Text: Signe Grassman - Foto: Getty Images
Av spanskt ursprung
På 1400-talet började spanjorerna kolonisera Argentina. Både människor och hästar flyttade till det nya landet. Och i början på 1500-talet (1535) grundade Pedro de Mendoza staden Buenos Aires.
Mendoza tog emot mer än hundra andalusier som skulle användas i kolonin. Man behövde hästar till transporter och i jordbruket. Men aveln fick ett hastigt slut. Fem år senare plundrades kolonin och brändes ner av indianerna, som släppte ut de spanska hästarna på Pampasslätten.
Stambok och raskrav
I början på 1900-talet minskade antalet ”äkta” criollos i Argentina på grund av att man korsade rasen med bland annat nyimporterade engelska hästar.
En Professor Emilio Solanet lade med förfäran märke till att den friska och härdiga hästen började försvinna och arbetade i flera år för att välja ut de allra bästa criollo-exemplaren från flockarna på Pampasslätten. De hästarna skulle bli basen till criollons stambok som upprättades år 1918.
Och man lyckades verkligen få fram en ovanligt stark och livskraftig ras. Kraven på avelshästarna var hårda. År 1925 klarade criollon Lunarejo Cardal av att ta sig de 138 milen mellan städerna Buenos Aires och Mendoza på 15 dagar med 98 kg på ryggen och utan något annat att äta och dricka än det som fanns i naturen. Än idag arrangeras långdistanstävlingar med liknande krav av criollo-uppfödare runtom i Argentina.
Criollon idag
Criollon spred sig över hela Sydamerika där de finns i olika varianter idag; chola och morochuco (Peru), caballo chileno (Chile), campolino, criulo och mangalarga (Brasilien) och Ilanero (Venezuela).
I Argentina används criollon också av armén. Criollon är en duktig och omtyckt polohäst i hela världen men i Sverige är den fortfarande ovanlig.
Här är man nyfiken på den som westernhäst eftersom den har använts av sydamerikanska gauchos länge som boskapshäst. Italien är det land i Europa som föder upp flest criollos idag.
Men i t.ex. Tyskland kan man boka in sig på en gaucho-weekend och följa med på långritter i äkta western-style i två dagar. Man måste förstås vara van ryttare för att kunna delta i det äventyret!
Starka och friska
Hästarna verkade trivas på Pampas. De förökade sig snabbt. Redan efter ett par år fanns tusentals förvildade spanska hästar på slätten. Argentinarna tog hem hästar från Pampas och tämjde dem på sina rancher. Criollon (som betyder ”av spanskt ursprung”) föddes upp och användes till ridning, körning och i jordbruket.
Rasfakta
Namn: Criollo
Ursprung: Argentina
Mankhöjd: ca. 142-155 cm.
Färg: Alla färger är tillåtna, men vanligast är black, där musblack är den mest populära färgen. Vita tecken är vanliga.
Användning: Uppskattad polohäst, populär inom westernridning. Utmärkt turhäst. Används även av argentinska armén.
Övrigt: Criollon är en av världens starkaste och friskaste raser!