Många hästälskares dröm är att få en egen häst, och år efter år står en häst längst upp på önskelistan. Men vilken är egentligen den bästa taktiken för att få föräldrarna att förstå? Här kommer del två av en guide på hur du ska gå tillväga, och dina föräldrar kommer garanterat att i alla fall ha funderat över saken ordentligt när du har följt den.

 

Steg 4.

Sammanställ nu resultatet av din research i tillexempel en powerpoint. Där du presenterar att du skulle vilja ha en egen häst och varför, hur mycket tid det kommer ta för dig att vara i stallet varje dag, varför du anser att du har tillräckligt mycket erfarenhet för att ta hand om en egen häst. Presentera även dina för och nackdelar med de olika stallen som du letat upp, och så vad du vill ha för häst och vad den kostar. Visa sedan upp din budget.

 

 

Steg 5.

Förbered dig på dina föräldrars tänkbara motargument. Till exempel:

Motargument: Men du kommer inte hinna med skolan.

Svar: Med en egen häst kommer motivationen för skolan öka, nu har jag en anledning att verkligen visa att jag kan höja mina betyg, ni kommer få se. Snälla ge mig en chans att visa det!

Motargument: Det är för dyrt.

Svar: Jag kan sommarjobba och alla pengar kan gå till min häst, även kanske hjälpa till med något extra i stallet och få billigare stallhyra. Jag kommer att köpa mindre saker till mig själv och verkligen vara sparsam.

 

Steg 6.

Säg till dina föräldrar att du vill prata med dem och presentera sedan din powerpoint. Se till att föräldrarna förstår att det är allvar och be dem lyssna tills du har pratat klart innan de kommer med frågor eller invändningar. Svara sedan på deras motargument som du förberett dig på och be dom att verkligen tänka över saken, det kostar ju inget att åka på titta på stall eller åka och provrida olika hästar, det kan ju ändå ta lång tid innan man hittar den rätta hästen.

Genom hela processen måste du dock komma ihåg: detta är en förhandling, vilket innebär att du absolut inte får skrika till föräldrarna eller prata argt. Utan genom hela förhandlingen måste du prata lugnt och sansat och glöm inte bort att vara realistisk i dina beräkningar. Ta hellre lite dyrare än lite billigare, för att det inte ska visa sig att det kostar något helt annat sen.

Om allt går som planerat så kommer du, inom en snar framtid få en egen häst. Om inte, kommer dina föräldrar verkligen förstå att du är seriös med att du vill ha en egen häst och förhoppningsvis kommer du kunna få det i framtiden. Om inte, håll ut, när du är vuxen och jobbar själv kan ingen hindra dig från att uppfylla din dröm.

 

Och till sist, ett stort lycka till!