Connemaraponnyn har ett trevligt humör och är mycket duktig i både hoppning, dressyr, fälttävlan och körning. Den är spänstig, smidig, lugn och trygg att rida och hantera. Intelligens, uthållighet och arbetsvilja är andra fina egenskaper som connemaran har.
Text: Sara Holmgren, Foto: Fotolia/IBL


Ursprung:
Irland
Mankhöjd: 128-148 centimeter, men det finns connemaror som blir större än så.
Färg: Skimmel, svart, brun, gulbrun, konstantskimmel, fux, isabell.
Typ: Kompakt ridtyp, starkt byggd med stor bröstkorg.

Connemaran är en ättling till den keltiska ponnyn som var en av de tidiga, primitiva raserna i Europa. Under åren har connemaraponnyn blandats upp med andra raser, till exempel spansk jennet, arab och berberhäst. Den har också inslag av fullblod, hackney och framför allt welshponny.


Ursprung

Connemaraponnyn kommer från Connemaradistriktet på Irlands västkust. Det karga, steniga och vindpinade landskapet med träskmark här och där har gjort den klok och frisk med en utmärkt hoppförmåga. Området har sedan historisk tid varit ett av Irlands fattigaste och ponnyerna har fått klara sig på den mat de kunnat hitta i naturen. Den mångsidiga hästen var ovärderlig och användes både som pack-, kör- och ridhäst för hela familjen.


Bokförning

År 1923 bildades The Connemara Pony Breeders Society. Denna avelsförening började med en målmedveten avel där man åkte runt till gårdar och inspekterade ponnyerna och stambokförde de som var friska och godkända av en domarkommitté. För att ytterligare förbättra rasen köptes hingstar av olika raser in. Skimmeln Cannon Ball, född 1904, blev den första hingsten som registrerades i stamboken. Han blev mycket populär och många irländare kunde berätta historier om denna hingst, som man tyckte var både oerhört klok och en fantastisk kapplöpningshäst. Han kördes runt med vagn i Connemaraområdet och betäckte ston på väg till loppen. Andra viktiga hingstar för rasen har varit Rebel, född 1922 och Golden Glen, förd 1932. Senare hade hingstarna Carna Dun, född 1948, och Clonkeehan Auratum, född 1954, stort inflytande.


Utseende

Connemarans huvud är litet med en bred panna, små öron och stora vänliga ögon. Halsen är lång och välansatt och manken är välutvecklad. Den välbyggda bogen ger ponnyn ett långt steg. Bröstkorgen är djup och bred och bakdelen stark och muskulös. Benen är rejäla med långa välmusklade överarmar och korta skenor. De välformade hovarna är jämna och hårda.


Visste du att…

…rasen kan ridas av både barn och vuxna?
…i gamla skrifter har connemarorna beskrivits som ”små, tappra och gulbruna med en otrolig dragförmåga”?
…ponnyns rörelser är fria, lätta och naturliga med långa steg utan överdrivet höga knärörelser?


Läs mer:

”Stora boken om hästar & ponnyer” av Tamsin Pickeral.
Svenska Connemarasällskapets hemsida www.connemaraponny.org
Sök på ”148 connemara pony jumps 1.55 in cliften pussiance” på Youtube för att se en riktig höjdhoppare!