Text: Anja Björkland • Foto: Getty Images/Lena Furberg

Snart är det jul och då vill vi väl göra det mysigt och fint hos hästarna också, eller hur?

Här kommer några pysseltips och råd. Så ta fram julmust och varm choklad och samla dina vänner för en härlig mysdag i stallet.

Godsaker !

När du ska julpynta i stallet är det toppen med ätbara saker som hästarna kan få när julen är slut. En rolig (och god) sak att fixa med är att baka pepparkakor och dekorera med sockerkristyr. När kakorna är färdiga sätter du fast ett dubbelvikt snöre med smält socker på baksidan. Då kan du hänga upp dem antingen i en julgran eller på olika ställen i stallet. Även röda juläpplen kan dekoreras med kristyr.

Ladda upp med röda fina tygband och knyt rosetter i julgranen och på allt möjligt annat. Häng upp stora runda knäckebröd med de röda banden. Tänk vad glada hästarna ska bli när de får mumsa i sig godsakerna efter julen. Du kan även göra fina mönster på hårdbröd med hjälp av kristyr. I mataffären finns karamellfärg så att kristyren kan få precis den färg som önskas.

Kransar

Av halm kan man göra kransar till ytterdörren eller boxdörren. Det går såklart att använda granris eller tallris också, men halm blir mindre stickigt att hålla på med.

  • Lägg ut en decimeter tjock lång orm av halm. Vira ståltråd runt, ganska hårt, lite huller om buller.
  • När ormen är så lång som du vill virar du ihop ändarna. Nu kommer det fiffiga. Stick i lite granris på de ställen som kanske blev lite glesa eller där ståltråden syns mest.
  • När formen är färdig kan du dekorera med en hängande pepparkaka i mitten, tygband, rosetter, röda äpplen eller små morötter.

Bra att tänka på med pynt!

Häng alla dekorationer så inga djur kommer åt dem och kan få in dem i boxen av misstag. Hoppa över julkulor i glas. Det finns ju kulor i plast. 

Ljusslingor

Ljusslingor gör också att allt känns mycket mysigare. Kolla bara så att den är för utomhus- bruk. I ett stall blir det fuktigare än man kan tro, och för att belysningen ska hålla och vara säker bör du inte bara ta vilken överbliven slinga som helst. Ha alltid i åtanke att en ljusslinga kan bli väldigt varm om den är påslagen under lång tid. Sätt en liten gran i en stallhink och se till att den står stadigt med hjälp av stora stenar i hinken. Sätt i ljusslingan, knyt rosetter i grenarna eller annat fint pynt.

Julgransplundring

Sedan, när julen är slut, är det dags för julgransplundring. Då får alla hästar hjälpa till att äta allt hästgott som pyntat stallet. När julgranen är tom kan ni lägga ut den i hagen så får hästarna något att gnaga på, var bara säker på att det inte är en idégran ni haft i stallet innan ni lägger ut den – de är giftiga för hästar!