Hästens foderstat är man ju väldigt noga med för att den ska få i sig protein, energi, mineraler, vitaminer, fett, salt och vatten i rätt mängder. Om du jämför hur du själv äter med hur du fodrar din häst, hittar du några likheter?

Nä, det är inte särskilt vanligt.
Själv kanske man inte hinner med så mycket frukost, slänger skolmaten i papperskorgen och äter lite fil till lunch. På eftermiddagen orkar man ingenting längre och man vill ha godis för att pigga upp sig.
Skulle du rida ett dressyrpass med en häst med en sådan foderstat? Troligen inte. Men har du sett över din egen ”foderstat”?

Sockersnurrig?
Att äta socker gör att blodsockernivån åker upp och ner. Det är inte bra för kroppen. Prova nästa gång du har ätit godis att känna efter hur just din kropp mår. Först blir man piggare, men sen? Hur är det med illamående? Blir du lugn eller kommer du upp i varv? Om du har ätit en chokladkaka ena dagen, känner du ett större eller mindre sug dagen efter?

”Säg mig vad du äter och jag ska säga dig vem du är”
– Brillat Savarin (1755-1826)

Kroppen behöver ”tankas”
Vad händer om man inte fyller på kroppen med sådant som den behöver? Jämför dig med en blomma. Får blomman för lite vatten och näring, så börjar den sloka. Får du inte tillräckligt med vatten och näring så blir du trött och utan energi.
För att kroppen ska orka så behöver den ”tankas” med ny näring regelbundet.  Om du ska mocka i stallet, rida eller prestera bra på ett prov i skolan så behöver du ännu mer näring. Att tänka och skriva i skolan, gör att man förbränner maten fort.
Det handlar inte om att äta mängder med mat, utan rätt sorts mat. Det är vanligt att man äter mat som innehåller mycket kalorier men knappt någon näring alls. Där behöver man tänka om.

Hur måg magen?
Hur mår magen när man slarvar med maten? Den blir inte glad. Antingen är den för lös eller för hård. Den är knappast regelbunden, och håller inne för länge med det som ska ut. Ofta har man ont i magen också. Det beror på att man inte är snäll mot magen och har fel ”foderstat”. Om man dessutom oroar sig över allt man inte hinner eller orkar med så mår den ännu sämre. Med rätt mat orkar kroppen bättre, och man behöver inte oroa sig så mycket. Magen är en viktig del av kroppen, en stor del av vårt immunförsvar (som skyddar kroppen mot sjukdomar) sitter där.

Vattentips!
1. Ha alltid med dig en vattenflaska.
2. Börja dagen med ett glas vatten – en skön morgondusch för tarmarna!
3. Drick innan du blir törstig. När du väl är törstig så är du redan sent ute.

Regelbundna måltider
Hästen är man väldigt noga med att ge mat på bestämda tider. Men hur är det med en själv? När man är i stallet hela dagen på helgen, är det så lätt att glömma bort att äta. Det är viktigt att låta maten få ta lite tid. Att sitta ned ta det lugnt och njuta. Om man tuggar maten ordentligt, ger man tarmarna en bra start för att fortsätta bryta ner den.