Text: Sara Holmgren • Foto: Getty Images

I Camargue i Frankrike används camarguehästen till att driva boskap (tjurar), ofta ett hårt jobb många timmar om dagen. Den används också för turridning i området. I resten av Frankrike och Europa används den i alla ridsportgrenar.

RASFAKTA

Namn: Camarguehäst

Färg: Skimmel

Mankhöjd: 135-150 cm

Temperament : Arbetsvillig, lugn och orädd

Typ: Kraftfull och kompakt

Camarguen föds inte som skimmel utan ljusnar med åldern.

Livet i Camargue

Livet i Camargue Camargue, där hästarna lever i halvvilda hjordar, består av träskmarker där hästarna äter salt vass och grovt gräs. Detta hårda liv har gjort camarguehästen till en mycket seg och tålig ras. Den mognar sent och är inte färdigvuxen förrän vid 5-7 års ålder. När fölen är ett år gamla samlas de in och brännmärks. Stona får ofta gå kvar hela livet i det vilda där de får många föl. En del uppfödare rider in stona. När hingstarna är minst tre år gamla kan de prövas för att bli godkända för avel. De som blir valacker används till ridning

Ursprung

Ursprung Camarguehästen är en mycket gammal ras. De tidigaste skrifterna om rasen är från romarnas tid. År 339 fick en hästhandlare en beställning från en uppsatt man i Rom som ville köpa hästar till sin son.

Under de moriska invasionerna på 700-talet tror man att morernas berberhingstar korsades med camarguestona.

I mitten av 1700-talet grundade kung Ludwig XV ett stuteri i området där man korsade camargueston med hingstar av andra raser. Man ville få fram riktigt vackra hästar som skulle användas vid hovstallet. Dessutom lade Napoleon beslag på ett stort antal camarguehästar för att ha dem inom armén. Ända fram till det första världskriget fanns det stuterier där man satsade på att avla fram bra hästar till krigen. Man korsade camarguehästarna med många olika raser, allt från araber till kallblod.

1928 blev alla statliga stuterier upplösta och uppfödarna i Camargue lät hästarna åter igen gå vilda i sumpmarkerna. Nu slutade inblandningen från andra raser.

Utseende

Camarguehästen har ett kraftigt huvud med tydliga ganascher, rak nosrygg och liten mule. Öronen är korta och sitter brett isär. Halsen är medellång och väl ansatt. Den har mycket man. Bringan är djup och bogen kraftig. Ryggen är välmusklad och länden ganska kort, rak och bred. Korset är fylligt och sluttande. Svansen är lågt ansatt.

Visste du att...

… hästarna är bruna eller fuxar vid födseln, och ljusnar med åldern?

… man har sett att vita hästar, jämfört med mörka, är mindre angripna av flygande insekter? Det passar bra för hästarna i Camargue – ett område som är fullt av jobbiga myggor, hästflugor och bromsar.

… hästen får sitt namn utifrån det år den är född? Till exempel är alla de hästar som har ett namn som börjar på R födda år 2005.

Lorenzo, en känd hästartist från Camargue, tillsammans med sina vita hästar. Du hittar videoklipp med honom längre ner!

Forskning

Man har forskat mycket på de halvvilda hästarna i Camargue vilket har ökat förståelsen för hästars beteende. På 1970-talet släppte man ut en flock hästar som sedan har fått leva och föröka sig fritt. Man har bland annat titta på flockens sammansättning, hingstarnas framgång i aveln, socialt samspel och påverkan på miljön

Brännmärkning

Man brännmärker hästarna med ett märke för gården de föddes vid samt en bokstav som står för vilket år de fötts och en siffra för vilken i ordningen av födda det året (på gården) hästen är. Med hjälp av dessa märkningar kan man se vad det är för häst

Källa: Svenska Camarguehästföreningen www.camarguehast.se

Att se på YouTube:

Du har kanske sett Lorenzo förr? Han bor i Camargue och tillsammans med både sina vita och svarta hästar uppträder han på stora arenor! Underbara shower som kommer få dig att sitta med hakan i golvet.