Äntligen har våren kommit på allvar och sommaren står för dörren. Solens skarpa strålar letar sig in i stallet och kastar sitt ljus på dammiga kanter och galler, på spindelnäten i taket, på fläckarna på boxväggarna. Visst får det oss att längta efter den rena, fräscha, luftiga känslan i ett alldeles nystädat stall?
Hö och halm, ströet vi använder anger ständigt ett fint, nästan osynligt damm som lägger sig som ett pulver på alla plana ytor i stallet. Drag ett finger längs överliggaren ovanför boxgallret så ska du få se. Urrrrrrk! Hästar har mycket känsliga luftrör och är beroende av att vi städar åt dem eftersom de själva inte kan dammtorka och skura. Så det är bara att kavla upp ärmarna och hämta skurhinken för nu ska det städas!

Mocka ur
Passa på en varm och solig dag när hästarna kan vara ute över natten att mocka ut allting ur boxarna och sopa rent väggar, kanter och golv från damm och spindelväv. Även släta väggar samlar förvånansvärt mycket damm!

Spola och skura
När stallet är rensat och sopar är det dags för rengöringen. Spola tak (akta lamporna!), väggar och galler. Har man täta väggar och tillgång till högtryckstvätt så underlättar det naturligtvis. Men är stallet byggt med brädor är det risk att vattnet med högtryck tränger in i springorna och väggen får svårt att torka. Då är det bättre att spola med slang.
Efteråt är det dags att greppa skurborsten och en hink varmvatten. För att skurvattnet inte ska rinna ner längs armarna och innanför tröjan kan du ta de avklippta skaften från gamla trasiga strumpor och trä på handlederna. Börja sedan att skura uppe i taket och arbeta dig neråt längst med väggarna. Ställen där hästarna står och kliar sig kan vara gråfeta och svåra att få rena. Här kan du behöva ta extra rengöringsmedel och gnugga ordentligt med en hård borste tills fettet i smutsen lösts upp.

Rengör golvet
Rengör runt lampor, fläktar, kontakter och andra känsliga ställen som inte gick att spola.
Dina aktiviteter hittills har förhoppningsvis blött ner golvet så att smutsen börjat lösas upp och det underlättar när du ska börja skrubba golvet. Här är det bra med en styv borste på ett skaft så du slipper krypa omkring i sörjan av urin och gammal fasttorkad gödsel som kommer att lossna när du attackerar golvet.
Gnugga på och gläd dig vid att det här är det sista tunga momentet i din storstädning!
Sedan får du äntligen spola golvet. Börja i stallets ytterkanter och spola i riktning mot brunnen- (har du inte brunn i stallet så kan du ta sikte ut genom stalldörren). Sopa sedan bort allt överflödigt vatten och öppna alla dörrar och fönster så att stallet torkar fortare.

Putsa fönster
Medan du väntar på att stallet ska torka passar du på att putsa alla fönster. Om du använder en mirakeltrasa anpassad för fönster räcker det med varmt vatten för att få ett bra resultat. Ta även ner plastkåporna från lysrören och torka av dem så blir ljuset i stallet lite bättre.

När stallet har torkat fyller du upp boxarna med strö igen och passa på att njuta av känslan av att äntligen ha ett ljust och fräscht stall igen! Känn hur lätt det är att andas! Och vem vet, kanske känner du att du vill tvätta hästens borstar, eventuella täcken och kanske hela hästen för att de ska matcha det nyfräscha stallet?

 

Av Anna Nygren