Text: Josefin Strang - Foto: Getty Images

Nyfiken på att tävla? Här kommer tio svar på frågorna du inte vågat ställa!
Svaren fokuserar på dressyroch hopptävlingar eftersom de är vanligast.
Lycka till och njut av tävlingsdrömmarna och pirret!

1. Jag vet inte hur man hittar en tävling eller hur man anmäler sig till den. Hjälp!

När det gäller mindre arrangemang, träningstävlingar och klubbtävlingar, brukar det finnas information på klubbens hemsida, på sociala medier eller på anslagstavlan i stallet. Där står det också hur du anmäler dig.

När det gäller lite större tävlingar (enstjärnig och uppåt) ska du logga in på sajten Tävlingsdatabasen (kallas oftast bara TDB). Där kan du se vilka tävlingar och klasser som finns i närheten och anmäla dig till dem. (https://tdb.ridsport.se/)

2. Är det dyrt att tävla?

En Pay & Jump kan kosta ungefär 200 kronor per start, sena anmälningar kostar lite mer. Tävlingar med högre status, tävlingar i storstäder och svårare klasser är dyrare.

Från enstjärnig tävling och uppåt finns det fler kostnader att tänka på: till exempel uppstallning, veterinäravgift, licenser och transport. Det blir snabbt ganska dyrt!

3. Pay & Jump och Pay & Ride, vad är det?

De är nästan som vanliga tävlingar, men med färre regler. På en Pay & Jump kan du till exempel ofta få rida klart banan även om du råkat få många fel. Du behöver inte ha särskilda tävlingskläder, grönt kort, licenser, mätintyg eller liknande (men hästen behöver ha vaccinationsintyg).

Du och hästen får träna på hur det är att tävla: lära dig en bana, nervositeten när du ser ditt namn på en startlista, lite miljöombyte, en röst i högtalaren, publik på läktaren, göra en framridning, rida in på tävlingsbanan med mera.

Arrangören bestämmer vilka hinderhöjder och dressyrprogram du kan anmäla dig till – tydlig information brukar läggas ut på klubbens hemsida eller i sociala medier. I vissa fall kan även dessa arrangemang hittas på TDB under fliken arrangemang!

4. Måste jag ha vita ridbyxor och kavaj? Jag har ju inga snygga tävlingskläder!

Du får ha vilken färg du vill på ridbyxorna, men många väljer ljusa ridbyxor av ren tradition. Klädkoden är inte superstrikt på Pay & Jump och Pay & Ride, klubbtävlingar och lokala tävlingar. Du brukar bli ombedd att ha ”prydliga kläder”.

En godkänd ridhjälm, putsade ridstövlar eller ridskor, rena ridkläder, en mörk enfärgad tröja och säkerhetsväst blir perfekt! Från och med regional tävling blir klädkoden mer strikt.

5. Måste jag knoppa hästen inför tävlingen?

Det är absolut inget måste att knoppa eller fläta! Du kan fixa en prydlig dekoration av hästens man och svans inför tävlingen om du har tid och lust.

Däremot ska hästen och utrustningen såklart vara rena och prydliga, så fram med ryktlådan och lädertvålen!

6. Jag förstår inte tävlingstyperna, vilka får jag vara med på?

Här kommer en sammanfattning! Viktigt att veta är att det finns kvalsystem, så du måste samla erfarenhet och placeringar på mindre tävlingar innan du får ställa upp i svårare klasser.
 

Klubbtävling
Arrangeras på ridklubb. Bara medlemmarna får vara med och klubben bestämmer reglerna. Alla klasser kan ingå (men de är oftast lätta). Perfekt för alla som drömmer om att börja tävla!

Inbjudningstävling
Klubben som arrangerar tävlingen får bjuda in tio andra klubbar. Reglerna är
samma som vid en lokal tävling.

Lokal/enstjärnig tävling
Nu blir allvaret större! Förutom vaccinationsintyg behövs nu också grönt kort, hästlicens, ryttarlicens och mätintyg för ponnyer.

Högsta klasserna är Lätt
A-dressyr, Lätt B-hoppning för ponny och 1,15 meter för hästar.

Regional/tvåstjärnig tävling
Det här är nästa nivå, räkna med att fler ryttare är beredda att resa en bit för att vara med på den regionala tävlingen!

De högsta klasserna är Medelsvår
A-dressyr, Medelsvår B-hoppning för ponny och 1,30 meter för hästar.

Nationell/trestjärnig tävling
Nu är det riktigt spännande för både ekipage och publik!

Här brukar klasserna sträcka sig från Lätt A till Medelsvår A-dressyr, Lätt A till Medelsvår A-hoppning för ponnyer och 1,20 till 1,35 meter för hästar.

Elit/fyr- och femstjärnig tävling
Räkna med de högsta klasserna och de bästa ekipagen! Det är superkul att vara publik här – och en dag i framtiden kanske du blir en toppryttare som kvalificerar dig till att ställa upp i dessa exklusiva elittävlingar!

7. Vad händer om jag glömmer hoppbanan eller programmet?

Alla har tappat bort sig någon gång! Om du rider fel väg på hoppbanan måste du tyvärr avbryta. Domaren ger signal, med en klocka, visselpipa eller genom att säga till i högtalaren. Men du får alltid hoppa ett sista hinder innan du rider ut, så att du och hästen slutar med en bra känsla.

Glömmer du dressyrprogrammet och rider fel avbryter domaren genom att vissla eller ringa i en klocka. Då ska du göra halt, sedan ger domaren dig instruktioner. Felridning ger poängavdrag. Rider du fel tre gånger blir du utesluten från klassen.

8. Vad händer om jag ramlar av under tävlingen?

Det händer även ryttarna i absoluta världstoppen! Avramlingar leder till uteslutning. Ordet uteslutning låter läskigt, men det är inte samma sak som avstängning eller bestraffning. Uteslutning betyder bara att något gått tokigt och att ni inte klarat ritten. Om du ramlar av ska du inte sitta upp igen, du ska leda ut hästen från banan. Bättre lycka nästa gång!

9. Får jag och min häst tävla?

Du får delta i officiella tävlingar från året du fyller åtta. Du får tävla B-ponny tills du fyller 13 år, och C- och D-ponny tills du fyller 20 år. En frisk och vaccinerad häst som är minst fyra år och förberedd på tävlingsuppgiften kan delta i en tävling. En typisk tävlingsdebut är att ställa upp i en klubbtävling med en ridskolehäst – men visste du att det faktiskt finns lektionshästar som vunnit nationella mästerskap?

10. Hur blir jag en expert på tävlingsreglerna?

Fram med plugghästen i dig! På nätet finns Tävlingsreglementet (kallas ofta TR). Språket är lite stelt, men i dokumentet finns svaren på ALLT du någonsin undrat om regler på hästtävlingar! Länk: Tävlingsreglemente

Och du – lycka till med tävlandet!