Text: Johanna Svenningsson • Foto: Getty Images/Wikimedia

Pegasus och enhörningen är kanske de mest kända mytologiska hästarna. Men det förekommer också andra fascinerande hästar och hästliknande djur. Sleipner, som kunde galoppera både i luften och till havs, är en. Den vackra men lömska bäckahästen är en annan. Vilken är din favorit?

Pegasus

Pegasus är en bevingad häst från grekisk mytologi. Mytologin sa att den som lyckades tämja Pegasus, fick en lojal vän som aldrig någonsin svek. Om hästen inte blev så svårt skadad att den dog, skulle den leva lika länge som sin människa. Det låter som en dröm, eller hur?

I mytologin lyckades hjälten Bellerofon tämja Pegasus, med hjälp av ett träns i guld. Tränset fick han av gudinnan Athena. Bellerofon hittade Pegasus vid några källor, dit vilda hästar ofta kom för att dricka. Tack vare det gyllene betslet kunde Bellerofon tämja Pegasus, och tilläts hoppa upp på hans rygg. Med hjälp av Pegasus lyckades Bellerofon besegra monstret Chimaira, som hade tre huvuden och sprutade eld

Sleipner

Sleipner är en grå häst från nordisk mytologi. Han tillhörde asaguden Oden och hade hela åtta ben! Han kunde galoppera fortare än alla andra hästar, och inte bara på marken. Han kunde även galoppera i luften och till havs. Coolt, va? En dag träffade Oden och Sleipner på jätten Hrunger, som påstod att hans häst Gullfaxe var den snabbaste hästen. De båda ryttarna bestämde sig för att rida ikapp, och Oden vann. Sleipner, som han älskade mycket högt, galopperade klart snabbast!

Sleipner och Oden rider längs himlavalvet.

Bäckahästen lurar barn i vattnet. 

Bäckahästen

Bäckahästen sades vara en vacker vit häst som levde nära bäckar och åar. När barn kom i närheten av hästen låtsades den vara snäll och alldeles vanlig, så att barnen skulle vilja rida på den. Bäckahästens rygg blev längre ju fler som red på den. På så vis kunde många barn rida samtidigt.

Det var dock inte av godhet som bäckahästen lät barnen rida. Nej, så fort barnen hoppat upp satte den nämligen full fart rakt ner i det djupa vattnet. Det sades att man kunde förhindra detta genom att kasta en bit stål mellan hästen och vattnet. Då kunde inte hästen gå den vägen, och dess makt var därmed bruten.

Detta är, som tur är, bara en folksaga. Du behöver inte vara rädd när du vistas ute i naturen. Troligen är bäckahästen något som de vuxna hittade på för att få barnen att inte gå för nära vattendrag. De ville såklart inte att någon skulle råka trilla i.

Skinfaxe och Rimfaxe

Asaguden Dag hade en häst som hette Skinfaxe. Hästens man sades lysa, och när Dag red över himlavalvet spred den lysande manen dagsljus över människorna. Nattetid red guden Natt genom underjorden på sin häst Rimfaxe. Målet var att nå himlavalvet i gryningen. Rimfaxe galopperade i en sådan fart att han tuggade fradga. Fradgan föll ner på marken, och det sägs att det var därför som dagg bildades i gräset.

Om du håller på med islandshästar kanske namnen Skinfaxe och Rimfaxe låter bekanta. Det är inte så konstigt. Islandshästar döps nämligen efter sådant som färg, personlighet och kroppsbyggnad. Varje namn har en särskild betydelse, och mytologiska namn är mycket vanliga.

Skinfaxe och Dag.

Uffington White Horse

I Uffington, i södra England, finns Uffington White Horse. Det är en jättelik vit häst, gjord av kalk, uppe på en kulle. Den tros ha funnits där i över 3000 år, och har blivit en populär turistattraktion. Den vita kalkhästen finns alltså på riktigt, men legenden säger att den nattetid får liv och beger sig nerför kullen för att äta och dricka. Mystiskt, eller hur?

Enhörning

En enhörning är en vit häst med ett horn i pannan. Det sägs att enhörningen är vit som snö och ren som en ängel, och att den därför är en symbol för godhet. Den är också mycket bra på att slåss mot onda fiender.

Enhörningen är ett väldigt stolt djur, men också extremt skygg. Enligt mytologin är det bara mycket godhjärtade människor som tillåts komma nära den. Enhörningen kan ibland låta sig tämjas och bli människans tjänare, men bara så länge människan förblir godhjärtad.

Enhörningens horn påstås ha magiska krafter, men på vilket sätt råder det delade meningar om. Bland annat sägs det att hornet har förmågan att läka sår och skador. En annan häftig egenskap hos enhörningen är förmågan att kommunicera med hjälp av tankekraft.

Hippogriff

Hippogriffen har en örns huvud, framdel och vingar. Bakdelen, bakbenen och svansen är däremot en hästs.

Första gången hippogriffen nämns är i en bok är år 1516. Sagodjuret har alltså funnits i mer än 500 år!

I böckerna och filmerna om Harry Potter, finns en hippogriff som heter Vingfåle. Han beskrivs som ett djur vars respekt man måste förtjäna genom att buga. Gör man detta, och vinner hans förtroende, kan man få rida på hans rygg. Om du också vill buga dig för Vingfåle kan du besöka studion där Harry Potter-filmerna spelades in. Den ligger i England, cirka tre mil utanför London.

Denna Hippogriff kan du träffa om du åker till Universal’s Islands of Adventure i Orlando och besöker the Wizarding World of Harry Potter.

Den vita färgen

Kanske har du lagt märke till att flera av hästarna i den här artikeln är vita. Det är ingen slump. Den vita hästen har nämligen en speciell betydelse i mytologin. Den kopplas ofta samman med makt och status. I sagorna rider till exempel prinsar och krigshjältar ofta på vita hästar. Också trollkarlen Gandalf, i Sagan om ringen-trilogin, har en vit häst.

Vill du läsa mer?

Unga fakta

www.ungafakta.se kan du läsa mer om enhörningen och andra mystiska väsen. Du hittar också spel, pyssel och annat kul.