Poloponnyn är ingen hästras utan en hästtyp, som är speciellt framavlad för att passa till bollsporten hästpolo. Den är uthållig, modig, rörlig, snabb, har en bra balans och kan reagera snabbt. De tuffa och smidiga poloponnyerna är för det mesta fullblodskorsningar, ibland med inslag av quarterhäst eller criollo.
Text: Sara Holmgren. Foto: Fotolia/IBL


Ursprung:
Argentinga
Mankhöjd: 155 cm i genomsnitt
Färg: Alla färger
Utseende: Muskulös och smidig kropp.
Temperament: Modig och livlig
Övrigt: Snabb och intelligent
Poloponnyn är egentligen ingen ponny längre. Man använder lite större hästar, men de har kvar det korta, snabba steget som kännetecknar en ponny. EN poloponny måste kunna vända kvickt och vara snabb i tanken. Många av dem tycks ha en medfödd talang för spelet och kan förutse nästa rörelse ute på banan.


Ursprung

Hästpolo är ett gammalt bollspel som spelades i Persien och Kina för ungefär 2500 år sedan. Det moderna polospellet uppstod i Indien, där man red på små manipurponnyer, inte högre än 130 centimeter i mankhöjd. Brittiska soldater som arbetade i Indien spred spelet till Storbritannien under senare delen av 1800-talet. Spelet spreds också till övriga Europa och till Nord- och Sydamerika. I dag är Argentina berömt för sin skicklighet i att spela polo och i att avla fram duktiga poloponnyer på toppnivå.


Utseende
Poloponnyns huvud påminner om fullblodets. Halsen är smal och stark och manken är ofta rejäl. Hela kroppen är smidig och seg. Poloponnyn brukar ha korta skenben med en bra benstomme och starka, hårda hovar som tål underlaget på polobanan som kan vara hårt. Den kan ha alla färger.


Hästpolo
Hästpolo är ett bollspel mellan två lag. Varje lag består av fyra ryttare. Man spelar på en stor gräsplan. Med träklubbor ska ryttarna slå en träboll i motståndarnas mål. En match spelas i fyra, sex eller åtta perioder, där varje period är 7,5 minuter. Varje häst brukar orka två perioder och man brukar säga att för att bli ett framgångsrikt lag betyder hästarnas skicklighet mer än ryttarnas.


Visste du att…

…manen klipps kort och svansen flätas och binds upp för att inte poloklubban ska trassla in sig i taglet?
…poloponnyn har skydd på alla fyra benen under matcherna?
…poloponnyn måste kunna galoppera i full fart, tvärtstanna och vända på en femöring?
…hästpolo sker nästan helt och hållet i full galopp?
…namnet polo kommer från det tibetanska ordet pulu, som betyder boll?