Visste du att vi i Sverige har ätit knäckebröd ända sedan 500-talet?
Förr bakade man alltid på grovt rågmjöl och ibland fick hästarna knäckebröd istället för havre. För att inte stalldrängarna skulle äta upp hästarnas bröd, saltade man extra i degen!
Nu kan du testa att baka eget knäckebröd till din älsklingshäst! Använd en mjölad kniv eller pepparkaksformar för att skapa personliga knäckebröd till just din stora favorit.

Recept på knäckebröd

25 g jäst
2,5 dl vatten
1,5 tsk salt
1 tsk socker
3,5 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Häll på vattnet, som ska vara cirka 37 grader varmt om det är färsk jäst, och lite varmare (runt 60 grader) om det är torrjäst.
3. Rör ner övriga ingredienser och knåda ihop alltsammans till en deg. Om degen blir för lös, så ta i ett par matskedar vetemjöl till.
4. Låt degen jäsa 15-20 minuter i skålen, med en handduk över.
5. Tag upp degen och kavla ut den riktigt tunt, som pepparkaksdeg ungefär. Ha mycket vetemjöl på bakbordet, för annars fastnar den.
6. Forma dina knäckebröd som du vill ha dem!
7. Lägg försiktigt över knäckebröden på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen i 200 grader i cirka 10 minuter. Du måste passa den hela tiden, för de blir snabbt brända! För att knäckebröden ska bli riktigt bra, kan du vända på dem efter cirka 5 minuter, men det är inte nödvändigt.
8. Tag ut bröden och låt dem kallna utan handduk över.

Mums vad smarrigt!

Av Anna Sellberg