Äntligen ska drömmen bli sann! Dina föräldrar har sagt ja och du har redan börjat drömma om ponnygos, långa ridturer och flera timmar av rykt. Men först och främst: Hur hittar du egentligen hästen som är perfekt för just dig? Häng med i denna guide!
Text: Josefin Strang, Foto: Fotolia/IBL

Det är superviktigt att komma ihåg att mycket kan gå på tok vid ett hästköp. Kanske visar det sig att hästen är för svår att rida ut på, känns läskig att leda från hagen, vägrar gå in i transporten inför hopptävlingen eller till och med är skadad. Det kan bli både dyrt och riktigt jobbigt. Men om ni hittar alldeles, alldeles rätt så kommer du ha fått ditt livs mest underbara vän!


Vad vill jag göra med hästen?

Vill du rida mil efter mil ensam längs underbara skogsslingor, tävla dressyr varje månad eller ha en lugn kompis som kan hjälpa dig att våga lite mer på hästryggen? Se till att tänka efter noggrant, vara ärlig med både dig själv, dina föräldrar och säljaren så kommer hästköpet bli riktigt bra.


Berätta för många!

Kanske vet du redan vilken din drömhäst är? Kanske är det en särskild ridskoleponny, din kompis kusins korsningsvalack eller supersnälla connemaran från det där ridlägret förra sommaren? Låt dina föräldrar inta detektivrollen och ringa upp ägarna till drömhästen! Det kanske är så att hästen inte lags ut på annons, men att ägarna redan funderat på att sälja om rätt köpare dyker upp?
Se också till att berätta för alla du känner att du söker häst. Be vänner, bekanta, stallkompisar och ridlärare att hålla utkik. Pensionerade ridskolehästar brukar vara ett tryggt alternativ när du ska köpa häst, ridskolehästar har fungerat med många olika ryttare och du kan få höra vad de tyckte om hästen. Kolla på ridskolornas hemsidor om en trotjänare är till salu.


Titta på hästar i närheten

När du tittar på köp- och säljhemsidorna är det smart att bara titta på hästarna som står nära dig, det kan ju vara knepigt för någon som bor i Kiruna att provrida en häst i Skåne. Vid ett hästköp blir det dessutom dyrt och jobbigt för hästen att transporteras tvärs över landet. Om du söker på hästar till salu i samma län eller landskap ökar dessutom chansen att du känner någon som vet mer om säljaren och hästen.


Priset är inte allt

Ett vanligt misstag är att plånboken får bestämma, kanske tycker dina föräldrar att den billigaste hästen blir bäst och det kan vara jobbigt att våga säga emot. Men många av de billiga saluhästarna kan ha varit skadade, de kan också vara bråkstakar som inte blir sålda annars.
En häst som är billig att köpa kan bli ruskig dyr i slutänden. Hästen som kanske haft problem med ryggont eller hälta kan ge veterinärräkningar som försäkringen inte täcker. Problemhästen kommer kosta pengar genom många lektioner hos instruktörer och tränare, i värsta fall måste ni sälja hästen och istället köpa en ny…


Rätt häst till rätt ryttare

Ska jag ha en häst eller ponny? Och hur stor ska den vara?
Tanken på att växa ur sin ponny är hjärtekrossande och det kan kännas lockande att vilja köpa en större häst, som du kan ha i mååånga år oavsett hur lång du blir. Risken med en för stor häst är att den blir svår att rida, det blir knepigt att hantera den (leda, sadla, tränsa, sitta upp). Ett bra riktmärke är att leta efter en C-ponny eller D-ponny som är viktbärande, alltså välmusklad med grövre kropp, till exempel en new forest eller welsh cob.

Regeln är att ju mindre rutinerad du är, desto mer rutinerad häst behöver du. Då kommer du ha roligt i stallet och kunna bli en bättre hästmänniska. Om du har mycket hästkunniga människor runtikring dig, kanske släkt och vänner, så kan du också utvecklas med en något yngre häst.


Du ska ha kontroll

Säkerheten ska alltid, alltid, alltid gå först. Även om du vill ha en häst med ett piggare temperament är det viktigt att den är lydig. Hästen kan absolut ha lite myror i brallan, problemen uppstår om hästen samtidigt vill sticka iväg och struntar i dina tygeltag. Se alltså till att hästen är lydig – något du ska tänka på under provridningen.


Tänk på!

En hästvan person i familjen är ett måste vid hästköp. Om du inte har hästvana föräldrar är sköthäst på ridskolor eller medryttarhäst ett superbra alternativ.


Hitta häst!

hastnat.se
blocket.se
Facebookgruppen ”Hästar till salu/foder”.