Text: Anna Sellberg – Bild: Fotolia

Hej Anna!

Jag rider en häst som inte är så förtjust i hinder. Hon brukar vägra för hindret och småstegra, småbocka med mera. Men häromsistens red jag barbacka och då skenade hon över det istället. Vad ska jag göra när hon gör så?

//Adele

Hej! Kan det vara så att din häst inte trivs med sin sadel? Om sadeln inte passar, så är det svårt för henne att hoppa, och då protesterar hon. När du sitter barbacka går det  n nt, allt känns bekvämt och hon tycker det är jätteroligt att hoppa!

Börja med att ta en titt på hur sadeln ligger. Finns det ordentligt med plats för manken? Ligger sadeln stilla eller är pälsen liksom ruggad någonstans? Var på hästen lägger du sadeln – lägger du den för långt fram, kan den störa bogarna, men ligger den för långt bak, trycker den på hästens känsliga rygg. Sitter du själv bra i sadeln?

Det bästa är att be en sadelutprovare eller duktig hästmänniska om hjälp att kolla upp sadeln, och så byta om den inte passar. Be också hen visa exakt hur sadeln ska ligga på hästens rygg, för att funka så bra som möjligt. Ibland kan något så enkelt som en padd under den, göra underverk!

Hoppas det fixar sig!

 

Hej! I vårt stall har vi en ponny som absolut inte vill galoppera vad man än gör. Vad ska vi göra?

//Alma S

Hej Alma! När man fattar galopp är det viktigt att inte luta sig framåt, så börja med att räta upp dig och korta tyglarna en aning. Gör en halvhalt så ponnyn är förberedd på att det ska hända något nytt.

I nästa hörn ställer du huvudet lite utåt och ger galopphjälpen. Om det inte räcker att skänkla, så förstärk genom att använda ridspöet lätt på bogen.

Hästen får absolut inte springa jättefort i trav, för då är det svårare att fatta galopp. Om den gör det, så sakta farten igen, och gör om. Ibland kan det faktiskt vara lättare att fatta från skritt än ur trav.

Om ponnyn fortfarande inte vill galoppera, så måste ridläraren ta itu med problemet, och berätta hur ni ska göra.

Lycka till!

 

Hej Min Häst! Jag har några snabba frågor:

1. Är jag för lång för ett russ på 134 cm. Jag väger runt 30 kg och är 149 cm lång.

2. Behöver russ något speciellt, utöver det andra ponnyer behöver (har haft 3 ponnyer innan)?

3. Vilken sadelstorlek har ett russ på 134 cm och var köper man billiga bra sadlar? //Anonym hästtjej

Hej, vad roligt att du rider russ! Det är duktiga och roliga ponnyer, med massor av egen vilja.

Nu svar på frågorna:

1. Ett russ bär lätt upp till 65 kilo. Det kan också skilja upp till 20 centimeter mellan ryttarens längd och hästens höjd, utan att det behöver bli problem. Så länge du känner att russet bär dig med bra balans, är det bara att rida på.

2. Russ är lättfödda, och klarar sig oftast på en- bart på hö eller hösilage. Om din ponny blir tjock, så byt ut en del av höet eller hösilaget mot halm. Till det behövs mineraler, och så ska hästen alltid ha en saltsten i boxen.

3. Det kan vara svårt att hitta en bra sadel, för russ är ofta runda och har kort rygg. Jag tycker att syntetsadlar ofta är både bra och prisvärda. Leta bland annonser för begagnade sadlar och se vad du hittar. Kolla sedan helst med en kunnig hästmänniska att sadeln ligger bra, innan du använder den.

Lycka till med ditt russin!

 

Att tänka på när man skaffar häst? Vad ska man tänka på när man skaffar häst, så att hästen mår så bra som möjligt? /Tjejen som snart ska köpa islandshäst

Hej! Till att börja med behöver hästen förstås ha fint hö eller hösilage, rent friskt vatten och en saltsten. Stallet eller lösdriften ska vara välskött, och hagen tillräckligt stor med bra staket. Hästen behöver ver- kas och kanske skos var sjätte till åttonde vecka, och få vaccin mot in uensa en gång per år.

Sedan behöver hästen ha sällskap av andra hästar. Det står till och med i lagen att man inte får ha en häst helt ensam. Möjligen kan den trivas ihop med får eller kor, men det bästa är en eller flera hästkompisar.

Men viktigast av allt är att den har en ägare som verkligen tycker om den, och vill ta hand om den på bästa vis!

Lycka till!