – Foto: Getty Images

RASFAKTA

Namn: Mangalarga Marchador

Mankhöjd: Omkring 155 centimeter

Temperament : Trevlig, samarbetsvillig, lättlärd, stark och uthållig

Färg: Alla färger är tillåtna, vanligast är skimmel, ljusbrun och fux

Exteriör: Rak nosrygg med profil, man ser dragen från berbern. Huvudet är ädelt med stora ögon och halsen är högt ansatt. Pälsen är silkeslen och glansig.

Övrigt: Den egna gångarten ”marcha” gör hästen lättriden. Den har ett fint temperament och även hingstar av denna ras är ovanligt lätta att hantera.

Mangalarga marchadorens historia börjar på 1800-talet då Napoleon invaderade Portugal och kungafamiljen Braganza var tvungna att fly till Brasilien. De tog med sig några av hovets allra finaste hästar, av rasen alter real. Hästarna var en korsning av andalusier, lusitanos och andra inhemska raser. De hade fått sitt namn efter stuteriet Alter real hemma i Portugal. Väl framme i Brasilien lärde kungafamiljen känna en berömd hästuppfödare, Baron Francisco Gabriel Junqueira, som fick hingsten Sublime i gåva av kungens son.

Sublimes blir starten

Baronen lät Sublime betäcka ett antal berberston och blev väldigt nöjd med avkomman. Sublime-hästarna blev mycket populära både för sitt utseende, sitt temperament och för sina gångarter. Och baronens brorson blev så förtjust i hästarna att han började föda upp dem i stor skala på sitt stuteri, Mangalarga. Därifrån spreds de snabbt och fick så småningom namnet mangalarga. Mangalargan har utvecklats i två linjer, och den som strikt följde baronens avelsregler blev mangalarga marchador. Den andra varianten. som är en korsning mellan mangalarga och arab, heter mangalarga paulista. Baronens avelsmål, en intelligent och vänlig ridhäst med bekväma gångarter, följs än idag.

Marchadorens utbredning

Marchadoren är Brasiliens nationalhäst idag. Den finns i länderna som gränsar till Brasilien, i USA och Europa, men den är ovanlig i Skandinavien och har bara fötts upp på ett par ställen i Danmark.

Brasiliens cowboyhäst

Marchadoren ska vara uthållig och stark nog att driva boskap dagarna i ända. Den egenskapen har varit en av de viktigaste i aveln, mycket viktigare än till exempel färg. Därför är också färgvariationen stor. Marchadorens intelligens, känslighet och förmåga att förhålla sig lugn i tuffa situationer gör den till en pålitlig partner i arbetet med boskap. Och både i USA och Brasilien är den en populär häst på de stora rancherna.

Mangalarga marchador kallas oftast bara för marchador efter sin speciella gångart marcha.

En egen gångart

Mangalargans speciella gångart kallas för marcha och delas upp i marcha batida vilket är när hästen rör benen som i trav, samt marcha picada vilket är när hästen går i passgång. Den stora skillnaden mellan vanlig trav och marcha är att hästen vid ett tillfälle i varje steg har tre av sina fyra hovar i marken på samma gång.

Allroundhäst

Marchadoren används, förutom som arbetshäst, inom i princip alla ridsporter man kan tänka sig. Exempelvis till dressyr, hoppning, kapplöpning, polo och distansritt, ja, listan kan göras hur lång som helst. Marchadorens fina temperamentet gör den både lämplig och omtyckt som familjehäst också.