Text: Josefin Strang • Foto: Getty Images

Har du också sett en filmscen med hästar och tänkt ”herregud, hjälp, visst skadades inte hästen på riktigt?”. Bakom filmmagin finns en otroligt väldresserad stunthäst. Här får du veta mer om extremt specialtränade showhästar. Bonus: du får massa tips på episka stunthästar på YouTube!

Bakgrund och historia

Hästar är förtrollande, så är det bara. Redan för 250 år sedan strömmade publiken till stuntryttaren Philip Astleys spännande cirkusföreställningar i London. Fram tills nu har hästen haft en självklar plats på cirkus, men nu tycker allt fler att djur på cirkus är omodernt. Djurälskare och djurinspektörer menar att det trånga, stressiga turnélivet inte passar ett djur som vill galoppera fritt med hästkompisarna i stora grönskande hagar. Ibland har grymma träningsmetoder avslöjats med dolda kameror.

Den moderna cirkushästen har istället helt andra uppdrag: de uppträder på shower och gör stunt på filminspelningar. Efter sin arbetsdag får hästen vila upp sig i en gästhage och när framträdandet är färdigt åker hästen hem till sitt stall. Ett liv som påminner mer om livet som dagens tävlingshästar på elitnivå lever.

Galna arbetsuppgifter

Du som älskar hästar har säkert utbrustit ”wow, hur fick de hästen att göra så?!” när du kollat på film. Hästar rids utan utrustning, hoppar genom eld, krockar med andra i krigsscener, skenar i tvåspann med kärror, stegrar på osynligt kommando, ja till och med går omkull på beställning! Vissa stunthästar har som jobb att tålmodigt stå stilla en hel inspelningsdag medan tagningar görs om och om igen. Andra stunthästar måste vara snälla med nybörjare: deras uppgift kan vara att bära skådespelaren som har huvudrollen (och det är ganska ovanligt med ridkunniga skådisar). Som du nog redan listat ut är det omöjligt för stunthästen att vara en expert på allt, därför är det oftast flera olika hästar som spelar samma häst. Det är till exempel fem olika stunthästar som spelar Hidalgo i häst filmen med samma namn.

Ibland är stunthästens viktigaste jobb att vara snäll mot den nybörjare som tvingas rida utan hjälm och säkerhetsväst! Skådisen Colin Farrell (på skimmeln) måste här dessutom rida barbacka.

Omkullridning

Ett häststunt som alltid får hästälskaren att få hjärtat i halsgropen är omkullridningar.
– En häst som kan gå omkull är som en akrobat. De måste vara atletiska och orädda, och också visa väldigt stor tillit. Så inte nog med att de måste ha en lugn och stark personlighet, men också vara villiga att lita fullständigt på sin tränare, säger Petrine Mitchum som skrivit en bok om stunthästarna i Hollywood.

Träningen börjar med att hästen lär sig lägga sig ner från halt. Nästa steg är att ena frambenet binds upp, och att hästen lär sig ramla på kommando (oftast ett lågt tygeltag på ena sidan). Snart har hästen lärt sig kommandot och kan gå omkull – självklart utan att ha benet fastbundet. Stunthästen landaralltid på en mjuk yta, exempelvis en madrass eller mjuk mix av sand och sågspån.
– Träningen är väldigt specialiserad och få hästar och tränare klarar av det. Det kräver extremt tålamod och förtroende, och förmågan att läsa hästen och vad den klarar, och veta när man ska be om mer och när man ska låta bli. Tränaren behöver felfri tajming, säger Petrine Mitchum

Under inspelningen av The Science of Sleep fick stunthästen ha på sig en helknasig helkroppsdräkt – hästen skulle föreställa en trasdocka från en dröm!

Stunthästarnas jobb är inte bara fullt ös – att stå stilla är också en konst! Här tar hästar och skådisar det lugnt på inspelningarna av War Horse.

Tricktyper – hästen och tränaren!

>> Stunthästen måste vara positiv, samarbetsvillig, tillitsfull och inte minst modig! Bakom kulisserna på en filminspelning finns massor med stora skärmar, kamerariggar, höga ljud och annat läskigt.

 

>> Stunttränaren måste vara en riktig hästmänniska med djupt intresse och förståelse för hästträning och schysta inlärningsmetoder. Det är också viktigt att våga säga ifrån – för stunttränaren för ju hästens talan vid filminspelningar och uppvisningar!

Råkar hästarna illa ut?

Det VÄRSTA en filmscen kan visa är hästar som dör, eller hur?! Lyckligtvis så skadas inte hästarna på riktigt på filminspelningarna. Annat var det förr – då plågades och dödades hästar på filminspelningar. Hyllade filmen Ben-Hur från 1959 har vunnit hela elva Oscarstatyetter men över HUNDRA hästar dog på filminspelningen – helt sjukt!

Självklart accepteras inte det här längre, men det händer ändå att stunthästar skadas. Ibland sker olyckor på filminspelningen, ibland råkar hästar illa ut i de tillfälliga uppstallningarna och hagarna kring inspelningsplatsen (det hände till exempel under inspelningen av The Hobbit och Fate of the Furious).

Men med noga planering och extremt duktiga hästmänniskor på inspelningsplatsen så slipper hästarna råka illa ut. Ett bra exempel är serien Game of Thrones som är 63 timmar lång och spelades in mellan 2009 och 2018. Trots att serien är full med hästar och krigsscener så skadades inte en enda häst under inspelningarna!

Bild från Game of Thrones-avsnittet där Battle of the Bastards avgörs, scenen på bilden gjordes på riktigt. Du kan se den i YouTube-klippet nedan! (Bilden tillhör HBO, skaparna av serien)

3 EPISKA SCENER

1) Omkullridningar och krockar – Game of Thrones
Hundra hästar fanns på plats under inspelningen av den episka krigsscenen Battle of the Bastards. Mest känt är ögonblicket där huvudpersonen Jon Snow står ensam framför 30 hästar som är på väg att galoppera över honom i full fart – scenen är faktiskt inte trickfilmad! Under samma krigsscener går Jon Snows häst omkull i full fart, och två trupper med hästar kolliderar med varandra i full fart. Men inga skadades på riktigt såklart. Sök ”Game of Thrones season 6: Anatomy of A Scene: The Battle.”

2) Drömhästen helt utan utrustning – Sagan om de två tornen
En andlöst vacker kritvit skimmel som kommer när du visslar, och dessutom kan ridas helt utan utrustning? Det lär ju vara varje hästälskares dröm! Fantasyhästen Skuggfaxe är en av de mest älskade hästrollerna genom tiderna och spelas av två andalusierhingstar: Blanco och Demero. Sök ”LOTR The Two Towers Shadowfax” eller ”Gandalf Ride To Minas Tirith” för att få total gåshud.

3) 14 hästar går omkull på kommando – Django Unchained
Stunthästar är så lugna att det är svårt att få dem att spela rädda – inte ens vid en explosion. Lösningen på Django Unchained var att hästarna skulle gå omkull för att verka skrämda. Sök ”The horses & stunts of Django Unchained” för att se hur de fick 14 hästar att gå omkull! Fun fact: visste du att skådisen Jamie Foxx redan var en ridkunnig hästälskare innan han fick huvudrollen? Därför rider han ovanligt bra för att vara skådis. Han red dessutom sin alldeles egna häst i filmen, fuxen Cheetah!

Att se på YouTube!

Hästarna i succéserien Game of Thrones

För att iscensätta ett stort slag med människor, hästar och kameror krävs stora förberedelser. Här kan du se hur inspelningen av slaget vid Winterfell/Battle of the bastards för serien Game of Thrones gick till!

Django Unchained - Stunthästar

Här kan du se en video om stunthästarna från filmen Django Unchained och mer specifikt hur man icensatte en sekvens där flertalet hästar skulle gå omkull som en effekt av att en vagn exploderade. Hör regissören, hästtränarna och skådespelarna prata om att ha med hästar i filmen!