Vi människor har alltid gillat hästar med lite annorlunda färg. Runt om i världen finns det i dag ett antal olika hästraser som kan vara prickiga, eller tigrerade som det heter egentligen. Här är några av dem!
Av: Anna Sellberg, Foto: Fotolia/IBL


Appaloosa

Appaloosan har sitt ursprung i de spanska hästar som conquistadorerna förde med sig.
Nez Perceindianerna i området Palouse i Nordamerika var de som började föda upp de tigrerade hästarna. Rasen var på väg att dö ut, men räddades. I dag är appaloosan en populär allroundhäst. Mankhöjden är 145-160 cm och den används främst som ridhäst, både inom western och klassisk ridning.


Walkaloosa

Walkaloosa är en appaloosa med en extra gångart som kallas för indian shuffle. Gångarten är som snabb, fyrtaktig skritt och den påminner lite grann om islandshästarnas tölt. Hästen rör sig väldigt mjukt, vilket gör det bekvämt för ryttaren att rida långa sträckor. Walkaloosan uppstod på grund av att de vanliga uppfödarna valde bort hästar som hade den extra gångarten. En grupp entusiaster bestämde sig för att rädda den speciella varianten av appaloosa och 1983 startades en förening för walkaloosa-hästar i USA.


Tigerhästen

I USA finns ytterligare en variant av tigrerad häst, som kallas för tigerhäst. Även den har sitt ursprung i appaloosan, och precis som walkaloosan har den också den speciella gångarten indian shuffle. Skillnaden mellan de båda raserna är att tigerhästen är en korsning mellan appaloosa och flera andra raser, bland annat noriker. Mankhöjden är omkring 155 centimeter och hästarna är ofta starka och viktbärande.


Pony of Americas

POA, som rasen oftast kallas, kommer naturligtvis från USA där den är en populär ridponny för barn. Mankhöjden kan variera mellan 117-137 centimeter och färgen är alltid tigrerad. Ursprunget till alla POAs är en hingst som hette Black Hand. Han var en korsning mellan en shetlandsponnyhingst och ett sto som var appaloosa och arabiskt fullblod. Senare har man också korsat in andra raser, för att få fram även större ponnyer. I dag finns det ungefär femtiotusen hästar av den här rasen i USA.


Knabstrupper

Knabstruppern kommer från Danmark. Det är en ras som sägs härstamma från ett enda sto
– en häst som kallades för Flaebehoppan och som var just tigrerad. Hon levde i början av 1800-talet och sades vara från Spanien, men man vet inte helt säkert. Däremot vet man att hon levde sitt liv i den danska staden Flaebe. Där användes hon i avel och drog slaktarens vagn. Hennes föl ärvde hennes ovanliga färg, som var fux med ljus man och svans, kombinerat med små vita fläckar. På korset hade hon större vita partier med små bruna fläckar i.

Dagens knabstrupper finns i flera olika storlekar, från ponny till ridhäst. Det finns både enfärgade och tigrerade hästar inom rasen. Knabstruppern används till ridning och körning, uppvisningar eller som cirkushäst. På senare år har också westernryttare börjat använda knabstrupperhästar.


Falabella

Falabellan är inte bara världens minsta hästras, utan den finns också i alla möjliga färger. De tigrerade falabellorna härstammar från de spanska hästar som korsades in i rasen i slutet av 1800-talet. Falabellan kommer från Argentina och blir sällan högre än 90 centimeter i mankhöjd. Det är bara riktigt små barn som kan rida dem, så många används främst till körning, utställningar och uppvisningar.


Pinzgauer – en tigrerad noriker

Norikern härstammar från de stridshästar som romarna förde med sig på sina fälttåg. Dessa hästar korsades först med tyngre raser, eftersom man ville ha fram en häst som passade för jordbruksarbete. Men sedan ändrade man inriktning på aveln, och efter att ha använd en del in spanska hästar fick man fram en lättare häst.

Den populäraste färgen bland norikerna är mörk fux med ljust gul man och svans. Men tack vare de spanska hästarna, så finns det också noriker som är skimlar eller tigrerade.

De tigrerade norikerna föds främst upp i området kring Salzburg. De kallas för pinzgauer och mankhöjden är omkring 160 centimeter. De här hästarna används främst till körning, men också till ridning.


British appaloosa

Det finns också en variant med tigrerade ridhästar i Storbritannien. Rasen kallas för The British Appaloosa, och i stamträdet hittar man inte bara appaloosahästar, utan också knabstrupper.  Det är fortfarande en väldigt liten ras, eftersom den är så ny. Hästarna är omkring 155-160 cm i mankhöjd och används främst till ridning.


British spotted pony

Den här tigrerade ponnyrasen kommer från England. Rasföreningen bildades år 1947 och i dag finns det strax under tusen ston registrerade i stamboken. Utseendet kan variera, främst beroende på mankhöjden. De minsta hästarna är omkring 80 centimeter och de största 148 centimeter. De större ponnyerna används både som rid- och körhästar, medan miniatyrerna främst är utställnings- eller sällskapsponnyer.