Text: Signe Grassman - Foto: Getty Images

Kladrubern är en av våra elegantaste vagnshästar och den har gamla anor. Rasen avlades fram för att spännas för det tjeckiska hovets vagnar och idag används den fortfarande som vagnshäst, inte sällan för att köra turister i Prag. Och visst är det väl en perfekt match?

RASFAKTA

Namn: Kladruber
Ursprung: Tjeckien
Mankhöjd: Omkring 170 cm, stona är oftast något mindre
Färg: Avblekbar skimmel eller svart
Användning: Körning men också ridning
Övrigt: Kladrubern känns ofta igen på att nosryggen buktar utåt. Det ger hästen ett tungt men ändå ädelt utseende

Historia

Kladruberns historia börjar i slutet på 1500-talet då Österrikes ärkehertig, Rudolf II, anlade stuteriet Kladrub i Tjeckien. Här fanns redan en tradition att föda upp vagnshästar som ursprungligen var korsningar mellan flera olika raser. Man korsade till exempel andalusier och lusitanos från Spanien och lipizzaners från Slovenien med hästarna som kom från närliggande byar. Även holsteinare och oldenburgare förekom i aveln.

Men hertigens idé var inte att skapa en stor och stark kallblodig arbetshäst, utan en ståtlig och kraftfull häst av kungligt snitt. De kungliga vagnarna var stora och tunga och fastnade lätt i de dåliga vägarna som fanns på den tiden, så styrka krävdes, men elegansen var precis lika viktig

Lägg märke till fölens nosrygg!

Färg och funktion

Från början fanns kladrubern i många färger, från brun, fux, svart, till isabell och skimmel. Men allt eftersom tiden gick, valdes alla färger utom svart och skimmel bort. Fyrspann och sexspann med hästar av samma färg såg helt enkelt mycket tjusigare ut.

Skimlarna, som användes till vardags och vid de kungliga festligheterna blev högbenta, välmusklade och travade med höga eleganta knärörelser.

Och de svarta, som användes vid kyrkliga ceremonier var tyngre i typen, med kraftigare kropp och större huvuden – alltså mer lika våra kallblod.

På 1930-talet sålde man alla svarta kladruber. Endast ett par avelsdjur sparades. Därför är de ganska ovanliga trots att det fortfarande bedrivs avel i liten skala i Slatinany, Tjeckien idag.

Ett stuteri i Slatinany har lite avelsverksamhet med ett 50-tal svarta hästar.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om kladrubern och rasens spännande historia kan du besöka stuteriets egen hemsida på:

www.nhkladruby.cz

Du kan också söka på ”högvakten + kladruber” så hittar du bilder och text om de svenska musikhästarna från Tjeckien.