Text: Sara Holmberg

Hannoveranaren är en av de främsta och mest spridda av de europeiska varmblodsraserna. Den har ett bra temperament och med sin styrka och framåtanda är den en riktig stjärna inom både hoppning, dressyr och körning.

FAKTA

Ursprung: Tyskland

Mankhöjd: Ungefär 163-175 cm

Färg: Oftast fux, brun, svart eller skimmel

Ursprung

Kurfursten i Hannover, Georg II August, som även var kung i Storbritannien under en period, grundade år 1714 ett stuteri i Celle, som ligger i Niedersachsen i nuvarande Tyskland. Där ägnade man sig åt en avel som skulle skapa en mångsidig häst, som både kunde användas som vagnshäst, ridhäst och till de  esta uppgifter inom jordbruket. Man blandade inhemska hästar med fullblodstyper och holsteinerhingstar. Så småningom använde man  er fullblod i aveln, vilket gjorde hannoveranaren lite lättare i kroppen och mer lämpad som ridhäst. Dessvärre ställde Napoleonkrigen 1812-13 till det rejält för uppfödningen av rasen. 1816 fanns det bara 30 hingstar kvar, när man en gång hade haft 100. Vid denna tid tog man in mängder av fullblodshästar till Celle. Detta ledde till att hannoveranaren blev en mycket lättare ras. Nu hade den blivit för lätt för att fungera som arbetshäst i jordbruket, så man försökte avla fram en större benstomme hos rasen. År 1924 ökade antalet hannoveranare snabbt igen och nu hade man 500 hingstar i Celle. Man grundade ytterligare ett stuteri, i Osnabrück Eversburg. Efter andra världskriget utvecklades rasen på nytt mot en lättare hästtyp, som passade mer för ridning. Man använde sig av trakehnare och fullblodshästar i aveln för att uppnå detta.

Utseende

Hannoveranaren, med sin eleganta hållning, har ett vackert huvud på en lång och välformad hals. Bröstet är brett och djupt, och bogen väl lutande. Ryggen är lång och rak, länderna kraftfulla och svansen är väl ansatt. Benen är starka med breda leder och hovarna hårda.

 

Visste du att…

… det finns ungefär 16 000 avelsston och över 400 hingstar registrerade i rasens stambok?

… hannoveranaren är en av de mest betydelsefulla raserna i världen och används mycket för att förbättra andra ridhästsraser?

… hannoveranaren rör sig fritt och korrekt med en mycket bra balans?

 

Läs mer: Stora boken om hästar & ponnyer av Tamsin Pickeral.