Text: Malin Eriksson

Funderar du på att köpa egen häst? Eller är du bara nyfiken på hur det går till? Här får du tips på vad som är viktigt att tänka på.

Vilken häst passar dig?

Den första frågan är: vad för typ av häst passar dig? Om du inte ridit så länge behöver du ha en stabil häst som kan mycket. Om du kan mycket kan du klara en svårare häst. Hästen bör matcha din personlighet. Om du lätt blir nervös och orolig behöver du en lugn och trygg häst. Om du är lugn kan du klara av en mer lättstressad häst. Vad vill du göra med din häst? Kanske vill du tävla? Då kan det vara klokt att köpa en häst som har tävlat tidigare. Visst kan du utbilda den själv, om du är en erfaren ryttare, men kom ihåg att det tar lång tid. Vad mer vill du göra? Skulle du tycka det var roligt att köra? Fråga om hästen är inkörd. Eller vill du kanske ta ett föl? Då ska du köpa ett sto, helst med bra föräldrar. Du och dina föräldrar behöver också bestämma hur mycket ni har möjlighet att betala för en häst. Det skiljer mycket i pris mellan olika hästar. Priset beror på olika saker: Hästens ålder, vad den kan och hur mycket den tävlat och hur bra dess härstamning är.

Viktiga frågor innan du börjar leta häst

Innan du tar det stora steget att köpa häst ska du fråga dig själv: orkar jag med allt arbete? Att ha en egen häst är ett stort ansvar. Det är inte roligt varje dag. Det kostar också mycket pengar: stallhyra, hovslagare, veterinär, utrustning, träningar. Ibland hör man ryttare som slutar på ridskola för att de köper en egen häst, men då är det viktigt att man har en tränare istället. Det är inte bra att bli helt ensam med sin ridning. Du ska också välja stall till din häst. Bor du på landet kanske du har eller bygger ett stall hemma. Då ska du komma ihåg att en häst måste ha sällskap. Ett annat alternativ är att ha hästen inhyst i ett privatstall. Ofta hjälps man då åt att ta hand om hästarna eller så betalar man den som har stallet för att släppa ut och ta in hästarna, fodra och sköta om stallet. De flesta ridskolor har också plats för privathästar. Om du rider på en ridskola kan det kännas tryggt att ha din häst där, så du kan fråga din ridlärare och dina kompisar om råd.

Hitta din häst

Det finns annonser om hästar till salu i hästtidningar. Det finns också många som annonserar på Facebook och i andra sociala medier. Det finns speciella grupper där hästar till salu läggs ut. När du hittar en häst du tycker verkar passa dig mejlar du eller ringer ägaren för att få veta mer. Du kan också be dina föräldrar att ringa – en del säljare vill alltid att en vuxen ringer.

Förbered frågor innan du ringer

Mycket information brukar ges redan i annonsen. Ras, färg, höjd, kön, pris, utbildningsnivå och vad hästen tävlat. Om det är något av detta du inte fått veta av annonsen ska du fråga. När du eller dina föräldrar pratar med säljaren kan det vara bra att också fråga om hur hästen är att rida. Vilken typ av ryttare tycker säljaren passar hästen? Stämmer deras beskrivning på dig? Andra viktiga saker att veta: Är den snäll att sköta om i stallet? Vad har den gjort med tidigare ryttare? Har den tävlat? Vilka klasser? Hur är den på tävlingar? Går den att köra? Är den trafiksäker? Snäll att sko? Lätt att lasta? Skriv en lista med alla viktiga frågor innan ni ringer.

Häst att växa i

Ibland hör man att unga ryttare får en för stor häst, att växa i. Men en för stor häst är ofta svår att klara av själv. Det är bäst att ha en häst som är lagom stor. Det är klart att det är sorgligt att växa ur sin ponny och tvingas sälja den, men de åren ni haft, brukar väga upp mot sorgen.

Provridning

Du har hittat en häst som du tror kan passa. Då är det dags för provridning. Det brukar vara pirrigt. Kommer hästen vara din drömhäst? Det är bra om din ridlärare, tränare eller någon annan hästkunnig person kan följa med på provridningen. När du provrider ska du prova så många grejer som möjligt. Det handlar inte bara om att klara av att rida hästen. Du måste också veta hur den är att sköta och hantera. Att bestämma sig för att köpa en häst är ett stort beslut. Det är bra om du har möjlighet att provrida hästen  era gånger.

Klicka med hästen

Vissa hästar känns det speciellt med, precis som med vissa människor. Det är svårt att veta varför vissa klickar med varandra, men det känns när det händer. När du ska köpa en egen häst vill du så klart ha en häst som du verkligen tycker om. Ibland har man så bråttom att hitta en häst så att man glömmer att verkligen känna efter. Ha inte för bråttom! Provrid gärna många hästar innan du bestämmer dig.

När du hittar hästen

Du har hittat dina drömmars häst. Allt känns rätt. Du vill att ni ska köpa den direkt. Men ta det lugnt! Innan man köper en häst är det viktigt att den veterinärbesiktigas. När du vet att hästen är frisk och du har provat rida och hantera den i många olika miljöer, då är det dags att slå till. Hästen kan bli din!

Ponnymamman och uppfödaren Mikaela Källgrens bästa tips: – Det är viktigt att få se hästen i så mycket hantering som möjligt, gärna hämta i hagen och vara med hela vägen till ridning. Gärna provrida era gånger, både inomhus och utomhus. Och även om man fastnar för den första hästen man provrider kan det vara bra att provrida  era så man verkligen är säker. Och ha med någon kunnig som kan hjälpa till att ställa rätt frågor.

 Checklista över bra saker att prova:

✔ Hämta i hagen

✔ Rykta

✔ Kratsa hovar

✔ Sadla och tränsa

✔ Rida i alla gångarter

✔ Hoppa

✔ Rida i skogen

✔ Rida hästen i trafik

Lycka till!