Vad har du för drömmar? Drömmer du om en egen häst, att få bli skötare på ridskolan eller tävla i klubblaget? Kanske drömmer du om att någon dag jobba i ett tävlingsstall, eller bli en OS-medaljör? Oavsett vad du drömmer om så kommer du nu få tips på hur du kan omvandla dina drömmar till mål, och faktiskt nå dem.

Text: Eden Lev

 

Varför ska man ha mål?

 

De flesta människor har något som de drömmer om, det har säkert även du. Om du skriver ner dina drömmar och gör en plan på hur du kan nå dem så är de inte längre bara drömmar, de är mål. Men varför ska du omvandla dina drömmarna till mål? Jo, för det första är det en mycket större chans att uppnå det du vill. Om du dessutom gör en plan för hur du ska nå målet, känns vägen dit inte lika lång. Med mål kan dina svåra stunder i vardagen bli lättare att ta sig igenom, eftersom att du har något att se fram emot och du vet vad du jobbar för.

 

När du har satt dina mål kan du lättare vara målmedveten. Att vara målmedveten betyder att du tänker på vart du vill komma när du tar små beslut i vardagen. Till exempel, du funderar på om du ska gå till stallet eller vara med en kompis efter skolan. Om du då är målmedveten så tänker du, innan du bestämmer dig, på vad som bäst kommer hjälpa dig mot dina mål. Om du har ett mål som handlar om hästarna, så kanske det är där du måste lägga din tid för att uppnå ditt mål. Men om du har ett mål som handlar om kompisar, så kanske det är en bättre idé att vara med kompisen. Om du hela tiden tänker över dina små beslut i vardagen och fokuserar på att göra de saker som kommer ta dig närmare ditt mål, så kommer du kanske klara av att nå målet snabbare än du tänkt dig.

 

Hitta och skriv ner dina mål.

 

Först måste du ju komma på vad du faktiskt vill. Vad är det du drömmer om? Skriv allt, stort som smått. Det kan vara en sak som du vill ha, något du vill göra eller en prestation som du vill klara av. Det du skriver nu är bara en första tanke, så det behöver inte på något sätt vara välformulerat eller bra skrivet.

 

Gå till botten med dina mål

Tänk dig en löparbana, där du just nu står vid starten. Det du precis har skrivit ner att du vill, är banans mål. Men för att du ska uppnå ditt mål så måste du lyckats ta dig hela vägen från starten, där du nu står, till målet. Det snabbaste och säkraste sättet att komma fram till målet är att ha en karta och välja en väg som du ska ta, istället för att bara springa planlöst och hoppas på att du kommer fram till målet någon gång.

 

Så alltså: Det räcker inte med att bara skriva ner målet, du måste även skriva ner hur du vill ta dig dit. Du ska göra en plan, som fungerar som en karta gör för en löpare. Det här kan du göra genom att se till att varje mål är skrivna på ett sånt sätt så att det svarar på följande frågor:

 

  1. Vad är det jag vill? Här skriver du ner vad du vill uppnå.
  2. Hur ska jag uppnå det? Här kommer den punkten där du behöver lägga lite tid och tänka utanför boxen. Titta på andra som skulle har klarat det du vill klara innan dig, hur har de gjort? Skulle du kunna göra så, om inte finns det någon annan väg att gå? Om det finns några problem och försök i så fall hitta sätt att lösa dem på.
  3. När vill jag uppnå det? Sätt en tidsbegränsning, och inom den ska du ha klarat målet.
  4. Eventuella delmål. Om målet ligger långt fram i tiden så kan det vara bra med delmål, alltså mindre mål på vägen mot det stora målet.
  5. När har jag uppnått målet? Du måste skriva ner målet på ett sådant sätt så att det blir tydligt när du har uppnått ditt mål. Om du har ett mål som innehåller tillexempel orden ”mer”, ”minder”, ”bättre” eller ”sämre”, så kan det vara svårt att veta när du uppnått det. Så istället för att skriva ”jag ska läsa mer hästfakta” så är det bättre att skriva ”jag ska läsa minst en hästbok i månaden”.

 

Här kommer ett exempel på hur ett mål kan se ut: 

  1. Jag vill tävla börja i ridskolans lag.
  2. Saker som behövs:

– För att tävla måste jag bli skötare, men innan jag får bli skötare måste jag gå en kurs på jullovet som kostar 2000 kr.

-För att mamma och pappa ska tillåta att jag är skötare måste jag sköta skolan.

-När jag sedan är skötare måste jag kunna hoppa en bana på 60 cm i galopp på uttagningen.

Problem 1: Mamma och pappa vill inte betala för kursen.

Lösning 1: Sälja jultidningar och tjäna pengar.

Problem 2: Jag måste förbättra mina skolresultat.

Lösning 2: Plugga minst en halvtimme om dagen efter skolan.

Problem 3: Jag kan inte hoppa en bana på 60 cm i galopp.

Lösning 3: Önska mig extra hopplektioner i julklapp, se på hopp-clinics på Youtube, börja träna mig själv i sitsstärkande övningar och försöka få ut så mycket som möjligt av varje ridlektion.

2. Uttagningen till laget sker i februari

3. Delmål:

-Tjäna minst 2000 kr på jultidningarna

-Träna minst 2 gånger i veckan

-Titta på en hoppclinic i veckan

-Få minst ett D i varje ämne i skolan.

 

Våga sätta även stora mål!

 

Tänk på att skriva ner alla mål, även om de känns som att de är helt omöjliga att uppnå. Målen som känns helt omöjliga kanske är det också, men bara just nu. I framtiden kan du säkert nå målet,  så skriv ändå ner det. För på så sätt kan du redan nu börja sätta upp delmål och jobba för det i små steg.

 

När du har skrivit ner alla dina mål så är det bara att börja jobba mot dem. LYCKA TILL!!!