Text: Anna Sellberg – Bild: Getty images

Gillar du hästar med udda och annorlunda färg? I så fall är appaloosan något för dig! Det är nämligen en ras där hästarna kan ha alla färger du kan tänka dig – och några till, och på köpet får du både prickar, fläckar och kanske dessutom blå ögon.

Appaloosan har sitt ursprung i Nordamerika. Här fanns det inga hästar alls, när fartygen med upptäcktsresande från Europa för första gången lade till vid kusten, i slutet av 1400-talet. Med sig på resan över havet hade spanjorerna med sig sina finaste hästar. För självklart var det lättare att utforska den nya kontinenten till häst, i stället för till fots. Indianerna, ursprungsbefolkningen i Nordamerika, hade aldrig sett en häst tidigare. Från början trodde därför många av dem att en häst med ryttare på ryggen var en sorts märklig Gud!

Förvildade hästar

För hästarna som kom till Nordamerika var den nya kontinenten ett drömland. Här fanns enorma grässtäpper och en natur som i mångt och mycket påminde om Europa. Under åren som följde, var det också många hästar som rymde eller helt enkelt släpptes lösa – och som snabbt förvildades. Indianerna lärde sig av nybyggarna vilken nytta man kunde ha av hästen. Och nu var de inte sena att fånga in och tämja de hästar de ville ha. Många blev skickliga ryttare, och en del började också föda upp egna hästar – som exempelvis Nez Perceindianerna i Idaho, i nordvästra USA. De blev snabbt kända som duktiga hästuppfödare, eftersom de redan från början var väldigt noga med vilka hästar de använde i aveln. Bara de bästa hingstarna och stona  ck föl, de andra såldes, användes till byteshandel eller som riddjur. Det speciella med just nez perce-indianernas hästar var också färgerna – deras hästar var prickiga ochfläckiga i en mängd olika varianter, i stället för bara enfärgade. 

Indianerna flydde

Men tyvärr  ck indianerna inte behålla varken sitt land eller sina  na hästar. På 1870-talet var det meningen att Nez Perce-indianerna skulle  ytta in i ett reservat. För att slippa undan det, försökte de fly till Kanada, och med sig på resan hade de nästan tusen hästar. Men när indianerna kom fram till Snake River, som var full med strömmande iskallt vatten, fick de problem. De försökte ta sig över med hjälp av hästarna, men nästan alla deras hästar sveptes med av flodens virvlande vatten och drunknade. Efter tragedin fortsatte indianerna vidare mot Kanada med de få hästar de hade kvar, men omringades till sist och fick ge upp. Indianerna tvingades tillbaka till sitt reservat, och de få hästar som fortfarande var vid liv, dödades.

Några få hästar kvar

Men i området kring Palouse fanns det fortfarande kvar ättlingar till de hästar som indianerna en gång hade ägt. Så småningom började några eldsjälar att avla på dem, och avkommorna de  ck blev populära ridhästar. Hästarna som kom från just det här området kallades för ”A Palouse” – en häst från Palouse – vilket så småningom blev Appaloosa.

Populära ridhästar

År 1938 startades en förening för appaloosahästar, i staden Moscow i Idaho: Appaloosa Horse Club. På den tiden var rasen ännu inte så vanlig, men nu började fler och fler få upp ögonen för dem. Nu, drygt åttio år senare, är appaloosan en av de vanligaste hästraserna i hela USA. I dag  nns det drygt en halv miljon registrerade i stamboken. I mitten av 1970-talet startades också ett museum för appaloosan i staden Moscow. Det  nns fortfarande kvar, och lockar massor av turister till staden varje år. Här kan man få lära sig allt om appaloosan och dess historia.

Men det här med färgen då?

Ja, appaloosan är känd för sina speciella färgvarianter. Antingen har de svarta eller bruna  äckar på vit grundfärg – eller vita  fläckar på en mörkare grundfärg, som svart, brun eller fux. Det finns totalt sex olika kombinationer av färger. Ibland kan det faktiskt vara svårt att veta exakt vilken typ av färg en viss häst har.

Användning idag

I dag används appaloosan främst som ridhäst. Den passar utmärkt för både långturer och westernridning, och används ofta som boskapshäst. Den är inte hög och långbent, utan snarare liten och kraftig. Den är uthållig, gillar att arbeta och har ett bra temperament. 

Appaloosans färgkombinationer

• ”Leopard” är en vit häst med tydliga svarta eller bruna prickar, jämnt fördelade över kroppen.

• ”Frost” är när hästen har en mörk grundfärg, som svart, och små vita prickar eller fläckar.

• En schabraktigrerad häst är vitfläckig över rygg och kors, bak mot svansen. Färgen kallas för ”blanket” i USA.

• ”Marble” är en häst som är spräcklig, det vill säga hårremmen skimrar i flera olika nyanser. Hästen har alltså en grundfärg, exempelvis fux, som sedan är uppblandad med mängder av strån i andra färger.

• ”Snowflake” är samma som leopard, men en snowfl ake har de flesta av fläckarna placerade på kroppens bakre del.

• Vissa hästar föds nästan helt utan tigrering. De kallas för ”fewspot” – vilket ju betyder just ”få fläckar”. De här hästarna har ändå oftast fläckar på exempelvis mulen och randiga hovar.

RASFAKTA

Namn: Appaloosa

Ursprung: Området Palouse i Idaho, USA

Mankhöjd: omkring 155 cm

Färg: Tigrerad i olika varianter

Används till: ridning

Övrigt: en appaloosa har antingen bruna eller blå ögon. Man och svans är ofta tunna och spretiga, vilket har med färgen tigrerad att göra.