Det är roligt att sommarjobba och tjäna sina egna pengar. Det blir desto roligare om man kan tjäna pengar på sin hobby. Därför kommer här nu några tips på hästiga sommarjobb! Dock ska man vara medveten om att det (oftast) inte är så bra betalt om man väljer att sommarjobba med hästar, men man får ha väldigt roligt och lära sig mycket på sitt jobb. För vad går egentligen upp mot att vara med hästarna hela dagarna?

Text: Eden Lev

Ridlägerledare

Det finns olika sorters knatteridläger och ridläger för nybörjare. På sådana ridläger behöver man många som kan hjälpa till med att leda hästar, leka med barnen, hjälpa barnen att göra iordning hästen och så vidare. Detta är ett utmärkt sommarjobb för dig som gillar barn och hästar. Kontakta gårdar som anordnar dessa ridläger och fråga dem om de behöver sommarjobbare.

 

Hästskötare

Känner du någon som tävlar mycket, eller vet du något försäljningsställe där de tävlar hästarna? Fråga dem om de vill ha en extra hästskötare. Som hästskötare kan man få göra väldigt många olika saker som exempelvis putsa, knoppa och göra iordning hästen inför tävling. Man kan även få åka med på tävling, hålla hästen, hålla koll på startlistan och filma. Du kommer lära dig mycket om hästskötsel och dessutom få inspiration av att se alla duktiga ryttare tävla.

 

Stallhjälpreda

I ett stall finns alltid något att göra, om det inte är att måla staket så är det att mocka hagarna. Om du är skötsam och självständig kommer du säkert hitta något stall som vill ha en stallhjälpreda. Erbjud dig att sommarstäda stallet, måla, mocka eller vad som helst. Man får inte vara kräsen! Kom ihåg att det ofta handlar om väldigt tungt jobb, så var beredd på att jobba hårt.

 

Hästvakt

På sommaren är det många som åker på semester, men då behöver man någon som tar hand om hästen. Erbjud dig att vara hästvakt. Sätt upp lappar, skriv på olika annonser på Facebook och kontakta alla hästmänniskor du känner, ska inte de åka bort känner de säkert någon som ska det. De kanske vill ha hjälp med att mocka, rykta, kolla till hästen varje dag på betet eller till och med rida.

 

Fikaförsäljare på träningar

Gillar du att baka? Perfekt! Håll koll på träningar och hästevents i närheten av dig och sedan är det bara att baka. Du kanske kan ställa upp ett litet stånd med fikaförsäljning, eller så har du bara en korg med nybakta bullar som du kan gå runt på läktaren med. Det är tveksamt om någon kommer kunna motstå doften av nybakade bullar!

 

Jobba i en hästaffär

Har du någon hästaffär i närheten av dig? Fråga dem om de behöver sommarjobbare när ordinarie arbetare är på semester. Det är en bra chans att få träffa massor av hästmänniskor och utöka sitt kontaktnät. Du kommer också lära dig mer om hästens och ryttarens utrustning!