Bland spöken och oknytt på de öde hedarna, betar det flockar av halvvilda ponnyer. Följ med till grevskapet Devon i England – dartmoorponnyns hem.
Av: Anna Sellberg. Foto: Fotolia/IBL


Namn:
Dartmoorponny
Ursprung: Grevskapet Dartmoor i England.
Mankhöjd: upp till 122 cm
Färg: Oftast brun, mörkbrun eller svart, men kan även vara skimmer eller konstantskimmel. Eventuella vita tecken ska vara så små som möjligt. Skäck är inte tillåtet, eftersom det tyder på inblandning av shetland i den ursprungliga rasen.
Temperament: Intelligent, egensinnig, ofta känslig.
Används till: Ridning och körning.

Dartmoor är en stor nationalpark i sydöstra England. Här finns vandringsleder och utkiksplatser, men också militära övningsområden där soldaterna får träna på att överleva i vildmarken. Men framförallt finns här ett liv i frihet för dartmoorponnyerna som bor där.


Hedponnyer

Darmoorponnyn tillhör de engelska hedponnyerna. Rasen har samma ursprung som exempelvis exmoorponnyn. Men till skillnad från exmoorponnyn, som varit helt renrasig under många hundra år, har dartmoorponnyerna korsats med andra raser. Dessutom har rasen vid flera tillfällen varit på gång att försvinna helt.


Gruvponnyer

Från slutet av 1780-talet och några decennier framåt, skedde stora förändringar i det engelska samhället. Många lämnade landsbygden och flyttade in till städerna. Där fick de arbete på de nybyggda fabrikerna. På den här tiden drevs det mesta med kol, som hämtades i stora gruvor. Att arbeta i gruvan var ett tungt jobb, för både djur och människor. För att få fram små, starka gruvponnyer började man korsa shetland- och dartmoorponnyer med varandra. De här hästarna blev så bra, att den renrasiga dartmoorponnyn nästan försvann helt.


Flockarna minskade

Även om man lyckades rädda ponnyerna den gången, så for rasen återigen illa under 1900-talet. Det var framförallt under de båda världskrigen som dartmoorponnyerna minskade väldigt mycket i antal. Dels korsade man återigen in andra raser, dels användes hedarna för militära övningar. De halvvilda flockarna med ponnyer fick flytta på sig, och många avlivades eller såldes. På 1900-talet korsade man återigen in annat blod i rasen, både arabiskt fullblod och en del welsh mountain, får att få fram en lite elegantare ridponny.


Ponnyer på heden

I dag finns det fortfarande ett antal flockar med ponnyer på hedarna i dartmoor. En del av dem är registrerade hos den engelska dartmoorföreningen, andra är det inte. Alla är inte heller renrasiga dartmoorponnyer, utan de kan ha både shetlandsponnyer och annat, i stamtavlan. Men det spelar ingen roll, tycker de turister som varje år gästar nationalparken. Det hör till att det ska beta ponnyer på de vidsträckta hedarna, och hästarna är en del av upplevelsen.


Smarta och kvicktänkta

De flesta renrasiga dartmoorponnyer kommer därför i dag från vanliga uppfödare. Men även om de aldrig satt en hov på heden, har de ändå kvar många av egenskaperna från sina vilda förfäder. De är smarta och kvicktänkta, och har en hel del egen vilja. Dagens dartmoorponnyer används både till ridning och körning. Mankhöjden är max 122 centimeter, vilket gör att de är för små för vuxna att rida på.


Passar små barn
Dartmoorponnyn har ofta väldigt mjuka rörelser. Den är bekväm att sitta på, även för små barn som kanske inte har ridit så mycket. Det gör den populär som barnponny. I England är det vanligt med så kallade lead rein-klasser. Där kan riktigt små barn tävla med sin ponny, medan mamma eller pappa leder runt ekipaget på banan. Både ryttaren och den som leder ska vara elegant klädda. Sadel och träns ska vara perfekt putsat, liksom hästen, eftersom det framförallt är en uppvisningklass.


Moderföreningen
Den engelska dartmoorföreningen, The Dartmoor Pony Society, startade för lite drygt 100 år sedan. Det är rasens moderförening och de som bestämmer vad som är en äkta dartmoor och inte. Om du tänker importera en dartmoorponny, är det viktigt att du kollar upp att den verkligen är renrasig och har rätt papper för att få räknas som det.


Finns i Sverige
I Sverige är dartmoorponnyer inte så vanliga, men det finns en avelsförening som heter Svenska Dartmoorsällskapet. Den är en underförening till den brittiska moderföreningen. Det finns flera godkända hingstar, och varje år föds ett tiotal dartmoorföl i Sverige. Föreningen ordnar utställningar och en del andra aktiviteter, och vill du besöka hemsidan hittar du den på www.dartmoorponny.org.

De första dartmoorponnyerna kom till Sverige på 1960-talet, men inte förrän tjugo år senare började man importera i lite större skala. I dag finns det ungefär 300 dartmoorponnyer i vårt land, och de används både till ridning och körning.
Dartmoorponnyer är ganska ädla i typen och inte alls lika viktbärnade som sina släktingar exmoorponnyerna. Till färgen är de nästan alltid bruna eller mörkbruna, men de kan och får också vara svart, fux eller konstantskimmel. Helt ska de inte ha några vita tecken alls, eller väldigt små sådana. På heden finns det även en del skäckiga dartmoorponnyer. Fären är troligen ett arv från de shetlandponnyer som släpptes ut där för 150 år sedan, men den är numera inte godkänd hos rasen.


Dimma och spöken
Och till sist – det här med spöken och oknytt då? Jo, förr var dartmoorhedarna kända för att där spökade där. Och inte blev det bättre av att här fanns ett fängelse med krigsfångar. När de lyckades rymma, tog de sig ofta ut på heden för att försöka komma undan lagens långa arm. Dimman på heden kommer snabbt, och den är tät och ogenomtränglig. Det är lätt att inbilla sig mystiska saker bland ödehus, buskar, stenbumlingar och buskage. Går man vilse är det svårt att hitta rätt igen, och säkert har en och annan försvunnit ut på heden för att aldrig mer återvända … En som blev inspirerad av alla berättelser om heden var författaren Arthur Conan Doyle. I boken ”Baskervilles hund” lät han därför detektiven Sherlock Holmes möta odjuret och lösa mysteriet med den förbannelse som vilar över släkten Baskerville. Historien utspelar sig på Dartmoorheden förstås. Boken handlar inte om hästar, men är en riktig, gammaldags rysare. Läs den, eller lyssna på den (finns som ljudbok) en kväll när det regnar och åskar!