Den lilla ponnyn från Irland är lugn, vänlig och energisk. Den är duktig i både hoppning, dressyr, körning och fälttävlan och vinner ofta över större rivaler i olika tävlingssammanhang. Och att den är trygg att både rida och hantera gör den passande som första ponny – connemaran brukar ta väl hand om sin ryttare!
Text: GoOBi – Foto: Getty Images

RASFAKTA

Mankhöjd: 128-148 cm

Exteriör: Kompakt, välproportionerad och starkt byggd kropp. Ponnyhuvud med bred panna och stora vänliga ögon och ponnyöron.

Temperament : Godlynt, modig, uthållig, intelligent.

Rörelser: Lätt, naturlig och energisk gång utan överdrivet höga knärörelser. Säker på foten, god hoppförmåga.

Färg: Skimmel, svart, brun, gulbrun, konstantskimmel, fux, isabell, båögd gräddvit.

Ursprung: Distriktet Connemara på nordvästra Irland

Föreställ dig att en piskande storm drar in över klipporna från havet…

Regnet avtar plötsligt och ett grått dis breder sakta ut sig över de steniga hedarna. Bäckar från bergen runt omkring porlar livligt efter regnet och långt bort i fjärran närmar sig en  ock galopperande hästar med flygande manar och svansar. De flesta av dem är gråvita i olika nyanser, någon är brun eller svart.

En av dem stannar framför dig och tittar nyfiket. Den tillhör en flock connemaraponnyer i distriktet Connemara på nordvästra Irland. För att överleva i så tuffa omgivningar måste ponnyerna vara robusta, lätta på foten och intelligenta. Och alla dessa egenskaper har connemaran bevarat fram till idag.

Sin utmärkta hoppförmåga (som stilmässigt kan påminna om getens lättfotade, säkra språng) har connemaran förvärvat genom allt hoppande och skuttande över bäckar och stenar, generation efter generation.

Visste du att connemaran är vår största ponny? Därför rids den av både barn och vuxna.

 

Ursprung

Som de flesta hästraser har connemaran påbrå från många olika håll. Enligt grottmålningar i området, var de första ponnyerna viltfärgade, och förblev det fram till kelternas ankomst till Irland 500 år f.kr. Kelterna hade med sig egna hästar med bland annat spanskt ursprung som korsades med den lilla blacka ponnyn. På 700-talet kom vikingarna till Irland med små skandinaviska ponnyer.

Man tror att de, tillsammans med den nu utdöda irländska hobbyn, har haft stor betydelse för connemarans utveckling fram till 1400-talet. Från 1500-talet och framåt korsades connemaran med spanska hästar, berberhästar och araber. Och man fortsatte att förädla rasen ytterligare fram till slutet på1800-talet då Irland drabbades av svår hungersnöd och avelsarbetet stannade av.

Distriktet Connemara var ett av Irlands fattigaste och ponnyerna fick klara sig bäst de kunde på vad som fanns att äta i naturen under nödåren. Samtidigt användes de flitigt som pack-, kör- och ridhästar av både vuxna och barn i trakten. Det bidrog säkert till att de är så mångsidiga som de är, än idag.

I vått och torrt

På grund sitt godmodiga lynne är connemaran en idealisk ridponny och en populär häst att tävla med. De tuffa villkor som ponnyn levt under i många generationer har gjort den flitig och arbetsvillig som få.

Och – tittar du in i en connemaras stora vänliga ögon känner du verkligen det som många fans skattar högst: connemaran tycker om människor! Den är harmonisk och full av varma känslor. Den litar på, och gör allt, för sin ryttare.

Allsidig talang

Connemaran är lätt att hantera och ställer inga höga krav på sin ägare, liksom många ponnyer. Men den är en elegant liten häst och behaglig att rida med sina långa steg, energiska trav och utmärkta galopp.

Många connemaror har dessutom en fantastisk hopptalang, något som man kan gissa att den utvecklat genom århundradena på de Irländska hedarna. Connemaraponnyn är också framgångsrik i både dressyr, fälttävlan och körning.

Connemaraponnyn är spridd över hela världen idag. Den föds upp i både Australien, Afrika, Kanada, på Nya Zeeland och i hela Europa.

HWSD

”Hoof wall separation disease” HWSD så kallad hovavlossning, är en smärtsam ärftlig sjukdom i hovarna hos vissa connemaraponnyer.

Idag gör man gentester för att se om vuxna hästar bär på anlag. Om båda föräldrarna har anlaget blir fölet sjukt.

Något bot mot sjukdomen finns ännu inte. Däremot kan man behandla hoven med specialskor och olika former av hovvård.

Svenska Connemarasällskapets webbsida: www.connemaraponny.org.

Att se på YouTube:

About the Connemara pony

Connemaror ”in action”, filmat på Irland.

Vad mer kan du se på YouTube

Sök på ”connemara breed” – det finns många klipp att se! Lägg till sökord som ”eventing” eller ”dressage” om du vill se connemaror under ryttare.