FAKTA

Namn: Nellie Berntsson Ålder: 17 år
Familj: Mamma, pappa och lillasyster. Fem hästar och tre hundar.
Bor: Ystad i Skåne.
Gör: Social media-influencer och hoppryttare.

Text: Jenny Thorell • Foto: Instagram, Henrik Hansson, Bonnier Carlsen Förlag

Vi fick en pratstund med Nellie Berntsson, som berättade hur hon hanterar näthat, kändisskap och hur det kändes att vara så ärlig i sin senaste bok.

Nellie! Din blogg växer så det knakar. Hur känns det att vara en känd influencer och kan du vänja dig vid kändisskapet?

– Jag lever varje dag efter att jag är en offentlig person och det har jag ju gjort sen jag var nio år och började blogga, så det är ju några år som jag varit i branschen. Jag tänker på det varje dag men ibland behöver man påminna sig själv om vad man lägger ut och vad man skriver. När jag lägger ut något så tänker jag inte alltid på att det är över 300 000 som läser det utan jag tänker att det bara är mina vänner.

Jag vet att jag är en offentlig person när jag går på stan och jag får nog tänka dubbelt så mycket mer än en vanlig 17-årig tjej får göra. Men hur det känns? Ganska normalt eftersom det pågått så länge. Och eftersom jag började så tidigt så är jag ganska lugn i det.

Du har pratat mycket om elaka kommentarer, och du har sagt att du vant dig vid dem. Hur gör du egentligen för att hantera dem?

– Det är ju det som är det sjuka, om jag får en elak kommentar i dag så känns det inte jobbigt. Och det är ju för att jag är lite förstörd på det sättet, jag har fått ta så mycket skit att man är helt fullproppad med det. Så får jag en elak kommentar så är jag helt kall och så ska det ju inte vara.

Hur gör du för att orka vara stark, är det stallet som hjälper dig?

– Ja det är det nog, men det låter ju lite klämkäckt. Men eftersom jag har stallet så jag har alltid något att falla tillbaka på och sitter inte och tänker på elaka kommentarer. Men när jag var yngre så kunde jag ta mycket mer illa vid mig och förstod inte varför jag ck så mycket skit. Men i dag har jag inte tid eller ork att bry mig om en elak kommentar.

Har något någonsin hänt som fått dig att fundera på att sluta blogga?

– Jo men det har nog varit ganska många gånger när man blivit allmänt trött på det. När folk har sommarlov och all tid i världen att granska och kommentera, då kan jag tänka: Hur orkar man? Folk har varit helt maniska ibland och ska tycka och tänka om allting. Men det är ganska få stunder som jag tänker så om man jämför med alla dagar på året.

I din bok ”Jag är Nellie” så valde du att vara väldigt ärlig. Hur kändes det att dela med sig så öppet av dina känslor?

– Först och främst så var det skönt för jag har alltid fått kredd för att jag är öppen på bloggen och att det är min nisch. Jag har ingen häst- eller modeblogg utan skriver öppet om allt. I en bok ska man ju fylla ganska många kapitel och jag tänkte vart går gränsen? Men jag bestämde mig för att få med det mesta och ville ha med sånt jag inte skrivit om på bloggen och det var kul och spännande men jag var ju nervös när den skulle släppas.

Blir det någon mer bok tror du?

– Ja det tror jag! Men jag vet inte vad den ska handla om, jag har ju skrivit en hästbok nu och en biografi. En ny bok får inte vara lik något jag gjort tidigare, så vad är nästa? Det är något jag måste klura ut.

Tycker du klimatet på sociala medier förändrats sen du startade?

– Jag tycker det har förändrats ganska mycket och blivit mycket bättre. Det här med hat på nätet kommer aldrig försvinna för detfinns alltid folk som inte förstår att man inte ska skriva elaka saker. Men jag tycker ändå det har blivit finare och bättre. Back in the days när jag började så var det fruktansvärt. Så mycket hets hela tiden och varje dag. Nu kan det gå två veckor och jag får ingenting. Men då hade många svårt att acceptera att jag var så ung.

Vad är det bästa med att ha bloggen?

– Att man kan nå ut till så många och att man har en makt som jag kan använda till något bra.

Finns det någon inom bloggvärlden som du ser upp till?

– Nej faktiskt inte. När jag började blogga så läste jag de bloggarna som fortfarande hänger kvar i dag som Kissie, Blondinbella och Paulina Danielsson. Då var det ju mycket skandaler kring dem men i dag har de utvecklats och är duktiga på det de gör. Men jag har aldrig haft någon som jag ser upp till.

Hur är klimatet inom hästsporten idag?

– Ridsporten är speciell och klimatet är speciellt, det är ganska grupperat. Det finns maktpersoner och när man ska tas ut till landslag och inte klickar med de personerna så funkar det inte och man blir nedputtad. Så det är tråkigt att man hela tiden måste spela sina kort rätt. Men annars är det bra, jag hoppade ju av skolan efter nian för att syssla med detta så för mig är det väldigt viktigt.

Kommer du vilja börja skolan igen tror du?

– Jag kommer vilja gå gymnasiet någon gång men det är inget som passar in i min vardag just nu. Jag har fem hästar och ingen personal så jag skulle inte hinna gå i skolan. Jag hoppade av skolan för att jag har en plan för fem år så det här är något som är välplanerat.

Har du några råd till läsare som vill starta blogg?

– Jag började blogga utan en plan och tänkte att jag bara får se vad som händer. Det gick väldigt fort för mig och jag var inte riktigt beredd. Så jag tycker att man ska ha en plan för vad som kan hända och så är det viktigt att hitta sin egen nisch.

Vad hoppas du på i framtiden?

– Hela det här året så har jag satsat på EM, så all tid går åt till det. Jag har också köpt mer unghästar som jag vill bygga en business av, jag vill jobba med det och tjäna pengar på det. Sociala medier kommer jag ju fortsätta med för det är min inkomstkälla och det som betalar allt detta och
så är det väldigt roligt.